Mateřská dovolená

• (neregistrovaný)

5. 10. 2020 9:42

Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, zda mi bude ochoten někdo poradit. Jsem v 5 měsíci těhotenství, zatím pracuji. Firma, ve které pracuji se za dva měsíce ruší a odkupuje ji jiná firma. Předpokládám, že dostanu výpověď a momentálně mám uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou. Chtěla jsem se zeptat, jak to budu mít s mateřskou? Dostanu ji nebo jen rodičovský příspěvek, když mi ji firma nebude moct vyplatit (nemocenské pojištění si platím 5 let)?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 10. 2020 10:05

Líba (neregistrovaný)

Je možné, že nový majitel převezme i zaměstnance se všemi právy a povinnostmi.

Pokud ne a váš PP skončí, tak na PPM budete mít nárok, protože máte 270 pojištěných dnů v posledních dvou letech před nástupem na PPM.

Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění.

PPM vyplácí OSSZ, nikoliv zaměstnavatel. Ten pouze vyplní přílohu. PPM by se počítala tak, jako kdyby nástup na PPM byl den po skončení zaměstnání.

• 5. 10. 2020 10:06

Jasná (neregistrovaný)

Peněžitou pomoc v mateřství (mateřská) vám bude vyplácet OSSZ. Aby jste na PPM měla nárok, musíte začít pobírat PPM do 180 dnů od ukončení pracovního poměru. Což vám problém činit nebude.

• 5. 10. 2020 14:19

Silvie (neregistrovaný)

Děkuji za odpovědi, moc jste mi pomohli :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).