Postupovala bych jinak. Nejprve bych vypočítala čistou mzdu, která by mu vyšla, kdyby neměl odstupné. A z ní bych bych vypočítala, kolik by činila srážka (při použití jeho nezabavitelné částky = na povinného + 3 vyživované osoby). Pak bych vzala hrubé odstupné a to bych ponížila o 15% (tj. daň). Takto bych zjistila cca čisté odstupné. A z této čisté částky bych opět vypočítala, kolik by činila srážka (opět bych k tomu výpočtu použila jeho nezabavitelnou částku). Poté bych obě vypočítané srážky sečetla a to bych mu srazila.
Postupovala byste tedy tak, jak píše tazatelka? Má mu zůstat na měsíce, na které dostal odstupné, (v tomto případě 1 měsíc) nezabavitelné minimum. Měla jsem ten případ, šlo o 3 měsíce odstupného a insolvenční srážku. Rozmýšlela jsem, zda tak (tedy násobek nezabavitelné částky na povinného plus násobek nezabavitelných částek na vyživované osoby) nebo tak, jak píšu, protože výsledná srážka se samozřejmě liší. Nakonec si ins.správce přál postupovat způsobem, o kterém píšu. Co navrhnete?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 10. 2020 16:53
Dobrý den, prosím o kontrolu zda je můj výpočet správný. Zaměstnanec má čistou mzdu včetně odstupného ve výši 1 měsíce 35 437,- Kč. Má dvě děti + manželku jako vyživované osoby a přednostní exekuci. Vypočítala jsem nezabavitelné částky celkem 15545,- Kč a když počítám i s měsíčním odstupným tak x 2 tedy 31 090,- Kč. čistá mzdy 35 437- minus nez.částky 31090,- se rovná 4347,- Kč a z toho srážka na přednostní exekuci činí 2 898,- Kč. Mám to správně?
Děkuji moc za kontrolu