BusinessCenter.cz » Diskuse » Poskytnutá půjčka spol. s.r.o. svému jedinému společníkovi a jednateli
Poskytnutá půjčka spol. s.r.o. svému jedinému společníkovi a jednateli
MarieK.
(neregistrovaný)
9. 10. 2020 12:04
Dobrý den,
prosím Vás o vysvětlení problematiky k poskytnutí půjčky společností s.r.o. svému jednateli (zároveň i jedinému společníkovi).
Spol. s.r.o. poskytne jednateli půjčku ve výši 1 mil. Kč. Jednatel zaplatí stanovené obvyklé úroky společnosti a zároveň splácí postupně půjčku.
Jde mi o to, že jsem se někde dočetla, že je potřeba poskytnutou půjčku jednateli zdanit jako zdanitelný příjem (nejpozději za poslední měsíc v kalendářním roce), vč. odvodů SP a ZP.
V některých článcích, ale čtu, že je třeba řádně úročit obvyklými úroky.
Pokud to takto spol. s.r.o. udělá, není tedy potřeba "prohnat" poskytnutou půjčku prosincovou výplatou?
Prosím Vás o pomoc a vysvětlení, jedná se velké peníze a nerada bych se sama dostala do problému :o))
Moc děkuji a všem přeji krásný pátek.
Pokud má od společnosti příjem dle §6 ZDP jste povinni zdanit jeho majetkový prospěch ve mzdě ( včetně SP a ZP ) =rozdíl mezi úroky z půjčky a obvyklými úroky ( pokud takový vzniká ). Pozor pro fyzické osoby je obvyklou cenou za půjčení peněz průměrný úrok ze spotřebitelských úvěrů.
9. 10. 2020 12:04
Dobrý den,
prosím Vás o vysvětlení problematiky k poskytnutí půjčky společností s.r.o. svému jednateli (zároveň i jedinému společníkovi).
Spol. s.r.o. poskytne jednateli půjčku ve výši 1 mil. Kč. Jednatel zaplatí stanovené obvyklé úroky společnosti a zároveň splácí postupně půjčku.
Jde mi o to, že jsem se někde dočetla, že je potřeba poskytnutou půjčku jednateli zdanit jako zdanitelný příjem (nejpozději za poslední měsíc v kalendářním roce), vč. odvodů SP a ZP.
V některých článcích, ale čtu, že je třeba řádně úročit obvyklými úroky.
Pokud to takto spol. s.r.o. udělá, není tedy potřeba "prohnat" poskytnutou půjčku prosincovou výplatou?
Prosím Vás o pomoc a vysvětlení, jedná se velké peníze a nerada bych se sama dostala do problému :o))
Moc děkuji a všem přeji krásný pátek.