Vrátní mají bezdotykový teploměr, naměřená hodnota je sdělena ústně zaměstnanci.
Tak to tedy nevím kde jsou ti zdravotníci. Manžel je kamioňák a už delší dobu jim v některých firmách měří teplotu. Roušky někde chtěli i když to nebylo nařízené a někde i
dezinfekci rukou. Dělají to vrátní. Ale zatím se nesetkal , že by to někomu vadilo a dodržují
jejich pravidla. Ale jsou lidé kterým vadí vše.
Zdravotní stav vyhodnotí doktor, ke kterému bude ten dotyčný odeslán. Ale já se nehádám, já se ptám. Podle Zákoníku práce musí zaměstnavatel zajistit bezpečnost a ochranu zdraví vytvářet bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí. Kde se píše o tom, že zaměstnavatel nesmí pověřit nezdravotníka změřením teploty, která je jedním z příznaků koronaviru?
Kdo je VN? Myslíte Aion? Ta se dříve podepisovala jako VH. Ale to je jedno, také mě zajímá, co k tomu dodá. Nikde jsem nenašla, že by změření teploty před vstupem na pracoviště mohl provádět pouze zdravotník.
Našla jsem k tomu toto: https://www.ak-vych.cz/mereni-telesne-teploty-zamestnancu-a-dalsich-osob-pri-vstupu-na-pracoviste-z-pohledu-ochrany-osobnich-udaju/
jo, opět jsem spletla VH.
ona je taky otázka, zda za nouzového stavu nejsou výjimky, ale mě osobně je to fuck. v zájmu ochrany zdraví a bezpečí zaměstnanců ať mi teplotu změří třeba robot, hlídací pes, nebo uklizečka, hlavně ať je kvalitní teploměr. a ten ukazuje data stejně jako alkoholtester, kterým může měřit i "nezdravotník". a dokonce ani ti, kteří byli u nás posláni domů, resp. k lékaři, neprotestují. naopak ti, u kterých byl covid prokázán jsou rádi, že nanakazili další kolegy. asi je to opravdu o empatii a elementární slušnosti a ohleduplnosti, a ta prostě některým chybí.
Proč ne? Máme zde od někoho jiného výklad, vysvětlení jak správně postupovat, kdyby se někdo začal šprajcovat, že na to zaměstnavatel nemá bez zdravotníka právo? Nebo kdyby začal kvůli tomu dělat potíže nějaký úřad? Nemáme. Aion svůj příspěvek nevysvětlila, nerozebrala, neporadila. A ještě prý že máme ale starosti, protože možná Aion je a možná není. Tak co z toho víte? Já teda nic. Tak třeba p. Neugebauer vědět bude. I když - v dnešní podivné a zmatečné době držet se nějakých pravidel, které se pořád mění za pochodu, to ani nejde.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 10. 2020 6:55
Dobrý den, zaměstnavatel interní směrnicí nařídil měření teploty před vstupem do pracovních prostor. Pokud má zvýšenou teplotu, do areálu nepovolí vstup. Jak dále postupovat s "podezřelým" zaměstnancem?? Poslat k lékaři a nechat napsat neschopenku.... poraďte prosím
Děkuji