Já to chápu tak, že mu skončila podpůrčí doba 17.7.2020. Neschopnost ale trvala do 31.7.20020. Podpůrčí doba nebyla prodloužena, to znamená, že nemocenské dávky náležely jen do 17.7.2020. Od 18.7. do 31.7. byl bez nemocenských dávek. Pracovat a výdělek mít ale nemohl, protože byl stále v pracovní neschopnosti.
Podle mého názoru by měla Kooperativa uhradit náhradu ztráty na výdělku až do konce neschopnosti, tj. do 31.7.2020. Nemohou přece odepřít náhradu ztráty na výdělku za období 18.7.-31.7. jen proto, že za toto období již neměl nárok na nemocenské dávky.
Co myslíte?
Domnívám se, že to bylo tak, jak popisujete. Jen jsem chtěl vyloučit možnou alternativu, že následovala dočasná pracovní neschopnost z jiného důvodu, než z důvodu pracovního úrazu. Pokud to takto bylo, máte plnou pravdu. Zaměstnavatel je povinen hradit až do 31. 7., a to v plném rozsahu.
S tímto názorem souhlasím, také bych takto počítala.
Paní Karo, já se ale zasekla u vyloučené doby po vyčerpání podpůrčí doby. Starobní důchodce teď podpůrčí dobu vyčerpal 12.10. a marodí dál, pravděpodobně ještě v listopadu. Domnívám se, že doba bez nemocenské je vyloučená doba pro všechny případy, tedy nemocenské a důchodové (a tedy samozřejmě "odečitatelné" pro ELDP). Zdvořile prosím o váš názor a děkuji.
Pochopila jste to dobře Kara1, Kooperativa mu zaplatí pouze do 17.7.20 a řekli mi, že je to chyba zaměstnance, že si nepožádal o prodloužení podpůrčí doby,tzn,výplatu nemocenské do 31.7.20. Z OSSZ mi i volali, že si nepožádal, já mu to říkala,ale on to neudělal. Takže nárok měl,ale nepožádal.My jsme mu ušlý zisk vypočítali do 31.7.20. Ale nyní to je tak, že to zaplatíme z firmy a Koop to neuhradí. Také to nechápu,ale prý se řídí výplatou nemocenské.
"Já mu to říkala, ale on to neudělal" - máte na to doklad?
Doporučuji nikde neuvádět pojem "ušlý zisk", ale "ztráta na výdělku". Zaměstnanec nepracuje za účelem získání zisku.
Postup firmy je správný. Musí poskytnout náhradu za ztrátu na výdělku až do 31. 7. 2020. Domnívám se, že obdobně by měla postupovat i pojišťovna, neboť podle mého názoru a zde uvedených informací neexistuje zákonný důvod neprovést úhradu i po 17. 7. 2020. Doporučuji řešit s právníkem.
Obávám se, že oni nechápou, o co jde, řeší ušlý zisk. Zaměstnavatel je povinen nahradit ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti bez ohledu na podpůrčí dobu. Váš názor je zcela správný (pracovník BOZP se mýlí). Zaměstnavatel neudělal chybu a zaměstnanec nic vracet nemusí. Nevidím důvod, proč by pojišťovna neměla plnit, neboť se nejedná o náhradu nad zákonnou povinnost zaměstnavatele a podle uvedených informací není ani jiný, právním předpisem stanovený, důvod pro neplnění.
Logicky to vidím stejně, akorát jsem si samozřejmě nebyla jistá, jestli náhodou někde v zákoně není nějaký §, který by určoval hrazení ztráty na výdělku pouze do konce podpůrčí doby. Pokud ne, tak také nechápu, proč by Kooperativa neměla zaměstnavateli tuto vyplacenou náhradu ztráty na výdělku uhradit.
Napadla mě jen jedna věc, to je dotaz na megi - opravdu byl stále vaším zaměstnancem do 31.7. (nebo déle) nebo mu pracovní poměr skončil 17.7.?
Ano, odvést o to méně.
Tak ať podají žalobu, ale kvůli 14 dnům?
Tak jako se dosažený výdělek pro účely výpočtu náhrady za ztrátu na výdělku po skončení PN koriguje směrem nahoru i dolů, i v tomto případě by se průměrný výdělek mohl ponížit o nemocenské, byť ho nedostal. Takto bych postupovala já, pokud bych se nechtěla s pojišťovnou dohadovat (aby mě to stálo méně, pokud bych neprovedla zmíněné započtení).
Přivítám, až dojde ke změně právní úpravy a pojištění odpovědnosti zaměstnavatele bude běžný produkt nabízený i dalšími pojišťovnami. Zaměstnavatel si vybere a s touto vybranou pojišťovnou uzavře smlouvu.
Pane Neugebauere, proč by měla mít doklad na to, že mu říkala, aby požádal o prodloužení podpůrčí doby? To není věcí zaměstnavatele. To je záležitost zaměstnance a jeho lékaře. A nikdy není jisté, v kterém případě bude podpůrčí doba prodloužena a nadále bude dostávat nemocenské dávky a v kterém případě bude prodloužení zamítnuto a výplata nemocenských dávek tím pádem skončí.
Protože tazatelka uvedla: "já mu to říkala, ale on to neudělal", "ale nyní to je tak, že to zaplatíme z firmy", z čehož jsem dovodil argument obhajoby. Proto dotaz, zda má na to doklad. Tazatelka nijak nereagovala, tedy již jsem to nijak nerozváděl. Nemyslel jsem tím, že by jej měla mít v obecné rovině, ale snažil jsem zmapovat šíři problému.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 10. 2020 12:00
Dobrý den, prosím poradíte někdo zkušený. Měli jsme PÚ v loňském roce 7/19. Zaměstnanec dostával dorovnání mzdy měsíčně. Ukončil nemocenskou k 31.7.20. Žádali jsme Koop. o vyplacení ušlého zisku. Vše by bylo v pohodě , jen OSSZ vyplatila zam. nemocenskou do 17.7.20 a my zam.dorovnali do 31.7.20.Koop vypočítává ušlý zisk jen do 17.7.20 a že jsme ho přeplatili.Prý je jeho chyba, že si nepožádal o prodloužení podpůrčí doby do 31.7.20 a měl by nám vrátit přeplatek. Prosím o radu mohu mu tento přeplatek srazit, pokud podepíše souhlas? Nevíte jaký zákon ZP se k tomu vztahuje? Snad jsem to napsala srozumitelně.
Moc děkuji za radu