Jak při případné nemoci MUDr.zjistí,že mě má vystavit neschopenku na tohoto zaměstnavatele,když mě zaměstnavatel nepřihlásí k sociálnímu pojištění? Myslela jsem si,že se mu už v programu pro konkrétní RČ ukazují aktuální zaměstnavatelé. Jednu známou zam.nepřihlásil k soc. poj. a neměla nárok na st.důchod.Tak i z toho důvodu dokud zam.existuje se musí pojištění řešit. Nejsem jediná kdo si toto kontroluje.
DPČ se přihlašuje takto:
Na zdravotní pojišťovnu se přihlašuje až po zpracování mezd, až se zjistí, že hrubá odměna činila alespoň 3000 Kč. Takže Vás vůbec nemusel přihlásit do 8 dnů po nástupu, ani do 8. října. Přihlásí Vás teď, až jsou mzdy zpracované. A když za říjen budete mít hrubého alespoň 3000 Kč, nechá Vás přihlášenou, když nedosáhnete ani 3000 Kč, ZP sraženo nebude a odhlásí Vás zpětně dnem 30.9. A když byste za listopad dosáhla aspoň 3000 Kč, tak by Vás zase po zpracování mezd zpětně přihlásil dnem 1.11. Atd.atd.
Na sociálku se přihlašuje takto:
Pokud jde o DPČ, která není zaměstnáním malého rozsahu=ZMR (což nevíme, protože toto se určuje podle znění dohody), pak se nástup přihlásí hned do 8 dnů. SP je v takovém případě sráženo z každé koruny, tzn. i když nedosáhnete 3000 Kč.
Pokud jde o DPČ, která je ZMR, pak se přihlašuje až po zpracování mezd, až se zjistí, že hrubého jste dosáhla aspoň 3000 Kč. Ale narozdíl od ZP se neodhlašuje, když zas nedosáhnete 3000 Kč, ale zůstáváte přihlášená až do skončení DPČ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 10. 2020 10:08
Dobrý den,od 8.9.2020 pracuji na DPČ.Za 9/20 mě už výplata přišla,zdravotní pojištění bylo strženo,ale do dnešního dne nejsem na své zdravotní pojišťvně od tohoto zaměstnavatele zatím přihlášena. Na OSSZ jsem nekontrolovala.Do kdy mě měl přihlásit?Já si myslím,že do 8.10.2020.Pracuji na DPČ i v 10/20.Děkuji