Myslela jsem si, děkuji.
Nicméně mohu k dávce PN, kterou platí zaměstnavatel doplatit do výše 100% mzdy, budu - li chtít, je tak?
V případě vystavené PN a možnosti práce na homeoffice vím, že je možné PN neuplatnit. Máte s tímto případem někdo zkušenost techniky? Jak zpracovat v docházce/mzdách (ignorovat PN a vykázat odpracované dny)?
Děkuji
Místo neschopnosti doma pracoval, tak dostane mzdu za práci, ne náhradu mzdy za nemoc (po 14. dni nemocenskou). Pokud ví, že bude doma pracovat, má říct včas lékaři, aby neschopenku nevystavoval a tím pádem ani nezasílal na sociálku. Pokud už se tak stane a sociálka o neschopence info má a zaměstnanec je na home office, čili pracuje z domu, pak se na sociálku pošle info o ukončení nemoci, ve kterém zaměstnavatel v poznámce uvede, že od - do dotyčný vykonával doma práci a bude mu zúčtována mzda (a tím pádem sociálka tu nemoc stornuje, aby jí dny nemoci nevyskakovaly ve vyloučených dnech. Konzultováno se sociálkou.
Zaměstnavatel přece nesmí přidělovat zaměstnanci práci, a to ani home office, pokud je zaměstnanec uznán práce neschopným. Pokud nechce neschopenku, nesmí si ji nechat vystavit. Pokud ji již vystavenou má tak , by po dobu, než bude ukončena neměl vůbec pracovat. Porušuje tím zákoník práce on i zaměstnavatel.
Řeč je o "pracovní neschopnosti" z důvodu karantény. Ta neschopenka není vystavena proto, že by kvůli své nemoci nemohl vykonávat práci, ale kvůli tomu, že musí dodržovat karanténu, nesmí chodit na pracoviště. Ale není doslova neschopen práce. Pokud chce tu práci vykonávat z domu a zaměstnavatel je pro, pak ji vykonávat může, dostane mzdu, sociálka se to musí dozvědět a stát ušetří na nemocenských dávkách a i na tom, že zaměstnavatel si nebude nárokovat kompenzaci za náhradu mzdy za nemoc (karanténu).
Děkuji Kara1 za potvrzení postupu.
Dnes jsme absolvovali dost telefonátů s hygienou a úřadem práce (kvůli Antiviru A). Co jsem se dozvěděla:
1. na neschopenkách bohužel doktoři neznačí karanténu, i když by měli (sama mám na 25 PN jen 1x karanténu, přitom mi na testy čeká dalších 15 lidí).
2. Hygiena o této skutečnosti neví.
3. Hygiena nedává obvodnímu lékaři vědět o trasovaných/pozitivních, obvodního lékaře má kontaktovat v této věci samotný zaměstnanec, aby mu vystavil PN.
4. Pokud lékař vystaví PN bez zaškrtnutí karantény, pak zaměstnavatel vidí v systému pouze klasickou PN + navíc zaměstnavatel nemá jak prokázat tuto skutečnost při uplatňování Antiviru A.
5. Hygiena neumí dodatečně vystavit potvrzení o tom, že dotyčný zaměstnanec v karanténě za účelem nárokování Antiviru A. To je zcela v rukou obvodního a hygiena nemá tyto informace pod kontrolou.
6. Stát tak nemá reálná data kdo je v karanténě (to už je mimo téma ...)
Já jsem asi předtím nepozorně četla a měla jsem zato, že mluvíme o případu, kdy je na neschopence uvedena "karanténa". Samozřejmě že pokud tam není uvedeno, že jde o karanténu, tak jde z mého pohledu o normální nemoc. Jenže v tom případě to poškozuje zaměstnavatele, protože ten si nemůže žádat o kompenzaci. Takže jako řešení bych viděla v tom, že jednak bych zaměstnancům přikázala, že jsou povinni lékaři připomenout, že pokud vystavuje neschopenku jako karanténu, že to tam musí uvést. A pokud by to lékař vystavil bez toho, tak bych volala lékaři, ať to opraví a pohrozila bych mu, že kvůli jeho chybnému záznamu vznikne zaměstnavateli škoda, kterou na něm bude vymáhat. Jinak si nevím rady.
Pro dann - a rada, jak to má vyřešit? Nejde přece jen o účetní, která zpracuje mzdy a neschopenky podle dokladů a nazdar bazar. Ano, účetní je z obliga, na ní vina neleží, když má takové podklady, já jsem měla na mysli zaměstnavatele, který bude poškozený. Měla jsem spíše napsat "já, jako zaměstnavatel, bych přikázala....".
Pro Aion - píše o tom APA. Bez potvrzení, že jde o neschopenku= karanténu, nelze nárokovat antivirus A. Doktor to tam neuvede, účetní tedy neví, že jde o karanténu, nepřipraví a nepošle žádost o kompenzaci. A ani nemůže, i kdyby jí to sám zaměstnanec řekl, když to není potvrzené lékařem.
Jako že zaměstnavatelé, ať už OSVČ, tak společníci, kteří jsou zároveň jednateli svého s.r.o., si dělají mzdy sami. Já jsem to nazvala škodou (nevím, jak jinak to nazvat, Vy to víte, tak to prozraďte). Jestliže je dána možnost, aby zaměstnavatel využil žádosti o kompenzaci v antiviru A, ale nemůže, protože se o karanténě ani nedozví nebo dozví, ale ani tak nemůže, protože doktor neoznačil neschopenku jako karanténu, když o karanténu jde, tak mu nevzniká "škoda"? Tady dann radí obracet se na právníky. Vy jste právník a rada nikde.
Já nechápu pořád, co byste chtěla za radu, co s tím dělat. Jestliže dostanete neschopenku bez uvedení, že jde o karanténu, tak dle mne, nemůžete udělat nic. Ani vyslýchat zaměstnance , ani mu přikazovat, lékaři už vůbec ne. Zda je nějaká možnost "odvolání " se zaměstnavatele proti vystavení neschopenky zaměstnanci, to fakt nevím, proto jsem psal, že jako jedinou možnost zjistit, zda vůbec lze něco dělat, je porada s právníkem. Nic jiného mne opravdu nenapadá.
Dobrý den, dnes jsem volala na MPSV o radu co s neschopenkou bez uvedení "karanténa" a prý si máme poprosit ošetřujícího lékaře nebo přímo hygienu aby napsali k neschopence dodatek, že zaměstnanec byl od - do v karanténě a tím prý při případné kontrole prokážeme, že dotyčný byl v karanténě.
Mám zatím 6 neschopenek a pouze u 1 to není uvedeno, tak to se dá, ale nevím jak to budou řešit ti co mají kvantum takových.....
Zdravím, podle mého názoru má v tomto případě nemoc přednost = nesmí pracovat, karanténa je jenom nadstavba, že se kromě toho nesmí ani obvykle družit.
Chápu Karu1, že se snaží minimalizovat ztráty, ušlá kompenzace od ÚP jen kvůli chybějícímu slovíčku prostě nas..e. Další situace v "systému", který předpokládá, že všichni dělají všechno správně a nenabízí řešení pro opak. Nedal lékař zaměstnanci nějakou zprávu, ve které by slovo "karanténa" bylo uvedeno, i když v e-neschopence není?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 10. 2020 10:18
Dobrý den,
vystaví-li lékař PN bez poznámky karanténa (což teď dají všem bezpříznakovým testovaným prventivně na COVID v rámci trasování), je možné na tyto dny dát prostoje ze strany zaměstnavatele? U homeoffice to možné je, ale co prostoje? Především, na PN není příznak karanténa. Děkuji