Dobrý den,
řeším to také dnes celý den, zatím jsem nikde žádný vzor nenašla. Po dohodě s naším jednatelem napíšu prozatím na hlavičkový papír pro každého zaměstnance potvrzení, že pracuje ve dvousměnném provozu a odpolední směna je od ... do... hodin a jednatel to podepíše. Kdybyste chtěla, dejte mi sem e-mail, a já Vám ho pak pro inspiraci pošlu.
nijak, sdělí to policii a ti pokud nebudou věřit si mají možnost to ověřit. když jednatel/OSVČ firmy se sídlem/provozovnou v brně a bydlištěm v mikulově bude kontrolován v praze, tak holt musí doložit kde s kým jednal. když ho budou kontrolovat v pohořelicích, je vše ok. nedělejme zase z policajtů blbce.
babičky se opatření netýká? to jsem netušila.
No vidím, že Vy jste hned se vším hotová. Evidentně nejste matkou, která (i její muž) jezdí do práce na odpolední, zatímco o děti se večer postará a k spánku uloží a počká s nimi babička nebo dědeček. A ani nejste tou babičkou, která takto mladým pomáhá - a dle Vašich nekompromisních příspěvků soudím, že do důchodu máte hodně daleko a že jste ještě neprožila dost situací, které s věkem přicházejí, a proto nejste empatická. Vžijte se do té situace - jak byste to zařídila, být tou matkou, která jde na odpolední do práce a manžel také? Nebo manžel není vůbec nebo pracuje na montáži a vrací se jednou dvakrát za týden. Co? Babička nebo dědeček by spávali u vás? Nebo děti u nich a ráno by děti mazaly domů, abyste se s nimi mohla učit? Tím chci jen poukázat na to, že nařídit zákaz vycházení a zveřejnit výjimky pouze pro psa a cestu z a do práce anebo na pohotovost a pak nekompromisně pokutovat všechny ostatní případy, jak byste to zřejmě udělala Vy, je blbost.
podle mě není, ve velkých městech byl do včerejška v noci celkem čilý ruch. já bydlím na malém městě, a pod okny mi od zavření hospod do včerejška (doufám, že to dnes skončí) po nocích vyřvává mládež, která na lavičkách poměrně ve velkých skupinách popíjí. zima nezima. na mnoha vesnicích hospody fungují dál až do noci. pokud nechceme dopadnout jak v izraeli, kdy už výjimka nebude ani pro pracující, ani pro děti, a to CELÝ den zákaz vycházení, pak už nebudete muset řešit hlídání dětí babičkou, kterou nenecháte doma ani přespat a ženete ji přes zákaz v noci domů.
je nouzový stav. takže si holt musí každý uvědomit, jestli poleví ze svých zvyků a komfortu, omezí se, a přispěje zase ke stavu normálnímu. pokud už nemají jinou možnost (očr, dovolená, sousedka, která občas nakoukne, telefonní kontrola, starší sourozenci,...), než dávat děti hlídat rizikovým ohroženým osobám, tak je prostě zákaz vycházení, a babičku musí nechat u sebe přespat. tak bych to dělala já. pokud jsou tak malé, že se nedokáží samy uložit, tak může být rodič na očr, když jsou zavřené školy.
a pro koho všeho byste chtěla výjimky? k čemu by to pak bylo?
matkou jsem, vychovala jsem jako samoživitelka už dvě děti (i když to jedno z nich "nebylo moje" a druhé "své" ještě vychovávám. jsem i babičkou, a i když je vám po tom hovno, vnuky hlídám. situace jsem zažila takové, že se vám o nich ani nezdá. tak si laskavě své soudy nechte od cesty. jen konstatuji, že babička nemá co dělat večer na ulici a měla by být pokutována.
Tak když babičkou jste, tak se do toho vžijte. A babička jako riziková osoba? Ne každé babičce je 80, jsou babičky mladé (jako Vy), které jedou ráno do práce. Bydlí na opačném konci dědiny než mladí, nebo ve vedlejší dědině... Nevím, jak byste se stavěla k tomu, kdyby si zdravotní sestry nebo sanitářky vzaly očr na ty menší děti, protože na to přece mají právo a doteď to řešily přes příbuzenstvo, což odteď kvůli zákazu vycházení po 21 h nemohou. Jestli se někdo shlukuje u vás po 21. hodině (u nás teda je v noci mrtvo, lidi jsou v postelích, až teda na ty, kteří spěchají do postele od vnoučat), tak se bude shlukovat i před 21. hodinou. V Izraeli ať si třeba skáčou po hlavách, já tvrdím, že zákaz vycházení po 21.h přenos nákazy neřeší a pokutovat osamělého chodce je pitomost. Vy jste ochotná se pořizovat každé nedomyšlené číčovině, kterou si vláda vymyslí. Už vidím policajty, jak ve městech pokutují bezdomovce. No nic, jedu s kytkou na hřbitov. Mimochodem - je zákaz i jízdy autem nebo jen chození?
zákaz vycházení=zákaz vyjití z domova a pohybu mimo domov. jestli jste tak hloupá, a nechápete to, tak je to smutný. vžívat se můžu do čeho chci. chci, aby to už skončilo, a pokud to stále spousta lidí nepochopila (viz třeba dnes zase v praze - a to nic proti pražákům, bylo tam hodně lidí mimo prahu), tak holt se přitvrzuje. v izraeli už si po hlavách skákat nemusí, to budeme brzy my tady, když na to bude každý kašlat.
hledáte důvody, proč to nejde, ne jak to udělat, aby to šlo. na hlídání je babička dobrá, a na přespání špatná? a dost, tvrďte si co chcete, otázka byla, jak mají lidi prokázat, že jdou z práce, já odpověděla. vaše bláboly řešit nehodlám. čemu jsem ochotná se podřizovat není vaše věc. já jsem jen zvyklá dodržovat právní předpisy. na červenou nechodím. asi mě blbě vychovali.
Vy fakt nejste normální. Jak dlouho ta babička má u mladých bydlet? Zvlášť když ráno jede sama do práce a má taky nějaké hospodářství doma. Ale jo, když bydlí mladí dál a děcka jsou nemocné, tak u nich babička i přespává a třeba od nich jezdí do práce nebo je v důchodu. Nebo si vezme děcka k sobě. Ale jak jsem psala, nejde jen o péči o děti a nejsou vždy hlídajícími jen prarodiče. Jsou rodiny, kde mají doma seniora, kterého je potřeba opečovat a ohlídat a střídá se tam více příbuzných. Já nejsem z těch, kdo nedodržují nařízení, ale názor na to mít můžu, to mi snad nikdo zakázat nemůže. A na zákaz nočního vycházení mám zkrátka jiný názor než vy. Nemáme raději i zatemnit okna? :-) Smajlík, to kdybyste náhodou zase nepochopila, že jde o ironií, stejně jako když jsem se zeptala na to vyjíždění. Tak nevím, kdo je tady hloupý.
Na mě působíte vztekle vy. Na zákaz nočního pohybu mimo domov, opakuji - na tento zákaz - mám jiný názor a nemyslím si, že zrovna toto zabere v boji proti viru. Až budete mít kromě pracovních povinností takového hospicového seniora s alzheimerem doma, kterého po své práci a nákupu přebíráte od asistentky vy a budete se potřebovat v určitých termínech v práci zdržet, manžel také, takže k vám domů zajde vaše sestra nebo brácha, které bude při návratu domů buzerovat nebo pokutovat blbec policajt, tak si pak můžeme dát zas řeč. Jo, mimochodem, jak máme v těchto dnech jezdit jen do práce, z práce, nakoupit a k rodině, když jsou Dušičky. Lidi prostě dneska cestovali po hřbitovech nazdobit hroby a ještě budou o víkendu a v pondělí
Akorát musíme stihnout návrat do 21 h. To má logiku.
Nechci do vaší debaty zasahovat, ale vy jste epidemiolog nebo imunolog? V poslední době se jich objevilo nepočítaně, takže vy také? Kdo by to byl řekl.
Dušičky budou příští rok, přespříští rok ...
Však oni nám naši stařečkové odpustí, že jsem nějakou dekoraci nepoložili. Jsou důležitější věci.
Nejsem, nařízení dodržuji, ale myslet si o tom můžu svoje. A vyslovit také. A přijde mi na palici pokutovat lidi, o kterých píšu, protože jsou po 21 h mimo svoje bydliště (ať už jedou domů v autě, na kole nebo pěšky). Ostatně, ani lékaři se neshodnou. A ten nejvyšší epidemiolog, ten svoje nařízení dodržuje, ten jo. Co se týká Dušiček, tak nevím, jak hřbitovy v Praze, ale nás svítí svíčkami všechny hroby, i v okolních vesnicích.
Takto návštěvu hrobů pojímáte v Praze? My ne, my chodíme za našimi zemřelými, rozumíte? ZA nimi. Rozsvítit jim svíčku, pomodlit se, zavzpomínat, na rodiče minimálně jednou týdně. A pochopitelně pečovat o hrob a o Dušičkách, o Vánocích nebo Velikonocích vyzdobit. A prarodiče, kteří jsou pohřbení jinde, si také zaslouží aby minimálně o těchto svátcích za nimi rodina zajela. Je smutné, když nikdo nepřijede, svíčku nerozsvítí, když může. Na tom hřbitově u hrobu, ať už v místě bydliště, tak o 50 km dál, kam dojedem autem, nikoho nenakazíme a nikdo nenakazí nás, nejsme v supermarketu, kde tu nákazu chytít můžete. Nebo v autobuse, šalině nebo vy v Praze v metru. A že někde padají na hubu - myslíte předpokládám zdravotníky. Tak sestrám nebo sanitářkám s dětmi nejvíc pomůže, když mají někoho, kdo se o ty děti postará - a jsme na začátku debaty.
To je dost pokrytecké, není důležité jestli někam jezdíte rozsvítit svíčku přesně tehdy, kdy to někdo někdy stanovil, ale zda je máte v srdcích a vzpomínáte na ně. Rozsvítit svíčku a vzpomenout si můžete i doma a rozhodně ohrozíte méně sebe i další lidi. Bože, tahle omezenost je fakt do nebe volající. Pokud někdo nepochopil, že fakt je nyní nutné co nejvíce kontakty mezi lidmi omezit, tak potěš koště. Některé věci prostě fungovat i přes riziko musí, ale některé jde opravdu odsunout nebo vyřešit jinak. I zapálením svíčky doma, místo na hřbitově. Vaši blízcí by vám to určitě odpustili.
Mně je jedno, jak vzpomínáte na své zemřelé Vy, zapalujte si svíčku doma, to Vám nikdo nerozmlouvá. A Vy mi laskavě nerozmlouvejte chození k hrobu, když takto vzpomínám já. Psala jsem, že na hřbitov jdu nejméně jednou týdně, tím spíš tam potřebuju jít teď, v období Dušiček. Tak to cítím. Kdybych nemohla, byla nemocná nebo v karanténě, tak pochopitelně nebudu moci a nepůjdu. Vy jste fakt na jaře a teď na podzim na hřbitov nešel? Opravdu nepochopím, jak kdo by Vás nebo Vy někoho na hřbitově nakazil. Když už mi nadáváte do omezenců - o jakých kontaktech na hřbitově mluvíte? Do přírody, do parku - to se chodit má, to je doporučeno. Ale na hřbitov ne, to je riziko? V čem ?
Kromě toho, že fakt nerozumím tomu, jak zrovna na hřbitově hrozí nákaza (když si každý hledí svého, nedělá skupinky s ostatními jako tomu bývalo v jiných letech a pozdraví se s nimi z povzdálí), tak vidím, že očividně nechápete potřebu (a nejen moji) udělat svým blízkým zemřelým pěkný hrob a zajít za nimi tam. Nazýváte to pokrytectvím. Stejně tak já bych mohla nepochopit Váš postoj a nazvat ho pokrytectvím - "nechce se mně na hřbitov, tak to svedu na covid. Vzpomínat můžu i doma. Nakonec - vždyť na hrob nemusím jak je rok dlouhý, proč bych tam chodil, vždyť zapálím svíčku v obýváku a je to".
tak bohužel nedodržím co jsem napsala. kdo jste že soudíte? co si to dovolujete? já jsem odpověděla na otázku, jak mají dokázat lidé, že jdou z práce. vy soudíte a napadáte a vůbec o mě nic nevíte. nemám ve zvyku zveřejňovat své soukromé věci, ale pro vás to udělám.
bohužel maminku už nemám desítky let. o tatínka s Alzheimerem, rakovinou a po mrtvici neslyšícím a nevidícím jsem se starala pár let v době, kdy mé dítě, autista, chodil na základní školu, a do toho jsem měla práci, protože jinak bysme všichni scípli hlady. v té době mi zemřela sestra, rok na to švagr, a zůstala po nich dcerka, tak jsem si ji "přibrala". takže v péči o tatínka mě sestra jak píšete vystřídat nemohla, ani manžel. ten byl dlouho ve špitále neb přišel o ruku. je nouzový stav, jsme momentálně všichni v prdeli, takže je třeba přemýšlet jak to udělat aby to šlo, a ne jak vy jen blbý kecy. ale prosím, buďte tak laskavá, a nesuďte kdo je jak empatický, nepředhazujte zdravotní sestry, když prd víte, komu to píšete a vytýkáte! můžu jen uzavřít, že je mi z vašich soudů zle. ale opravdu zle.
Tak to máte toho hodně špatného prožitého za sebou, uznávám. Ale jste to vy, která tady ihned odsoudí tazatele po jediné jeho otázce nebo prosbě o radu, aniž byste o něm a jeho problému věděla víc. Proto jste na mě působila, jak jsem napsala. Ale říct, babička, jdoucí nebo jedoucí po 21. h od vnoučat, které hlídala pracujícím rodičům, má být pokutována, to se teda na mě nezlobte, ale to neempatické je. Tím spíš, že právě vy jste se s tím musela v životě potýkat sama, bez pomoci, jak sama říkáte. Jistě byste pomoc uvítala. Nechme hádek, jen mě napadlo, manželovi rodiče vám v té nelehké situaci nepomáhali? A babička s dědečkem dcerky vaší sestry (myslím rodiče švagra)?
NIKDE jsem nenapsala, že má být pokutována, jen že v tu dobu nemá venku co dělat. a tak to je. tak co jste chtěla slyšet? samozřejmě, ať je venku každý, kdo to "nějak" odůvodní? já myslela, že chcete pravdivé informace.
a ne, nepomohli, neb už nebyli. a ty svíčky a vzpomínku jim klidně zapálím a věnuji doma, než stát fronty v květinářství a jezdit po hřbitovech a ohrožovat ostatní i sebe. a věřte, že mí nebožtíci by proti tomu určitě nic neměli.
Včera v 16.39, poslední věta: "jen konstatuji, že babička nemá co dělat večer na ulici a měla by být pokutována."
Co se týká poznámky o květinářství, tak u nás v zahradnictví žádná fronta není, lidi přicházeli jednotlivě a prodej je venku. A menší kytky na hroby prarodičů ze strany mojí i manželové si uvážu doma. Však já vám nepíšu, že máte jít na hřbitov, jen jsem psala, že v těchto dnech lidi hřbitovy objíždějí a nevidím v tom nic, co by podkopávalo snahu o zamezení šíření nákazy. A komu to uškodí, když je řeč o vycházení? Ještě malý zvědavý dotaz - pracujete v hospicu? Podle vašich příspěvků zde jsem nabyla dojmu, že jste snad pracovnice FÚ.
Pokud je řeč o tom, jestli má babička přespat nebo ne - prosím Vás, proč by tam měla spávat, když bydlí na druhém konci dědiny? Já osobně teda, když vnoučata večer hlídám, se radši nechám synem odvézt domů, do své postele ( snacha je zatím doma, do práce nechodí takže teď večer není třeba hlídat, když je všechno zavřené, ale dřív, když covid nebyl a mladí jeli večer třeba do kina). A ohrožená skupina? Ne každé hlídací babičce je 70 nebo 80 a stejně se s mladými a vnoučaty obden vidíme.
Když jsem hlídala u druhého syna, který bydlí o 70 km dál, tak jsem tam pochopitelně spala.
Asi proto, že je po 21.00 nemá babička venku co dělat . Fakt je to mimo vaše chápání ? Je srdečně fuk, kde bydlí, kolik je jí let, co dělá,prostě po 21. hodině venku nemá co dělat. Jestli to nejste schopna pochopit, tak doufám, že babička ano. Protože ta jistě žila v totáči, takže ví, co to znamená, když je něco nařízeno a zakázáno. Což vy, zjevně nechápete.
Vy jste nepochopil, že ta babička jsem já a moje vrstevnice? My řešíme opatrování vnoučata a zároveň domácí péči o nemohoucí rodiče. Já jsem také prožila kus života v totáči, tehdy musel člověk radši mlčet, podřídit se a myslet si svoje (maximálně si z toho dělat srandu nebo nadávat s kamarády), pokud nechtěl mít problémy. A právě proto teď vidím jeho nástup znovu, v bleděmodrém. Nejen v ČR. Víte co, nechme si každý svůj názor, sklopte uši, ale nenuťte mě (a nejen mě) si myslet, že vše nařízené a vynucené je pro naše dobro. Vsaďte se, že nové koště přijde s novými návrhy, jak nákazu zpomalit.
Túdle. Na hřbitovy půjdu a pojedu, odpoledne jsem se ptala, kdo mě na tom hřbitově, prostorném, pod širým nebem, nakazí nebo koho tam nakazím já. Proč zrovna na hřbitov ne a na procházku v přírodě nebo ve městě v parku ano. Rozumnou odpověď jsem nedostala. A vnoučata? Samozřejmě že za mnou a mužem jdou se svými rodiči nebo my k nim. Když se budem pořád třepat a bát se nákazy i při setkání s nejbližšími, to bychom se taky nemuseli vídat hodně dlouho. To je teda ale otázka ohledně hlídání - hlídám je ráda, abychom se navzájem užili. Konkrétně já zatím neřeším hlídání vnoučat kvůli práci jejich rodičů, ale hodně lidí kolem mě ano. Já naopak řeším hlídání své maminky, když jsem v práci já.
Jste opravdu velmi vtipná. Je nouzový stav, takže ať jste babička nebo ne, jste zřejmě slabomyslná. Nebo myslíte, že pro dříve narozené to neplatí ? Vy jste totiž , pokud se nepletu, prvně psala o babičkách obecně. Ale i kdyby ne, měla byste tedy ve volném čase jít třeba vypomáhat do nějakého covidového oddělení, třeba jen umývat podlahy. Možná byste pak ten svůj laxní přístup změnila. Ale takovým jako vy, je něco zbytečné vysvětlovat.
Nechte si nadávky, ano! S tou babičkou, která je přistižena po 21.h venku, protože se vrací domů od vnoučat, která hlídala, aby jejich rodiče, třeba zrovna zdravotníci, mohli vykonávat práci, jsem to tady pěkně popíchla. Obdobně ohledně někoho, kdo mně přijde opatřit a ohlídat maminku, když se potřebuju zdržet v práci. Proč do 21 ano a od 21 ne? Jaký to má smysl? Ještě jste ani nevysvětlil, komu a od koho hrozí nákaza na hřbitově. V nemocnici pracuje několik mých příbuzných, mám info. Oddělení se plní jinak chronický nemocnými i v chřipkových obdobích, a samotné sestry taky lehají s chřipkou, akorát chřipka nemá takovou publicitu. Já neříkám, že nemá smysl nic nedodržovat. Roušky ano, v partách se ta nákaza snadno přenese, takže toto s rozumem, ale proč pobyt venku do 21 h ano a od 21 ne? Po 21. hodině se nakazím spíš než před 21. hodinou? Na volném prostorném hřbitově se nakazím spíš než při procházce parkem? Přemýšlejte.
OT: Tak já vám ohledně návštěvy hřbitovů odpovím.
Po léta tady píšete, jak to děláte vy, že jste se s něčím nesetkala, že nevíte, že by něco mohlo být jinak, že něco neznáte, v životě jste něco neslyšela apod. Nikdo vám vaše zkušenosti nebere, ale váš odborný záběr je velmi velmi úzký a bohužel se to týká i životních zkušeností.
Nejsou jen hřbitovy "na dědině".
Říká se, že na Olšanech je pohřben 1 milion lidí, určitě je řada z hrobů opuštěných. Ale i tak počet návštěvníků před Dušičkami je obrovský, protlačujete se mezi lidmi v uličkách mezi hroby, totéž na parkovišti. Totéž Vinohradský hřbitov, totéž Vyšehrad.
Na všech těchto 3 hřbitovech má naše rodina hroby, vím, o čem mluvím.
Takže neplácejte o volném prostorném hřbitově.
A pokud jde o hranic 21.00 hodin - asi nemáte zkušenosti, kdy a kdo se i po této hodině srocuje. Ale to už bych se jenom opakovala.
Tak já vám taky něco povím. Říkám snad já vám, že se máte protlačovat pražskými nacpanými hřbitovy? Neříkám. Já jsem napsala, že nevím, jak jsou na tom hřbitovy v Praze, ale u nás se svítí - a vaše reakce byla, že jdu na hřbitov, aby lidi neřekli. A byla jste to vy, kdo mě vyzval, ať se na hřbitov necourám, i když víte, že nemluvím o velkém městském hřbitově. Takže já se můžu procházet po našich volných vesnických hřbitovech, protože tam nehrozí nákaza o nic víc než při procházce venku, a vy nechoďte v tuto dobu na přeplněné hřbitovy pražské. Co se týká zákazu po 21.hodině, je mi samozřejmě víceméně jasné, že o tom rozhodli na základě nějakých údajů o scházení, ale že ve městech a hlavně v Praze dělají party bugr, tak to máme odnést my všichni? Taky jsem četla, že se tím zamezí nelegálním domácím akcím. Když bude ta parta lidí nezodpovědná, tak jí nic nezabrání se slézt u někoho doma, pařit a přespat tam, aby je v noci nechytili venku. Zákaz tím pádem nebude mít žádný účinek. Vysvětlil a rozebral a objasnil snad někdo přesně, proč k tomuto celorepublikovému zákazu sáhli? Teda ne že by se to nedalo na těch pár dní vydržet, ale jde mi o princip.
Ještě jsem, Aion, chtěla dodat, že podle vás to vypadá, jak kdybych v každém svém příspěvku psala, že jsem se s něčím nesetkala, neznám, něco jsem neslyšela apod.
Ale já tady většinou přispívám radami ve mzdové oblasti. Samozřejmě že moje odborné znalosti jsou úzké, jsem mzdovka. A také je jasné, že jsem se s něčím nesetkala, neznám - jako všichni ostatní. Vždyť i vaše reakce mnohdy působí, jako byste neznala, jak žijí a s čím se potýkají lidé jinde. Vždyť si vzpomeňte, že jsem už víckrát psala, že působíte, jako byste žila v nějaké bublině, za což jste se na mě i namíchla. Ale vaše odpovědi tak působí, prostě žijete někde, v určitém prostředí a nějakým způsobem života, a jiný zase žije úplně jinak. On nezná váš život a vy neznáte jeho. Kolikrát z vašich odpovědí čiší posměšek - jen si vzpomeňte na váš údiv, že někdo nepoužívá víc než dvě tři kabelky (ale to je prkotina, to mně jen tak utkvělo). Setkala jste s různými kauzami a lidskými příběhy - samozřejmě, vždyť jste právnička. Ale neznáte všechno, taky jste se nesetkala s něčím, s čím se setkal někdo jiný, a všechno hodnotíte jen pohledem vaší profese.
Mně prostě jen v této debatě vadí to nekompromisní - " je nám to těmi nahoře nařízeno, tak o tom nebudeme diskutovat a přemýšlet o smyslu a mimo vyjmenovaných výjimek nemá nikdo venku po 21 hodině co dělat. Pokuta a tečka." Mám dojem, že máte pejska (nebo si představte, že ho máte, a že nemáte zahradu). A teď si představte, že by nebyla výjimka ohledně venčení a na váš nespokojený dotaz by se do vás pustili: "je výjimečný stav, nikdo nemá venku co dělat, to si zařiďte jak chcete, pořiďte psovi třeba bednu s pískem. Jinak pokuta".
Takže teoreticky - v čem je rozdíl roznosu nebo chycení nákazy, když jde po ulici člověk se psem a když jde po ulici člověk sám domů od osoby, o kterou bylo potřeba se postarat?
No nic, nějak tu podivnou dobu musíme přečkat. Já také nechci něco chytit nebo donést na matku, vnoučata a nikoho, takže opatrnost a ohleduplnost ano, to znamená, že si vezmu roušku, když jdu někde mezi cizí lidi a zrovna tak očekávám, že lidi budou mít roušku, abychom neprskali viry do vzduchu nebo na předměty. Ale vadí mi ta hysterie kolem toho.
Tak respektuji, že je platí nouzový stav, který navíc nevyhlašují zákonodárci. To jste nevěděla? Nevím, co jiného máte na mysli.
Až kvůli takovým, jako jste vy, bude platit absolutní zákaz vycházení, budu muset některé věci přeorganizovat
Něco jiného je být srozuměna a něco jiného je respektovat.
Tak jsem to nemyslela. Napsala jsem přece, že nemám na mysli zrovna tento stav. Vaše odpověď na mě působila, jakože vždycky vnitřně přijmete každý příkaz, nařízení, zákon apod. a nikdy neuděláte žádný, sebemenší, krok k tomu, aby byl změněn. Neprotestujete a vždy všechno respektujete.
A co furt máte s těmi řečmi o takových, jako jsem já? Porušuju snad něco? Chovám se nebezpečně, nedodržuju zákaz shromažďování, nepoužívám dezinfekci a nenosím roušku v budovách nebo v blízkosti cizích lidí?
Co to melete? Já nechodím nikdy na žádné "demonstrace" s transparentama. Na legislativní návrh nemám, nevím, jak se podává. Ani se neúčastním diskuzí pod různými články. Ani na facebooku, nemám ho. Účastním se diskuze tady. Ptala jsem Vás, jestli se nikdy o něco nepokusíte vy, jako právnička, když cítíte, že je něco nesmysl. Někdy ten podnět ke změně ale vychází např. z příspěvku politikovi na jeho profilu apod. Tak jsem to myslela.
Karo, sama mám 2 zaměstnání, k tomu firmu se zaměstnanci, o které se musím postarat. Jsou to mámy a tátové od rodin, někteří samoživitelé, tak dělám vše pro to, abych jejich zaměstnání udržela a neposlala je na ÚP. Opravdu nemám čas detailně studovat všechna nařízení a zákazy přijaté v rámci nouzového stavu. Pokud jsem nějaké zákonodárné návrhy uplatnila, nic z nich nebylo vyslyšeno, a to napříč politickým spektrem.
sorry, ale vy jste opravdu úplně "jednoduchá". i ten pes, když se mu chce srát tak se vysere třeba na zahradě, na terase, nebo i doma. prostě musí, a basta. a taky jsem pejskař, takže i můj 15 letý labrador pochopil, že prostě nebudeme chodit po ulici a vysere se na zahradě, kdy dřív nesměl. asi má víc rozumu a pochopení, než někteří spoluobčané. .
i v této situaci jsou bohužel spoluobčané, kteří své zvyky, komfort a pohodlí upřednostňují před elementární slušností a ohleduplností. howg.
Vypadá to, že podle vás vůbec žádná pravidla není potřeba dodržovat. Proč mám stát na stopce, když evidentně nic nejede? Také tak přemýšlíte ? Spíše moc nepřemýšlíte, protože jinak byste opravdu věděla, že nikdy žádné pravidlo nemůže vyhovovat všem. Rozhodně to ale není důvod, aby nebyla dodržována. Nebo vážně myslíte, že v této době je čas všechna omezení promýšlet do detailu ? K těmto omezením jsme dospěli proto, že lidi se odnaučili používat vlastní rozum a pak reagují tím, že to přece nebylo zakázáno, že vláda nic nenařídila, tak co, že ? Někdy se nedivím tomu, že mladí tak brojí proti starým, protože občas je to fakt síla. Hlavně, že všechno potřebujete do detailu vysvětlit, jenže u některých je mozková kapacita hodně omezená, takže nic jiného než zákazy a příkazy nefunguje. Bohužel.
Ne, dopravní pravidla striktně dodržuji. I když takový semafor z jedné a druhé strany u třímetrového rozvrtaného úseku, to je taky síla.
No, někteří jsou tak sebestřední, všechno nejlépe znající a uráží druhé a nejsou ochotni ani schopni pochopit, že ne všichni mají stejné názory jako oni. Uznávají jen ten svůj. Nemyslím, že je pravidlo, které vyhovuje všem, ale myslím, že omezení v této situaci by měla být promyšlenější a domyšlenější. Rozhodně by všem víc prospělo, kdyby bylo to které omezení nebo nařízení zdůvodněno a vysvětleno a domyšleny následky.
ohledně vaší alergie na prahu.
na mnoha malých dědinách hospody jedou dál. protože hlupáci si myslí, že "je to jenom v praze a velkých městech". my se známe, my jsme zdraví. právě ty vesnice jsou v současné době ohniska, protože ti lidi tam si myslí, že jich se to netýká. já byla dnes na jednom oú na malé vesnici, přišla jsem samozřejmě s rouškou, a starosta mi říká -my si na roušky nehrajeme, my jsme zdraví. okamžitě jsem si vzpomněla na vás.
koukněte na mapy s výskytem kovidu. jsou vesnice, a je jich už bohužel moc, kde je nakažených víc než 3000 na 100k obyvatel. kam se na ně ta blbá praha hrabe (mimochodem, prahu nemusím, ale ta dehonestace pražáků mě sere)
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/unikatni-mapa-vsech-obci-v-cesku-kde-se-prave-ted-siri-koronavirus-124624
techtle mechtle? průser. hody, vinobraní - mnohem větší průser. právě díky těm kdo NEmyslí jako vy.
Zbytečně se nabuzujete, urážíte mě a jste demagog a podléháte hysterii. Nikdy a nikde jsem nepsala, že neuznávám roušky. Ani že na nic nedbat, popíjet z jedné sklenice, scházet potajmu v hospodě apod. Nic takového. Naopak. Alergie na Prahu? Dobré :-) Ale ty zprávy o Praze takové jsou. Virus se pochopitelně šíří, ty vesnice s hodně nakaženými - kde berete tu jistotu, že tam na to zcela kašlou a vedou stejný život, jako dříve? Že někde tajně paří v hospodách? Může být, ale u nás je klid, nakažených do 10, na vesnicí naopak není taková koncentrace lidí, nechodí tady žádné procesí člověk vedle člověka jak na kolonádě, mše nejsou, hospody a sklepy zavřené. Kde berete tu jistotu, že to vesničani chytnou nedodržováním bezpečnostních pravidel, že se schází, dohromady popíjejí a hodují? Teď. Lidi z vesnice jezdí do práce do města, autobusem nebo vlakem, pak tramvají, trolejbusem... V práci taky směska lidí... Tady je ta možnost nákazy.
A taky začíná období sezónních nemocí. Prostě si myslím, že pokud se zcela nezabarikádujem osamoceně doma, tak to dřív nebo později chytnem. Dávejme pozor, buďme ohleduplní, omezme se v něčem, to ano, ale s rozumem a bez hysterie, vždyť nejde o dýmějový mor.
Že by byl průser na nějaké slavnosti vinobraní - nevím, dejte odkaz. Hody? Kde kdy byly naposledy hody, než se zakázalo shromažďování více lidí? U nás byly hody koncem srpna, to už je celé 2 měsíce, stárci, celá vesnice venku, 4 dny muziky pod májí a všechno, co k tomu patří. A covid se neobjevil. Až teď, po dvou měsících, teprve pomalu začíná, zatím by je člověk spočítal na prstech. To nezlehčuju, jen konstatuju.
Tak mi, prosím, nepřisuzujte něco, co jsem nikdy netvrdila.
už to pochopili i poláci, kteří na tradice a náboženské zvyklosti dbají víc jak my, třeba to pochopíte konečně i vy.
Premiér Mateusz Morawiecki na tiskové konferenci řekl, od soboty do pondělí zůstanou zavřené všechny hřbitovy, uvedla agentura PAP. Odborníci už dříve varovali, že svátek Všech svatých, kdy se na hřbitovech setkávají zástupy lidí a který je v Polsku příležitostí k rodinným návštěvám, bude z epidemického hlediska velice rizikový. Na cesty se totiž během Dušiček vydávají zejména starší lidé, kteří jsou k nákaze náchylnější. „Tradice nejsou tak důležité jako váš život,“ řekl premiér.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-nemecko-slovensko-rusko-covid-19-pandemie-nakaza.A201030_105853_zahranicni_klf
vykašlete se na principy a běžte pomoci do špitálů, do DPS, běžte vysvětlovat těm, co je do špitálů nepřijmou kvůli obsazenosti (a už ty případy jsou a bude jich víc), že opatření jsou na nic. až budete polohovat, umývat zadky, převlíkat, přebalovat, a to všechno zabalená do igelitu, a nebudete vědět, ke kterýmu pacošovi jít dřív, pak se ohánějte principy :-(
hlavně v Praze dělají party bugr - tak znovu, ano, i v praze se konaly párty (v době, kdy zakázané nebyly), i v praze jedou některé hospody dál, ale v poměru k počtu obyvatel jsou pražáci hupkaři proti dědinám, kde se vesele v hospodách chlastá dál. zkuste si občas přečíst noviny.
Asi jste měla na mysli hubkaři? Prosím vás, co mi pořád podsouváte? Nechejte už toho. Polohování, umývání, převlíkání a přebalování mám dost doma, znám to. Může být, že jste někde četla o dědinách. Já jsem četla o Praze nebo o Břeclavi. Přeplněné nemocnice nejsou, jsou volná místa, kapacitně zatím dostatečné. Problém začíná být s personálem, sestry a sanitářky. Některé jsou nemocné, jiné v karanténě a jiné doma na ošetřovačce kvůli zavřeným školám. To mi ale pořád nedává odpověď, v čem se liší po 21. hodině jdoucí domů člověk se psem a člověk, který se právě o někoho nemohoucího postaral u něj doma.
Tak asi o těch dědinách moc nemáte přehled, zkuste třeba tohle:
Nejhůře je dle dat státu na tom aktuálně obec Rohatsko ve Středočeském kraji, kde se za poslední týden nakazil každý pátý. Dalších pět obcí hlásí pak přes deseti tisíc nakažených na 100 tisíc obyvatel, což je víc než každý desátý.
Nemám přehled o všech dědinách, a už vůbec ne v Čechách. Vy máte čas neustále sledovat mapu? Sleduju nás a naše okolí. No a jak to Rohatsko a ty další obce k tomu nárůstu nákaz přišly? Chlastali natajňačku v zavřené paluši z jednoho krýglu? Psala jste, jak kdybyste věděla, že je to tím. Nechci to zlehčovat, zdůrazňuju, že dodržuju roušky, dezinfekci, mytí při příchodu z venku, izolaci od cizích, takže to vemte už jednou na vědomí, ale mám dojem, že vy se ve sledování těch zpráv vyžíváte a třepete se hrůzou. Jak se tak dívám, tak obec má 267 obyvatel, z toho ke včerejšku 56 nakažených. Ten přepočet vypadá škaredě, na 100 tis obyvatel skoro 21 tisíc. Poblíž nás je taková malá osada, ta má 5 obydlených baráků, mladí s dětmi. Dejme tomu, že v každém jsou 4 obyvatelé, to je 20 lidí. A všichni to chytnou a vyleží doma. 100 tisíc na 100 tisíc, hrůza.
Vy jste vůbec nepochopila, že existuje něco jako pojem "pravděpodobnost". Ta se každým přebytečným kontaktem ZVYŠUJE. A protože je spousta takových ignorantů jako vy, tak ten zákaz pohybu po 21. hodině musí být plošný. I tak těch výjimek musí být spousta. Pokud jde někdo od hlídání vaší maminky, tak to zřejmě bude někdo, pro koho to byl výkon práce, tudíž ten pohyb venku má povolen. Vy , pokud chcete tak moc hlídat vnoučata, budete muset spát tam. Víte , na jaře a v létě jsem byla svědkem takovéto situace - pán, který pracuje v domově důchodců, vyprávěl, jak je každých 14 dní testují (v pořádku), on sám ale nedodržoval vůbec nic, od nošení roušky, shromažďování , popíjení u táboráku z jedné, kolující lahve atd. No a zeptejte se , kolik je nakažených lidí dnes v tom domově . Hodně a ti stařečkové, kteří nevytáhnou paty z budov, to tam fakt nedotáhli. Takže kdo ? Zaměstnanci, kteří nedodržovali a ještě se tím chlubili, že nedodržují, protože jim nebude nikdo nic nařizovat. Takže ono nejde o to, jestli se dříve nakazíte před 21. nebo po 21. hodině, ale o tu pravděpodobnost, tedy počet možností, kde všude se můžete nakazit. O hřbitovech vám po p. A, napsala dost. Takže každý máme zkušenost asi jinou, ale v každém případě se domnívám, že nařízení se musí dodržovat, a to i v případech, kdy se nám to opravdu nehodí. Nikdy NIC totiž nebude vyhovovat všem. Ale zde jde o životy, jestli jste si nevšimla. A vám také asi není jedno, jestli tady budete se svými blízkými ještě 10 let, nebo budete už na té straně chodby, kterou už nebudou ani oživovat. Já bych to rozhodně své babičce nepřál.
Abychom si rozuměli, já jsem přece vůbec neříkala, že se nemáme chovat odpovědně, že máme v dnešní době popíjet z jedné láhve, prskat okolo sebe a nechat na sebe prskat bacily, zvlášť když někdo pracuje s ohroženou skupinou. Maminku netahám mezi cizí lidi a my kamarádky jsme také své "babince" odpískaly a nescházíme se teď. Když píšete o tom zaměstnanci domova důchodců - tak dotáhl to tam teda on, je to potvrzeno nebo to zcela jasné není? Když říkáte, že všechny zaměstnance testují. Stařečkové se fakt po celou dobu nesetkali vůbec s nikým zvnějšku, s příbuznými, s návštěvou, nesáhli na nic nevydezinfikovaného, co bylo přineseno zvnějšku? Mně vadí ta hysterie kolem toho a zmatečné měnící se zákazy, které prostě nejsou veřejnosti dostatečně vysvětleny a zdůvodněny, viz moje dva příspěvky výše. My nejsme vojáci, kteří mají splnit rozkaz a nepochybovat o jeho správnosti. A do toho prosakující informace o nuceném očkování.
Ohledně mnou nadneseného tématu (osoba jdoucí nebo jedoucí domů od jiné osoby, kterou opatrovala), to jste nepochopil: tato osoba jede např. od seniora (který nemůže zůstat bez dozoru), kterého navečer opatřila, dala mu najíst, udělala hygienu, uložila do postele a pohlídala, než se domácí vrátí z práce, kde museli pro tentokrát zůstat déle (pro úplnost dodávám, že tento senior je přes den ošetřován pečovatelkou, zaměstnankyní pečovatelské služby a navečer po návratu domácích z práce je opečováván jimi). Ale pro tu osobu, která zaskočila navečer až do pozdních hodin vypomoci, toto není jejím zaměstnáním. A teď tuto osobu zastaví policajt, protože nestihla dojet domů do 21. hodiny. Myslíte, že toto spadá pod tu výjimku bod 3 písmeno b? Nebo nekompromisně bez lidského přístupu pokuta?
Přeci každý zaměstnanec od zaměstnavatele obdrží rozpis služeb a tak na to dejte razítko firmy s muří nohou a hotovo. Žádný formulář není (tedy prozatím) nařízený. V případě prohozu směny či přesčasu opět (tedy prozatím) přeci stačí papír i s ručním napsáním do kdy musí pracovat a razítko s muří nohou. Věci přeci nemusí být složité i když diskuse k tomuto tématu je opravdu hutná. Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
27. 10. 2020 8:00
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Od zítra by mělo začít platit zákaz vycházení po 21 hod. Jedná se mi o to, zda musí mít zaměstnanci pracující na odpolední směnu nějaký potvrzený papír od zaměstnavatele, kdyby je někde zastavili po 21 hod. Aby bylo potvrzeno, že jedou z odpolední směny. Nikde jsem o tom nenašla více. Děkuji moc za radu.