Neabsolvování vstupní pracovnělékařské prohlídky zaměstnance nemá vliv na platnost uzavřené pracovní smlouvy. Zaměstnanci, který tuto prohlídku neabsolvoval by neměla být přidělována práce, neboť není potvrzeno, že pro její výkon je zdravotně způsobilý. To však neznamená, že nemůže vzniknout pracovní poměr mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem.
Děkuji za rychlou reakci,
pokud by neměla být zaměstnanci přidělována práce, protože není pro její výkon zdravotně způsobilý, znamená to v extrémní situaci, že není možné zaměstnance sankcionovat v případě, že nebude plnit zaměstnavatelem udělené pracovní povinnosti?
Např., když odmítnu nadále pracovní činnost vykonávat a nedostavím se do práce?
Není pravdou, že pokud uchazeč o zaměstnání před vznikem PP neabsolvuje vstupní lékařskou prohlídku, že není potvrzeno, je pro výkon dané práce zdravotně způsobilý. V takovém případě platí právní fikce, že je zdravotně nezpůsobilý.
Ale já psal o něčem jiném: "Zaměstnanci, který tuto prohlídku neabsolvoval by neměla být přidělována práce, neboť není potvrzeno, že pro její výkon je zdravotně způsobilý", což je pravda. Nepsal jsem o tom, že: "pokud uchazeč o zaměstnání před vznikem PP neabsolvuje vstupní lékařskou prohlídku, že není potvrzeno, je pro výkon dané práce zdravotně způsobilý". Takže, prosím, nepřekrucovat!
Myslím, že to je na posouzení právníka a tazateli je to celkem jedno. Domnívám se, že mu jde spíše o to, zda by bylo nějakým způsobem možno docílit stavu, kdy pracovní smlouva nebyla vůbec uzavřena. Tazatel ale víc jak půl roku pracoval a absence vstupní lékařské prohlídky mu nevadila nyní by její neexistence by chtěl využít pro okamžitý odchod, což se domnívám není možné. Ale možná se pletu, vy to víte lépe, takže mu můžete doporučit, co má dělat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 10. 2020 13:44
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na platnost pracovní smlouvy v případě neabsolvování vstupní lékařské prohlídky. Do zaměstnání jsem nastoupil v březnu 2019 a ke vstupní lékařce nedošlo. Nebyl jsem k ní ani vyslán. Dočetl jsem se, že v případě, kdy neproběhne vstupní prohlídka, bere se zaměstnanec jako nezpůsobilý k výkonu práce, nemůže proto vzniknout pracovní poměr, pracovní smlouva je tedy neplatná a zaměstnavatel nemůže zaměstnance úkolovat.
Se zaměstnavatelem jsou nyní velmi špatné vztahy a vypadá to, že ukončení pracovního poměru dohodou bohužel nepotvrdí. Mohu nějakým způsobem mohu docílit „zaktivování“ neplatnosti smlouvy, tak aby došlo k okamžitému ukončení pracovního poměru?
V případě, že bude smlouva neplatná od jejího začátku, co se stane s časem, který byl v práci stráven vzhledem k obdrženému přijmu, zdravotnímu a sociálnímu pojištění i případné výměře podpory při nezaměstnanosti?
Děkuji za odpověď
Jan Veselý