Děkuji za Vaše názory......
No právě - jde o to že ty dny prac. klidu (So 31. 10. a potažmo Ne 1. 11.-což budu řešit v prosinic :-(.....) navazují na kalendářní týden, ve kterém nebyl ani jeden den ošetřovného..... V týdnech před tím byly..... Ale zároveň nedošlo k ukončení OČR..... tak nevím, jestli má toto vliv...
Je to ochrana před tím, aby si lidé nevypisovali OČR jen na víkend....., ale nevím, jestli třeba neposuzují i celý průběh OČR....
Uvidíme.... případně se z OSSZ ozvou.....
Děkuji za reakci.....
Je to asi jedno, zákon o krizovém očr vychází ze zákona o nem. pojištění (Zákon č. 438/2020 Sb. Zákon o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů), kde v paragrafu 40/5 je uvedeno to, co jsme řešili.....
Vy sice citujete zákon o krizovém ošetřovném, ale tam to tedy není pod "5" ale "3" a jelikož jsem ve Vašem příspěvku zahlédla tu "5", tak mi to tak nějak naskočilo do souvislosti se zákonem o nem. pojištění.....
Podstatou je, že je to v obou stejně.....
Jasně, je to odst.§ 3 odst. 5, zákona č. 438/2020 když chcete být puntičkářka. Já to z toho zákona zkopírovala, protože z tohoto ustanovení je jasnější, že ve vašem případě nemůže být ošetřovné za sobotu a neděli vyplaceno. Proto je tam ta (5). Omlouvám se, že jsem se snažila poradit, byla to chyba.
Děkuji za reakce.
"Aion", nevím, jak jste to myslela.... Já se normálně zeptala, poděkovala a všech reakcí si opravdu vážím..... Puntičkářka nechci být.... Jen jsem HP vysvětlila, proč jsem napsala, že vím, že nějaké pravidlo existuje.... Jen si nejsem jistá výkladem a vzhledem k situaci, která panuje, jestli náhodou nejsou nějaké výjimky....
Načež mi HP stroze odpověděla "až na to, že se jedná o zákon o krizovém ošetřovném"
Tak jsem jenom reagovala....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 11. 2020 19:02
Dobrý den,
prosím, neví někdo? Zaměstnankyně je na OČR od 14. 10. - 31. 10.
V týdnu od 26. 10. do 30. 10. však pracovala (celý prac. týden)...... Má nárok na OČR v sobotu 31. 10.?
Zákon o nem. pojištění § 40 odst. 5 "vylučuje výplatu ošetřovného za dny pracovního klidu, pokud zaměstnanci nevznikl nárok na výplatu ošetřovného alespoň za 1 kalendářní den, který měl být pro něho pracovním dnem a v němž potřeba ošetřování nebo péče trvala"...... Nebo se to posuzuje jako celek - tedy od 14. 10.
Děkuji.