Bude záležet na posudkovém závěru poskytovatele pracovnělékařských služeb, k němuž vás zaměstnavatel pošle. O PÚ a nemoc z povolání zřejmě nejedná, takže může přicházet v úvahu dlouhodobá ztráta zdravotní způsobilosti konat dosavadní práci. V takovém případě vás zaměstnavatel převede na jinou vhodnou práci nebo vám dá výpověď (bez odstupného). Pokud vás převede, bude vám náležet mzda odpovídající vykonávané práci (bez doplatku). Výpověď vám zaměstnavatel může dát na základě příslušného posudku i v případě, že jinou vhodnou práci pro vás mít bude. V případě, že vám dá výpověď, aniž by vás převedl na jinou práci, do uplynutí výpovědní doby bude dána překážka v práci na vaší straně. Dohoda o rozvázání PP je teoreticky možná, ale zaměstnavatel není povinen v ní uvádět důvody, i když o to požádáte. Tzv. vážné důvody byste pak musel ÚP prokázat jinak.
Podpora v nezaměstnanosti by se zřejmě počítala z pravděpodobného výdělku.
Pokud máte nějakou dovolenou nevyčerpanou z předešlého roku, zaměstnavatel je povinen ji určit k čerpání po skončení PN. Bude-li a dohoda o rozvázání PP uzavřena tak, že by dovolená nebyla vyčerpána, bude vám proplacena.
Dobrý den, dnes jsem prošel mimořádnou preventivní prohlídkou a závodní lékařkou bylo konstatováno, že mohu pracovat pouze na zkrácený pracovní úvazek s vypsanými omezeními. Sice můj zdravotní stav dle posudku revizního lékaře z minulého měsíce při invaliditě 1,stupně je jiný, mohu vykonávat soustavnou výdělečnou činnosti jen v podstatně měnším rozsahu a intenzitě. Závodní lékařka mi sdělila, že mohu pracovat jen v sedě. Připadá mi, že je již předem domluvena se zaměstnavatelem, jak se mnou dál naložit. Měl bych dotaz, zda musím přijmout náhradní práci ve zkráceném úvazku, pokud mi něco nabídnou nebo mohu podepsat s nimi dohohu či výpověď z vážných zdravotních důvodů? Jsem středoškolsky vzdělaný, mohl bych využít i jiné pracovní zařazení než dělníka ve výrobě? Jaké jsou pak šance na vyšší podporu v nezaměstnanosti?
Děkuji za každou radu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 11. 2020 12:34
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně výpočtu podpory v nezaměstnanosti. Po dlouhodobé pracovní neschopnosti se vracím do zaměstnání s ukončenou prac.neschopenkou. Nevím, jestli bude pro mě uplatnění, mám 1.stupeň invalidity. Pokud by zaměstnavatel nic pro mě vhodného nenašel , bude se se mnou chtít rozejít. Prosím jaké jsou pro mě možnosti? Myslím tím dohoda, dohoda z vážných důvodů, či výpověď zaměstnavatele? Já sám výpověď podávat nechci, raději bych v zaměstnání pokračoval. Pokud mě zaměstnavatel bude tlačit do výpoovědi dohodou, např. ze zdravotních důvodů, kdy jsem se stal během prac. neschopnosti invalidním, jaká bude výše podpory z Úřadu práce? V tomto roce jsem neodpracoval žádnou směnu. Bude se mi počítat průměrná mzda za poslední období, kdy jsem pracoval? Případně pokud mi dá zaměstnavatel výpověď ze zdravotních důvodů a v době výpovědi mě přeřadí na jinou, méně kvalifikovanou práci, bude mi placena průměrem, který jsem měl před onemocněním, nebo novým platovým výměrem pro jinou pracovní pozici po dobu dvou měsíců výpovědi ? Z čeho se pak počítá podpora v nezaměstnanosti a v jaké výši? Děkuji za každou radu.