Teď jsem zjistila upřesňující údaje. Pán měl mzdu 110k měsíčně, v prosinci 2019 mu snížili úvazek na 60% a mzdu za prosinec měl tedy 66k. Skončil k 31. 12. 2019 a dostal odstupné 7 měsíčních platů, vypočtených ze mzdy 66k. Dle mého názoru je to špatně. Myslím, že by měl mít hodinové náhrady vypočtené ze čtvrtletních příjmů, tedy říjen 110k, listopad 110k a prosinec 66k, ale přepočítané na snížený úvazek. Nebo jsem vedle? Moc děkuju.
Pokud skončil 31. 12. 2019, tak pro odstupné měl být použit průměrný výdělek zjištěný ze 3. Q 2019, tedy z plného úvazku (výše průměru bude vycházet z vyšší mzdy, ale také z vyššího počtu hodin = 0 od 0 pojde).
Ohledně výše odstupného platí, co už jsem napsala = výše bude odpovídat sníženému úvazku.
Odstupné se mělo vypočítat takto: Jeho hodinový průměr, který se používal ve 4. čtvrtletí 2019, krát týdenní úvazek, který měl v prosinci (přesněji - který měl smluvený v den skončení), krát 4,348 krát 7.
Hodinový průměr, který se používal ve 4. čtvrtletí 2019 byl hodinový průměr, který byl vypočítaný z výdělků a odpracovaných hodin ve 3. čtvrtletí 2019, pokud v tomto 3. čtvrtletí odpracoval aspoň 21 směn. Pokud v něm neodpracoval ani 21 směn, měl se použít ve 4. čtvrtletí průměr pravděpodobný. Tímto hodinovým průměrem, který mu platil pro 4. čtvrtletí, se mu počítala např. dovolená v tom 4. čtvrtletí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 11. 2020 16:56
Dobrý den, zaměstnanec pracoval na plný úvazek, pak mu byl snížen na 60% a ponížena i mzda. Následující měsíc dostal výpověď a dostane odstupné ve výši 7 měsíčních platů. Zaměstnavatel však počítá pouze se mzdou za poslední měsíc, kdy měl nižší příjem. Dle mého názoru by však měl použít průměrný příjem za čtvrtletí, nebo se mýlím? Moc děkuji za radu.