Moc děkuji za radu. Takže důležité je v tomto případě, kdy studentovi potvrdí škola studium nikoli, kdy fakticky nastoupil do školy, a to i přesto, že to bylo v období prázdnin. To mě tedy docela zmátlo..... Ještě je v diskuzi zmiňováno, že pokud by došlo k přerušení studia na období 3 měsíců, např. první studium skončí 30.4., druhé začne 20.7., mezitím je HPP, je možnost čerpat i po dobu těchto 3 měsíců daňové zvýhodnění?
Všem moc děkuji za odpovědi. Já budu uplatňovat v DP až od července, protože rodiče byli v červenci rozvedeni a toto dítě začne uplatňovat v DP od té doby matka, do té doby to byl otec, tzn. otec bude muset posoudit to zaměstnání, a zda došlo k přerušení do 3 měsíců nebo to bylo už déle, tyto informace už mi matka neposkytla, neví to přesně a nemá k tomu podklady, protože to měl řešit otec. Ten to však u svého zaměstnavatele vůbec neřešil, takže když jsem se spojila minulý týden s jeho zaměstnavatelem, byla mzdová účetní "nadšena". Proto se omlouvám, že jsem neposkytla přesné datumy. Já mám pouze to potvrzení o studiu vystavené 20.7.2020....... Krásný den.
Dne 1.7.2020 byly rodiče dítěte ještě manželé? Pokud ano, tak bude manželka pro uplatnění daňového zvýhodnění na dítě za 07/2020 u svého zaměstnavatele potřebovat Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění, v případě podání DAP za rok 2020 Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění pro účely podání daňového přiznání.
Já jsem se právě tehdy hned dohodla se zaměstnankyní, že jí udělám DP, protože jsem tušila, že s tím bude u manžela problém. Minulý týden jsem se už dohodla, aby mi bývalý zaměstnavatel otce na začátku roku vystavil potvrzení k DP. Tak jsem zvědavá, jak to jeho zaměstnavatel vyřeší, a zda bude mít otec nakonec daňové zvýhodnění po celou dobu nebo to bude muset jeho účetní nějak opravovat. Ale ten nárok během práce řešit nebudu, protože bychom takhle otravovali tu dceru obě a matka na něj nárok dle jejich dohody nemá. Ještě také musíme doložit čestné prohlášení dcery, s kým žije po rozvodu v domácnosti. A to je snad už vše....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 11. 2020 6:52
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, odkdy může zaměstnanec čerpat daňové zvýhodnění na dítě do 26let, které přerušilo VŠ, pracovalo na HPP a následně zase začalo od září studovat. Na potvrzení o studiu je datum od 22. 7. 2020, ale fakticky začalo studovat až od září. Děkuji za odpověď.