PROSÍM O RADU RENTY

• (neregistrovaný)

11. 11. 2020 15:26

Mám dotaz ze kterým bych potřeboval pomoct prosím.V roce 2017 jsem měl pracovní úraz a byla mi přiznána doživotní renta která byla od právničky co mě zastupovala na 9600. V roce 2018 jsem měl krátkodobé zaměstnání jen na 3 měsíce a pojišťovna kooperativa mi změnila rentu na 4400 kč přitom byla vyčíslena jinak. Paní v kooperativě mi po telefonu zdělila že se to odvíjí od posledního zaměstnání což mě mate protože v zaměstnání kde se mi úraz stal jsem měl výplatu kolem 17000 kč a v tom krátkodobém zaměstnání po úrazu jsem měl jen 15000 kč podle mého názoru by se měla měnit spíše nahoru když už, ale zároveň nechápu proč se výše renty mění když mi renta byla vyčíslena právníkem. Rád bych tedy věděl jestli to mám řešit právně nebo jak. Děkuji velice za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 11. 2020 17:16

Aion (neregistrovaný)

Z vašeho dotazu není zřejmé, v režimu kterého právního odvětví je váš pracovní úraz odškodňován - zda v režimu práva pracovního nebo občanského (nebo v režimu obou těchto právních odvětví).
      Pokud se má jednat o náhradu škody a nemajetkové újmy způsobené pracovním úrazem, nejedná se o rentu, ale o náhradu za ztrátu na výdělku po skončení PN. Tato náhrada není poskytována doživotně, ale do do konce kalendářního měsíce, v němž poškozený zaměstnanec dovršil věk 65 let nebo do data přiznání starobního důchodu z důchodového pojištění. Tato náhrada se vypočítává jako rozdíl mezi průměrným, popř. pravděpodobným výdělkem před vznikem škody a dosaženým výdělkem s připočtením ev. ID. Upozorňuji, že škodou není PÚ, ale propad výdělku. Výdělek před vznikem PÚ pro tuto náhradu nemá žádnou relevanci. Dosažený výdělek může být korigován, ne vždy se jedná o výdělek skutečně dosažený. Např. se nebere v úvahu výdělek, kterého zaměstnanec dosáhl zvýšeným pracovním úsilím (např. prací přesčas), nebo se naopak dosažený výdělek navyšuje v případě, že zaměstnanec vlastní vinou nedosáhl výdělku jako jiní zaměstnanci konající stejnou práci. Zmíněná náhrada se neposkytuje ve fixní částce, ale vypočítává se každý měsíc.
      Nepíšete, v jakém řízení jste byl zastupován, fixní částka by spíše odpovídala občanskoprávnímu řízení, rovněž tak označení renta.
      Právně řešit se dá cokoliv, ale je otázka, zda takové řešení nebude dražší než to, čeho byste dosáhl (zda vůbec).

• 12. 11. 2020 18:01

golzdenek (neregistrovaný)

Je to dozivotni renta po pracovním úrazu tak mi to bylo reseno právnickou kdyz se mi ten uraz stal.resilo se to jako pravo pracovni, ja hlavne nechapu ze castka kterou mi mel zamestnavatel vyplacet byla jak jsem psal vycislena pravnickou na 9600 pri cemz jsem v tom zamestnani kde se mi uraz stal mel vyplatu kolem 17 000. Jenze tet to hlavni v roce tet si nejsem jist myslim ze 2018 jsem mel pracovni uvazek na 3 mesice a po te se mi renta snizila na 4000 cca nejake drobne,V tom kratkodobem zamestnani jsem mel vyplatu necelych 15000 coz je MÉNĚ skoro o 2500 nez v zamestnani kde se mi uraz stal a renta mi sla stejne dolu o 5000.. moje otazka je nemela by snad pojistovna vyplacet rentu ve vysi ve ktere byla vycislena pravnickou? tato castka 4000 cca mi byla vyplacena vice nez 2 roky ..letosni rok jsem mel to same zamestnani u stejne firmy ale jen na mesic a rentu mam tet sice 4900 ale furt je to prakticky 5000 nekde pryc.Děkuji za odpověd

• 12. 11. 2020 19:13

Aion (neregistrovaný)

Očekávala bych, že si alespoň přečtete, co jsem vám napsala.
      Ano, i v režimu pracovněprávních může zaměstnavatel poskytnout více, než musí , ale v takovém případě se jedná o plnění nad rámec zákona, které mu navíc Kooperativa nerefunduje.
      Náhradu nevyčísluje právnička, ale zaměstnavatel. Pokud jste jí něco zaplatil, vyhodil jste peníze. Ale když chcete, věřte tomu, že vám "renta" bude vyplácena doživotně.

• 12. 11. 2020 20:10

omlouvam se,jsem v takovych vecech neznaly a je mozne tedy ze je to jak jste rikala do tech 65 let ano ale preci at to bylo vycisleno jakkoliv kdyz jsem mel predtim vetsi vyplatu a rentu tech 9600 tak jak se renta mohla zmenit na nizsi castku kdyz sem mel vyplatu v dalsim zamestnani nizsi,dle meho nazoru by logicky mela jit z nizsi vyplatou renta nahoru ne dolu, jak rikam jsem v takovych vecech neznaly tak se zajimam jak se to pocita

• 12. 11. 2020 20:23

Aion (neregistrovaný)

Ale já jsem vám psala, že existuje x možností, kdy se nebere v úvahu skutečně dosažený výdělek, ale výdělek korigovaný, a to směrem nahoru i dolů.
      Jinak máte pravdu, že v obecné rovině platí, že menší výdělek znamená vyšší náhradu a naopak.
      Doporučuji vstoupit do jednání se zaměstnavatelem, který vám pracovní úraz odškodňuje, ať vám případnou korekci vysvětlí. Ke Kooperativně nejste v žádném právním vztahu, také kdybyste se chtěl svého nároku domáhat soudní cestou, nežaloval byste Kooperativu, ale zaměstnavatele. Kooperativa v těchto sporech často vystupuje jako vedlejší účastník, protože má pochopitelně zájem na výsledku sporu.
      Omlouvat se nemusíte, koneckonců spory o odškodňování pracovních úrazů jednoduché nejsou.

• 13. 11. 2020 6:56

Ano ja chapu ze s kooperativou nejsem v zadnem vztahu ale preci jen na kooperativu kazdy mesic zasilam papir ze jsem evidovany na uradu prace nebo jestli pracuji atd.. a kooperativa to vzdy znovu prepocitava.. coz me vede k dalsi otazce byla by mi renta vyplacena ikdybych na uradu prace nebyl a nemel zadne zamestnani?..Ja chapu ze jsou urcite pravidla a tabulky ale proste mi to porad nehraje ze s mensi vyplatou mam rentu o 5 tisic mensi nez kdyz sem mel vyplatu vetsi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).