Z uvedených informací nelze soudit, zda se jedná, či nikoliv o pracovní úraz. Označení "Pracovní úraz" na neschopence není podstatné a k ničemu vás nezavazuje. Zaměstnavatel na základě šetření vzniku úrazu (pouhé křupnutí není úraz, tedy jistě došlo k nějakému zranění) musí rozhodnout, zda došlo k naplnění definice pracovního úrazu (§ 271k zákoníku práce), tedy se jedná o pracovní úraz, či nikoliv.
Po tak dlouhé době nebude jednoduché věc rozhodnout. Podstatné je, co je uvedeno v knize úrazů. K zjištění příčinné souvislosti výkonu pracovní činnosti a vzniku úrazu může pomoci vyžádání si vyjádření od ošetřujícího lékaře.
V případě, že by úraz byl uznán za úraz pracovní je zaměstnavatel povinen uhradit vzniklou škodu a nemajetkovou újmu, jež zaměstnankyni v důsledku pracovního úrazu vznikly - viz http://bozppo-neu.cz/?page_id=649
Na závěr ještě jednu poznámku. Uvádíte, že je v dočasné pracovní neschopnosti. Dovozuji, že déle než tři dny, tedy pokud bude úraz uznán za pracovní úraz, bude nutné sepsat záznam o úrazu a jeho jednotlivé výtisky rozeslat na příslušné instituce - viz nařízení vlády č. 201/2010 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
Asi jsem se nepřesně vyjádřil. S něčím musela být uznána práce neschopná - natažený sval, uskřípnutá ploténka apod. To je potřeba posoudit, zda vzniklo v příčinné souvislosti s vykonávanou pracovní činností.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 11. 2020 9:45
Dobrý den, moc prosím o radu. Pracovnici začátkem září při výkonu práce křuplo v zádech(zapsala to do knihy úrazů). Jela na pohotovost, kde dostala injekci. Další měsíc chodila do práce a při cestě domů ji znovu křuplo v zádech. Druhý den mi nahlásila pracovní neschopnost, kde uvádí, že se jedná o pracovní úraz. Nikdy jsem pracovní úraz ještě neřešila, takže mě zajímá:
1) Musíme jí to uznat jako pracovní úraz?
2) V případě, že ano jak je to prosím s doplatek?
Velice Vám děkuji za pomoc.