pokud firma z EU má české dič, pak fakturuje s naší daní a díváte se na ni jako na českého plátce, uplatníte DPH na ř. 40, v KH B2 nebo B3
Pokud je firma z EU, fakturuje za zboží a většinu služeb bez daně, vy zdaníte ze základu daně na ř. 3 a 43 zboží ,na ř. 5 a 43 služby-pokud máte nárok na odpočet a v KH A2
Pak jsou služby v EU jako například ubytování, kde je místo plnění tam, kde je ubytování
poskytnuto, pak faktura z EU musí být s jejich daní a u vás mimo DPH i mimo KH
Zboží ze třetí země musí být procleno, zdaníte na ř. 7 a 43 -pokud právo na odpočet,
Služby ze třetí země na ř. 12 a 43 a v KH A2
Moc děkuji. Všechny faktury co tu mám jsou služby.
Akorát se ještě u faktur třeba za služby z USA tedy vymeřím DPH a tedy i odpočet? Nebo jak poznám že mám vytvořit i odpočet. A faktur také z EU, že má být nárok na odpočet. To že na faktuře nemají DPH vymereno.
Ještě jednou se omlouvám, že se takto ptám.
A jaké služby třeba nebudou do DPH KH?
Děkuji za Váš čas
Pokud přijatá služba z EU ř. 5 a přijatá služba ze třetí země ř. 12 je fakturovaná bez daně, provedete samovyměření u sebe , ve svém přiznání. Pokud je určena pro ekonomické účely, pro podnikání máte zároveň nárok na odpočet na ř. 43, tedy ve finále je z plnění 0.
tyto služby uvedete do KH oddíl A2
služba ubytování má dle ZDPH místo plnění v zemi poskytnutí, tak ji musí dodavatel
fakturovat s jejich daní, tak ji i zaplatíte. Pak už neděláte samovyměření ve svém přiznání a neuvádíte do DPH ani do KH
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 11. 2020 19:21
Dobrý den, můžete mi laicky vysvětlit jak je to s uplatněním DPH u cizích faktur?
Mám zde třeba fakturu od Microsoftu a tam mají vyčísleno DPH. Mají CZ DIČ. Takže si uplatním DPH ale již nebude odpočet DPH. Účtujeme v Pohodě.
Dale tu mám třeba fakturu z Francie zA ubytování a opět mají na fa vycislene DPH. Jak to bude s DPH. Nemá být nulové?
Pak třeba faktury z USA, Izraele aj. Všechny bez uvedení DPH. Tak bude vyměření i odpočet DPH?
Začínám, děkuji za radu a objasnění.