Doplatek špatně vyměřené základní mzdy

• (neregistrovaný)

16. 11. 2020 13:51

Dobrý den.

byla mi zvýšena hrubá mzda o 4.500 Kč s tím, že to zapomněli dát vědět účetní a tak mi dva měsíce přicházela výplata s původním výměrem. Nyní mi nějak zpětně chtěli dorovnat, to co mi měli vyplatit dříve ale nějak mi nesedí výše. Za dva měsíce, kdy mi mzdu počítali ze starého výměru, mi měli připsat 9.000 hrubého. Avšak přišlo mi 5.200 s tím, že se z toho muselo sundat SZP a daň. Výše mi prostě nesedí, mám smlouvu na neurčitou a mám podepsané prohlášení k dani. Připadá mi to, jakoby mi neuplatnili slevu na poplatníka. Děkuji za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 11. 2020 14:16

Líba (neregistrovaný)

Sleva se uplatňuje měsíčně, takže vám to zdaní s měsícem, v kterém to prošlo mzdou. Možná to teprve projde v listopadové mzdě a vyplatili vám to jako zálohu. Musela byste napsat, jakou jste měla mzdu dřív a jakou máte teď, aby se to dalo překontrolovat.

• 16. 11. 2020 14:22

Kara1 (neregistrovaný)

Pár otázek:
      1) od kterého měsíce jste měl mít mzdu o 4500 vyšší, že Vám teď poslali jen rozdíl? Bylo to tak, že od září jste měl mít víc, tzn. spočítali září a říjen s nižší mzdou a teď říjen přepočítali s tím, že přidali hrubý rozdíl za září a říjen a doposlali Vám rozdíl čistého doplatku? Musíte se podívat na výplatní lístek, jaké položky na něm máte.
      2) To, že máte základ o 4500 vyšší ještě neznamená, že rozdíl činí v hrubém 4500 Kč za měsíc (za 2 měsíce 2 x 4500). Takto by to bylo, kdybyste oba ty měsíce celé odpracoval bez hodin různé absence a bez hodin navíc (tzn. jen svůj "fond", bez absencí, jako je např. dovolená apod., a bez přesčasových hodin).
      3) Nebo je také možné, že hrubého rozdílu spočítali zhruba odvody a poslali Vám 5200 Kč jako zálohu na mzdu s tím, že se to vše vyrovná v příštím měsíci (tzn. k hrubé mzdě se přidá ten hrubý rozdíl a z výsledné čisté se odečte ta záloha).

• 16. 11. 2020 14:43

G. (neregistrovaný)

Navýšení mělo být od září ale za září a říjen mi vše počítali ze starého výměru. Dle posledního infa mi účetní zpětně opravila základní mzdu a doplatek mi odeslali. Částku uvidím až ve výplatnici za listopad. Jinak jsem oba měsíce splnila pracovní fond. O žádném dalším vyrovnání mi nic nepsali. Na mou reakci, že mi ty odvody přišly nějaké velké, mi napsali že se to musí zdanit a odvést SZP, i tak mi to ale přijde velké.

• 16. 11. 2020 17:40

Líba (neregistrovaný)

Možná omylem místo 6200 poslali 5200. Vzhledem k tomu, že je to záloha, srovná se vám to v listopadové mzdě. Počkejte na výplatní pásku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).