Pokud dáte sama výpověď v listopadu, při dvouměsíční výpovědní době váš PP skončí 31.1.2021 a doba od 17.12. se tím nevyřeší.
Zřejmě se má jednat o ochrannou dobu, nikoliv lhůtu, tedy zákaz výpovědi mj. v době RD, proto zaměstnavatel chce, abyste to řešila sama.
Sdělení, že plánujete nastoupit na 4 hodiny denně nerozumím, s touto změnou musí zaměstnavatel souhlasit.
Vrátit se z RD dříve, než odpovídá datu, do kterého jste o ni požádala, můžete jen se souhlasem zaměstnavatele.
Nepíšete, jak to hodlá řešit zaměstnavatel u ostatních zaměstnanců. Pokud nebudou čerpat dovolenou, bude se jednat o překážku v práci na straně zaměstnavatele, popř. si příslušný počet napracují nebo požádají o neplacené volno.
Máte-li nevyčerpanou dovolenou (= nežádala jste o dovolenou tak, aby bezprostředně navazovala na vaši MD), povinností zaměstnavatele je určit vám její čerpání po skončení RD, což by bylo řešením. Nebo si na konec roku požádejte o neplacené volno.
Ještě tedy doplním že ostatní zaměstanci si musí po dobu volna samozřejmě hodiny napracovat nebo i čerpat dovolenou.já osobně mám ještě 2dny nevyčerpané dovolené.Z toho důvodu jsem chtěla do práce nastoupit dříve abych si stihla hodiny odpracovat do konce roku.Nutno ještě podotknout že velká část zaměstnanců má ted home oficce.Což bych eventuálně mohla také ale po 3letech doma se musím i já seznámit s praci jelikož se změnila.vím ale že v práci nepracují ted uplně všichni z domu.Neplacené volno jsem navrhovala vedoucí a udajně to nelze.Pokud bych ted nedala výpověď já ,přijde mi automaticky poštou k datu tedy 17.12.2020. Jak tedy postupovat dál?Děkuji
No tak jestli vám dají po skončení RD výpověď, tak pro to asi mají důvod.
Hledala bych si práci jinde.
Domluvila bych si být Vámi na 17. a 18.12. čerpání 2 dnů dovolené, které ještě máte. A zbytek - pokud Vám nadřízená nabídla nadpracování hodin, tak bych si tím souhlasila a odpracovala je v lednu. Jen si to od ní nechte poslat písemně alespoň na e-mail.
Jen pro zajímavost, jak jste přišla k těm dvou dnům nedočerpané dovolené?
Zákoník práce nestanoví, kdy je možné neplacené volno napracovat, zda předem nebo následně, tudíž jsou možné obě možnosti. Pokud by to bylo předem, neplacené volno musí být povoleno, jinak by se jednalo o práci přesčas. Pro mě je napracování předem ošidné, protože může nastat objektivní skutečnost, pro kterou neplacené volno nebude moci být čerpáno.
Ale - nemá to náhodou být překážka na straně zaměstnavatele? Pochopila jsem to tak, že ve firmě se pracuje do 17.12., protože pak se firma po zbytek prosince zavře a buď předtím byly nařizovány přesčasy, které si pak zaměstnanci vyberou nebo berou dovolenou nebo kombinace obojího. Lenulinka ale bude do 17.12. na RD a od 18.12. jí má být přidělována práce. Ona přece nemá řešit, že firma od 17.12. zavře dveře a práci nepřiděluje a ukončit dříve RD, aby mohla do 17.12. dělat přesčasy, a je nesmysl řešit situaci dohodou o ukončení poměru. Nemám pravdu?
já jim tu žádost na neplacené volno zašlu,taky nechápu proč by mi nemohli vyhovět.S mou prací byla vždy spokojenost,dělala jsem i přesčasy a splnovala tak jak chtěli.Žádný problém nikdy nebyl.Zeptam se tedy ještě mám ji zasílat třeba už ted dopředu nebo mám počkat a zaslat těsně před datumem 17.12.2020.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 11. 2020 11:52
Dobrý den řeším návrat do práce po rodičovské dovolené která mi končí dnem 17.12.2020.smlouvu mám na dobu neurčitou na 6,5h.Jsem zaměstnaná jako telefonní operátorka a u nás ve firmě se pracuje do 17.12.2020 pak jsou operátoři doma do Nového roku.Tudíž jsem to tedy řešila s vedoucí po telefonu a nabídla mi tedy 1)že si budu muset nadělat hodiny což je tedy 42h nebo 2)že já jim dám ted sama výpověď a po Novém roce by mě znovu zaměstnali jelikož jsem v nějaké ochranné lhůtě a tudíž bych měla opět smlouvu na dobu neurčitou.Plánovala jsem že bych ted nastupila na 4h denně jelikož syna zatím ve školce nemám ,hlídání mám zajištěno u babičky.bojím se že když jim tu výpoved dám že už mě nevemou tudíž jsem se rozhodla že bych tedy nastoupila už ted a nadělala si požadované hodiny bohužel moje vedoucí na mě najednou nemá čas a v práci se stavit nemůžu protože covid a bojí se abych je případně nenakazila.Jak mám toto tedy vyřešit?nechci příjít o práci.Děkuji za odpověd LF