Aby pobírání PPM (peněžité pomoci v mateřství) trvalo 196 kalendářních dnů, musíte na PPM nastoupit nejpozději 42 kal. dnů před předpokládaným dnem porodu. Nejdříve můžete na PPM nastoupit 56 kal. dnů před předpokládaným dnem porodu.
Den nástupu na PPM si zvolíte sama, tedy mezi 56 až 42 kal. dny před předpokládaným dnem porodu. Kdy má nastat?
Při výpočtu nemocenských dávek se použije 60% (a v prvních 2 týdnech platí náhradu za nemoc zaměstnavtel), při výpočtu PPM se použije 70%. Ale čím dřív na PPM nastoupíte, tím dřív skončí její výplata a tím dříve začnete pobírat rodičovský příspěvek. Také záleží na tom, jakou jste měla hrubou mzdu (vyměřovací základ pro odvod SP) ve 12 měsících před měsícem, ve kterém nastoupíte na PPM. Příklad: když na PPM nastoupíte v listopadu, bude se průměr, ze kterého se bude vypočítávát PPM, počítat z měsíců listopad 2019 až říjen 2020. Když na PPM nastoupíte v prosinci, budou se brát v úvahu měsíce prosinec 2019 až listopad 2020.
A také přichází v úvahu to, v jaké délce zasáhne MD do roku 2021 - kvůli nároku řádné dovolené (i když příští rok se mají nároky počítat jiným způsobem).
A je toho ještě více, co přichází v úvahu při rozhodování (napadá mě např. porovnávání celkové PPM, pobrané v roce 2021, při dřívějším a pozdějším nástupu na ni - ohledně možnosti využítí slevy na manželku s příjmy do 68000 za rok 2021 z daně Vašeho manžela.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 11. 2020 11:23
Dobrý den,
prosím o radu, je rozdíl ve výpočtu nemoci a MD? řeším, zda se mi vyplatí jít ne neschopenku a oddálit tak nástup na MD. Doktorka chce už abych byla doma a mám se rozmyslet, zda nemoc nebo MD. Kdy nejpozději mohu nastoupit na MD?
děkuji za rady.