30 měsíců po splatnosti bude v únoru 2021. Letos jsem tvořila 50%, Pak začaly chodit úhrady. Do konce roku možná ještě nějaká platba přijde. Ale nevím, zda bych neměla radějíi OP 50% zrušit. Na tvorbu do 100% mám ještě čas. Děkuji za názory
Postupujte podle směrnice. Obecně: Zůstatek OP nesmí být k rozvahovému dni vyšší než rozvahová hodnota podhledávky, OP podléhá inventarizaci. Způsob tvorby (čas, výše, podmínky, druh) máte mít stanoveno ve směrnici. Jestli OP vytvoříte jako účetní, daňovou nebo obě je plně v dispozici ÚJ, lze ji používat pro legální daňovou optimalizaci.
Děkuji. V int. směrnicích mám pouze odkaz na tvorbu OP dle zákona o rezervách. Můj postup je správný v tom, že jsem vytvořila po 18 měs. po spl. OP ve výši 50 % neuhr. roz. hodnoty pohl. Ale úhrady byly vyšší. V únoru dlužné ještě 266 tis., OP 133 tis., úhrady159 tis. K dnešnímu dni zbývá doplatit 107 tis. Kdybych zrušila 50 % OP z února a vytvořila ji až po 30 měs. spl. a pak před promlčením zrušit a odepsat, to si myslím, že by bylo lepší, ne?
OP nerušte, počkejte na konec roku a pak přepočtěte podle toho, co bylo uhrazeno, tj. snižte OP. Jinak je ale důležité, že tím, že odběratel začal splácet, tak podle zákona začíná běžet nová promlčecí lhůta. Po 30 měsících vytvořte další OP do výše neuhrazené částky. A pak musíte počkat až dojde k promlčení, a to může být až v roce 2023. Pak můžete odepsat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 11. 2020 10:20
Dobrý den. Prosím, jak postupovat v případě, že mám pohledávku ve výši 270 tisíc, splatná v 8/2018, řeší rozhodčí soud? V 2/2020 jsem vytvořila OP 50% neuhrazené rozv. hodnoty pohledávky. Pak začaly chodit na účet drobné částky, které šly na úhradu pohl. Mám nyní zrušit OP, kterou jsem vytvořila únoru? Nebo zaúčtovat k 31.12. 391/558 ve výši úhrad? Nebo postupovat dle 8a, odst. 1b, tj. dotvořit 100% neuhr. rozv. hodnoty pohl. a letošní zápis úplně zrušit? Děkuji