Děkuji moc a moc :-) Já si říkala, jestli teď s tím, že neschopenchy stahuju sama, tak jestli není nějaká novinka ;-) Mám tu jen pár zaměstnanců a většinou se tu moc nestřídaji, nemarodí... Nepředala:-( Zatím se tu neukázal. Asi bych mu ho měla poslat poštou, mám vytištěný a nachystáný, ale zaměstnavatel ho nechce podepsat, dokud nevrátí klíče do firmy a další svěřené věci :-( Říkat, neříkat...
A po zpracování listopadových mezd vystavit ELDP, zaslat jednak na sociálku a jednak jemu.
Co naděláte? Měla byste písemně zaměstnavateli oznámit, že mu hrozí škoda, jinak se může hojit i na vás. Zažila jsem řadu kauz, v nichž soudy uvěřily tvrzení zaměstnance, že v důsledku toho, že mu zaměstnavatel nevydal potvrzení o zaměstnání, ho jiní nezaměstnali. Pokud by ho zaměstnali, vydělal by u nich nehorázné peníze (nehrázné oproti tmu, kolik dosud vydělával).
Ale komu není rady, tomu není pomoci..
Jé, tak to by mohl být ten správný agrument pro zaměstnavatele :-) I když zase on je pořád nemocný, takže těžko mohl pracovat jinde. Budu se to snažit drobek popohnat. Jen ještě.... do kdy přesně musí být potvrzení předáno. Leží mi tu na stole od včera. Tak budu otravovat a otravovat... Několikrát se mi i stalo, že přišel nový zaměstnanci a prostě nedodal potvrzení, protože od prvního u nás a do posledního pracovali jinde, že prostě jim potvrzení dají až kolem půlky měsíce, kdy chodí účetní do práce. Že prostě dřív to nebude :-(
Ne, na ZP nevolejte, nekomplikujte si to. Zaměstnavatel ani dříve neměl a ani nyní nemá žádnou povinnost toto na ZP hlásit, když už dotyčný není jeho zaměstnancem. Vždyť Vy se o průběhu a ukončení jeho neschopnosti po ukončení poměru ani nedozvíte.
Odhlašte ho kódem P a hotovo. On sám pak bude prokazovat zdravotní pojišťovně, pokud bude nemoc trvat celý další měsíc (měsíce), že pobíral nemocenské dávky (aby po něm ZP nechtěla pojištění, protože v době nemoci se na ÚP nemůže jít nahlásit).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 12. 2020 9:38
Dobrý den, moooooc prosím o radu. Zaměstnanec dal výpověď. PP končí 30.11. Od října je nemocný a nemoc pokračuje i k 30.11. Chci se optat, abych něco neudělal špatně nebo na něco nezapomněl.... Já vystavím oznámení o skončení zaměstnání na sociálku k 30.11. Potom na zdravotku HOZ s ukončením O k 30.11. Musím ještě nějak evidovat nemoc na té zdravotce a něco dále posílat po ukončení nemoci? Předem moc a moc děkuji ;-)