Z 1 vytržené věty je těžké něco dovozovat.
Nicméně předpokládám, že otec měl byt ve výlučném vlastnictví, takže až manželka splní obligační závazek v závěti obsažený, tazatel obdrží 1/2 výtěžku z prodeje. Tento podíl je tak víc, než by činil podíl neopominutelného dědice.
Použité formulace bych se neobávala, je to projev vůle zůstavitele, byť možná trochu okřídlený.
Mě spíše zarazilo, že předmětem dědictví je pouze byt. Přinejmenším bych předpokládala věci osobní potřeby.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 12. 2020 16:08
Dobrý den,
Rád bych se zeptal ohledně právě probíhajícího dědického řízení, kdy zůstavitel po sobě zanechal závěť. Jako dědici jsme zůstali já (syn) a manželka, jedná se pouze o byt. V závěti je napsáno: "Pořizovatel povolává dědicem svou manželku---, s tím, že vyjadřuje přání, aby manželka tento podíl po vyřízení pozůstalosti prodala, a poté darovala 1/2 čistého výtěžku jeho synovi(mně)."
A mně trochu děsí to"vyjadřuje přání". Myslíte, že je zde možnost, že by nevyhověla jeho přání a já nedostal nic? Nebo je nutno držet se přesně podle závěti? Moc děkuji.