nijak. víte vůbec co obnáší manželství? přečtěte si to v zákoně. není její peníze a jeho peníze od chvíle, kdy jste manželé.
pokud prokážete, že jste do společných věcí (nábytek, byt, auto, prostě hmotné věci) investovala vy výhradně z peněz co jste měla před manželstvím, pak by se s tím při vyrovnání počítat mělo. ale co jste vydělali v manželství je "obecně" společné. i ty vaše úspory.
Sepište u notáře smlouvu o zúžení společného jmění manželů...
https://www.nkcr.cz/sluzby/rodina-majetek-a-ochrana-prav/zuzeni-spolecneho-jmeni
ten NĚKDO je váš manžel.
manželé jste 7 let, celou dobu má on problemy s penězi, .... Teď se vám narodila dcera,...
takže na společné hospodaření dobrý není (ze zákona mají mít manželé stejnou životní úroveň, hospodaří dohromady - co je tvoje to je moje...), ale na oplodnění ano? nezlobte se na mě, ale proč jste se brali? na to jste snad papír nepotřebovali, ne?
Neříkám, kdyby se to vyjevilo až po svatbě (gembler, feťák, alkáč...), ale od počátku po dlouhých sedm let??
dejte návrh na rozvod, návrh na placení výživného na dceru, nebo dalších sedm let setřete, ať mu pak máte co dát.
Kocourek říkal, že je potřeba úspory odklonit, a to byl pan ministr a ten to musí vědět nejlíp.
Ale vážně - podle judikatury jak se peníze smíchají, jsou společné. Peníze vnesené do manželství (nebo nabyté dědictvím, darem) by musely být po celou dobu na odděleném účtu a nesmělo by se k nim nic přidat.
jasně, podle zákona, ale ono se to pak blbě prokazuje, pokud ty prachy před manželstvím nebo z dědictví nejsou někde odděleně uložený. když si pak koupím v manželství briliantový náušnice, tak to bylo ze společných peněz nebo z těch před manželstvím, nebo z těch z dědictví? znáte právníky...
Snažil jsem se na to naroubovat účetní metodu FIFO (=nelze utratit peníze, které ještě nemám, čili dříve obdržené se spotřebovávají jako první). To by pak znamenalo sestavit úplnou evidenci příjmů a výdajů (což je samo o sobě utopie). Pokud by výdaje nepřevýšily stav peněz na počátku, mohl by jejich zbytek zůstat ve výhradním vlastnictví plus výlučné příjmy nabyté během manželství. Logické, ale neproveditelné, možná jednou, až nebude existovat cash.
Dobrý den,
já mám podobný problém. Vzal jsem si ženu, u které na začátku bylo všechno fajn. Po prvním dítěti se všechno o 180° změnilo. Hádky, stres atd. Hodně i kvůli špatnému hospodaření mé manželky. Byla věčně bez peněz, pořád jsem musel splácet její dluhy. Navíc z toho vinila neustále mě. Nikdy nepřiznala, že to nedokáže. Její plat stále rostl, ale nikde to nebylo poznat. Její dluhy mě stály prakticky všechny úspory.
I když jsem všechny složenky i hypotéku platil já, přesto má nárok za roky žití na polovinu úspor, polovinu splátek, které jsem dal za byt, jež jsem koupil ještě před vstupem do manželství. Kdybych ho koupil až potom, měla by automaticky nárok na půlku bytu.
I přes to, že do toho nedala nikdy ani korunu, přesto ji musím vyplatit.
Teď žijeme odděleně a ona si zoufá, jak je to těžké, vyjít ze svých peněz a to i když jí posílám výživné na naši dceru. Najednou musí sama platit vodu, energie a dříve o tom nechtěla nic slyšet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 12. 2020 13:43
Dobrý den, jsem s manzelem oddana jiz 7 let, celou dobu má on problemy s penězi, tim myslim, že věčně nemá. Plati akorát nakupy jidla tu a tam, najem platime napůl (každý 1500 Kc) a jinak si každý plati svoje poplatky sam. Spolecny ucet nemame a ani nechci, zruinoval by mě. Teď se nam narodila dcera, chtela jsem po něm nejakou částku, protože jsem na rodičovské, abych mohla male kupovat, zase ale penize nema a přesto pořád pracuje. Velké vydaje (gauč, podlahy, skříně atd) jsem vzdy platila ja. Pokud se s nim rozvedu, nerada bych, aby dostal část mojich našetřených peněz. Jak udělat to, aby nedostal nic z mojich peněz? Část peněz jsem už prinesla do manželství. Nechci ho pořád dotovat. Děkuji