podle výše faktury. jestli dph a daň z příjmů činí víc než 50000 (nevím, jestli už hranice nebyla posunuta) tak bych klientovi oznámila, že se jedná o trestný čin krácení daně, a proto bych chtěla od něj písemné potvrzení, že na to byl upozorněn. nehledě na vaše povinnosti ohledně zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. pokud to dělá méně, tak jen to písemné potvrzení, že je si vědom, že to nezaúčtujete správně.
Odvod DPH tedy bude v 12/ 2020, což je správně, i když by daňový doklad měl být vystaven až na základě přijetí zálohy. Nevím přesně, kdy byla faktura vystavena a kdy došlo k platbě, ale .... pokud to správně datumově nebylo, tak sice došlo k chybě, ale alespoň měsíc správně byl .... není tedy co z hlediska DOH doměřovat.
Fakturu vydanou bych ovšem neúčtovala do výnosů ..... zvolila bych nějaká aktiva ... jaká, je na Vás.
Jak s fakturou naloží odběratel ovlivnit nemůžete.
K pohybu zboží nedošlo, tak přeci nemůžete účtovat výdejku ze skladu. A když nedošlo k vyskladnění (úbytku) zboží, tak nebylo účtováno ani o nákladech a prodej zboží ... zboží je tedy stále na skladě.
př.
faV 311/ ? a 343
úhrada faV 221/ 311
Místo ? musíte dát něco, co bude odpovídat účetnímu případu a co zinventarizujete= účetní jednotka to obhájí a vysvětlí.
Tak například to mohlo být tak, že na faV to bude výnos, ale až při inventarizaci se zjistí, že k pohybu zboží v r. 2020 nedošlo, tak se to interním dokladem přeúčtuje na přijatou zálohu nebo jinou pohledávku za klientem .... neznáme vaši účetní osnovu (315, 378 ... těžko říct)
Nebo jste na to přišel hned při účtování faV, a výnos jste nahradil trojkovým účtem hned)
Obávám se, že klient požadoval vystavit fakturu na přání odběratele, účtování mu je zcela jedno, tomu nerozumí. Přání odběratele stojí nad vědomosti účetní, což vidím denně. Takže přání bylo splněno a účetní účtováním kryje sám sebe ... tedy pokud opravdu nebyl dodán dodací list.
Děkuji všem za názory, takže na fakturu ještě dodám text záloha na zboží, zaúčtuji 311,343/324 a v bance 211/311, v novém roce s přijatou fakturou a dodacím listem naskladním zboží, vydám zboží a přeúčtuji do výnosů 324/604 interním dokladem? Obávám se, že mi takto nepůjde automaticky spárovat účet 324 a bude mi viset v saldu, ale tak to můžu spárovat ručně. DPH bude odvedeno v prosinci s přijatou platbou, to je správně, ostatní ...
Ano, jak píšete, na přání zákazníka mého klienta byla vystavena faktura, protože ji potřeboval do aktuálního roku a "kšeft je kšeft".
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 12. 2020 14:32
Dobré odpoledne,
chtěl bych poprosit o radu, ještě jsem se s tím nesetkal. Jsem externí účetní, klient vystavil fakturu za zboží v prosinci (jeho zákazník ji potřeboval do roku 2020), zboží a přijatá faktura však bude až v roce 2021, svému klientovi jsem řekl, že to takto není možné, on na té faktuře trvá, jak to prosím ošetřit účetně? Nic mě nenapadá.
Děkuji a hezké svátky přeji.