Pokud nebude vyplněno a podepsáno zaměstnancem "Prohlášení" do 15.2., tak si ohlidejte odst. 7) § 38k ZDP.
Tento výjimečný případ jsem řešila telefonicky a e-mailem. Telefonicky jsem s ním domluvila a dotyčný mě napsal v tomto smyslu, že má zájem nadále "podepsat" Prohlášení na rok ten a ten a uplatňuje slevy a vše ostatní beze změny, což nemůže provést osobně z důvodu pracovní neschopnosti (nějaký takový text jsem vytvořila). E-mail jsem vytiskla, vložila do Prohlášení a udělala do Prohlášení poznámku svojí rukou a podepsala. Datum "podepsání" jsem považovala "datum" přijetí e-mailu.
OT. A nebylo by lepší poslat počtou či mailem jako přílohu pro dané období aktuální "Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti" (stačil by odkaz na stránky Finanční správy) s tím, že si to doma vytiskne, vyplní, podepíše a pošle zpět zaměstnavateli?
Protože já být kontrolorem z FÚ, tak takový mail a "Prohlášení" s podpisem mzdové účetní neuznám.
Proč mzdová účetní řeší jestli zaměstnanec má nebo nemá podepsané Prohlášení? Protože je to její práce. Podle toho daní jeho mzdu/plat/odměnu z dohody.
Pokud se otázka "proč to nějaká mzdová účetní řeší ..." týkala něčeho jiného ve vláknu dotazu, pak se omlouvám, nepochopila jsem čeho.
Zaměstnanec projevil svou vůli podepsat, teď je jen potřeba najít vhodnou formu, vyhovující zákonu o daních z příjmů - a to podle mě tazatelka dělá a na to se ptá, protože je podle mého subjektivního dojmu, nabytého v diskusi, ochotná to pro zaměstnance udělat, i když nemusí. Tak za to ji snad nebudeme kamenovat. Já bych to pro zaměstnance taky udělala (vytiskla a poslala poštou k podpisu, ještě bych mu křížkem označila kde to má podepsat). Pokud by zaměstnanec neměl podepsané Prohlášení a dostal mimořádnou odměnu (což v době nemoci není problém vyplatit například roční odměny), pak při nepodepsaném Prohlášení a zálohové dani bude zaměstnanec povinen podat daňové přiznání. A to se na mně nezlobte, je pro většinu řadových zaměstnanců větší oříšek, než si někde vytisknout/nechat vytisknout Prohlášení poplatníka a doručit ho do firmy.
Já mám doma tiskárnu, internet a navíc aktuálně v době nemoci také neomezené vycházky, takže si můžu zajít na poštu i na FÚ kdy se mi to bude hodit (za předpokladu, že tyto instituce budou pracovat ...). Ale nechodím tam, abych někde nechytila Covida a nenarušila si tak probíhající léčbu. A kdyby chtěl někdo bazírovat na barvě tiskopisu Prohlášení, tak ho můžu vytisknout i růžový a oboustranný.
Všichni zaměstnanci nemusí mít tiskárnu a internet, ale mají třeba příbuzné, kteří jim s tím pomohou. Kdo chce, hledá řešení, kdo nechce ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
28. 12. 2020 7:40
Dobrý den, jak to prosím děláte, když dáte v lednu podepsat zaměstnancům prohlášení a jeden zaměstnanec je na dlouhodobé nemocenské, co s popisem na prohlášení?
Děkuji.