Podmínky pro přechod z DE na výdaje procentem z příjmů uvedeny v ZDP par. 23/8
Hlavní / vedlejší nelze zodpovědět, neuvadite relevantní údaje.
Uplatňování výdajů procentem z příjmů podle ZDP 7/7 nemá vazbu na uplatňování daňových slev.
Paušální daň / doporučuji pročíst odpovědi k dotazům v Poradně na podnikatel.cz
Poslední otázku také bez znalosti dalsich věci nelze odpovědět. Pro někoho ano, pro jiného ne.
Podívejte se na stránky jakpodnikat.cz
Zdravotní pojištění
Sociální pojištění
Tam jsou vysvětleny rozdíly mezi hlavním a vedlejším podnikání.
Všechno jsem si prostudovala a zkusila jsem si to spočítat. Mám živnost volnou ohlašovací - Velkoobchod a maloobchod Poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat, hostingové a související činnosti a webové portály, tudíž dle mého mohu uplatnit výdaje paušálem ve výši 60 %. Když vezmu v úvahu příjmy 800 000 Kč, tak ZD je 320 000 Kč, sociální pojištění 46 720 Kč, zdravotní pojištění 21 600 Kč, s daní trochu bojuji (2 děti, sleva na školku, pak mám ještě penzijko a úroky, ale to teď neberu v potaz), daň mi po slevě na poplatníka vychází 23 160 Kč, když odečtu školkovné 2 000 Kč, tak je to 21 160 Kč a pak mám ještě slevu na děti 34 608 Kč a dostávám se do daňového bonusu - 11 448 Kč, je to tak?, takže finální odvod 46 720 + 21 600 - 11 448 = 56 872 Kč.
Paušální daň při stejných příjmech je 65 628 Kč, tzn. nevyplatí se mi to, uvažuji prosím správně?
Akorát nevím, jak se dopočítat možnosti, kdyby si slevy uplatnil za mě manžel, zda se nám po sečtení nevyplatí více ta paušální daň. Je zaměstnanec příjmy cca 300 000 Kč za rok. Tam mi vyšla daň bez uplatnění slev na dítě - 9 630 Kč, po slevách -44 238 Kč (přijde mi, že jsem něco špatně spočítala).
Tedy závěr buď zaplatíme 65 628-44 238=21 390 Kč nebo 56 872-9 630=47 242 Kč.
A ani touto variantou se mi to nevyplatí. Já vím, že to tady po mě nebudete přepočítávat, ale za každou radu budu vděčná, chtěla bych se rozhodnout správně. Předem děkuji.
Dvakrát zadáte 3 čísla a výsledek porovnáte: https://www.kurzy.cz/kalkulacka/pausalni-dan/
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 12. 2020 21:37
Dobrý večer,
rada bych Vás poprosila o radu, za jakých podmínek mohu v dalším roce přejít na paušalní výdaje? Teď jsem OSVČ vedlejší, od nového roku hlavní? Má to nějakou vazbu na uplatňování slev na dani? A potažmo paušální daň? To se pak taky nedají uplatnit slevy? Od jaké výše příjmů je to výhodné?
Děkuji moc!