Zdravím, a proč se teda někdo nehecne a nevydá ten balík ve Sbírce zítra nebo pozejtří? Krom obecného, že v tomto týdnu v roce pracují jenom D.Billové jako my.
Kdyby to bylo na mě, aplikoval bych na to přiměřeně "vzdání se práva na odvolání" a zejtra bych to vydal. Přece je jasné, že po vrácení už to nemůže ani podepsat, ani vetovat, ani jinak "vylepšit". Softwarotvůrci mají určitě už napsané obě varianty a jen čekají, která poletí do stoupy,
Bude publikován = příslušná částka Sbírky zákonů bude rozeslána (uvedeno vždy v záhlaví příslušné částky). Od toho dne jsou zákony, popř. jiné právní předpisy v částce obsažené platné.
Účinnost je buď v zákoně uvedena, popřípadě se uplatní pravidlo, že právní předpis nabývá účinnosti počátkem patnáctého dne následujícího po dni jeho vyhlášení.
To je zřejmě těch 15 dnů, které výše zmiňuje nick xy.
Tak uvidíme, jestli bude rozeslána, když to říká aktuálně.
Snažil jsem se porovnávat důsledky bude-nebude, předesílám - solidární přirážka i druhá sazba jsou pro mě pouhá teorie;-)
Kromě výpočtu lednových mezd jsem našel .. pozor, fanfára ... o 1% vyšší sazbu v druhém pásmu, které pro rok 2020 platí jen pro § 6 a 7, ale pro 2021 pro všechny.
A taky, jestli jsem četl správně, od 2021 už nepůjde "v druhém pásmu" ztrátu z podnikání odečíst od příjmu ze závislé činnosti.
Něco mi říká, že se publikace zdrží a možnost volby nižšího zdanění pro vysokopříjmové za rok 2021 tak nezaviní parlament ani pan prezident, ale anonymní úřední šiml.
Jak říkám, nikdy jsem solidární přirážku osobně nepotkal.
Špatně jsem to napsal § 16a odst. 3 - když solidární poplatník dosud vykázal z podnikání ztrátu, mohl o ni při výpočtu přirážky snížit základ ze závislé činnosti, který přesahuje 48xprůměrnou mzdu, a tím pádem platit pořád 15% (ne 0 jako kdyby "odečítal ztrátu", omlouvám se).
Publikace se nemůže zdržet. To už tady kdysi bylo, tuším v případě zákona o DPH. Příslušnou částku fyzicky tiskli kolem 4. ledna, přesto v záhlaví bylo hrdě napsáno 31. prosince. To mě spíš zajímá, jaké číslo příslušná částka ponese. Všechna čísla až do 245 jsou již naplánována a stejně tak čísla zákonů (do 608) i když zatím s nepřiděleným datem (viz www.sbirka.cz). Třeba to bude zcela nelogicky na přeskáčku.
Jinak máte pravdu, že "solidární" přirážka se týkala jen § 6 a § 7, kdežto nyní by se to mělo týkat paragrafů všech. On AB ani tak moc nelhal, když všude tvrdil, že si zaměstnanci polepší. Jen nám neřekl plnou pravdu, jak je jeho zvykem. Takže příjmy z kapitálového majetku, příjmy z pronájmu a ostatní příjmy se budou v některých případech danit víc.
Až bude k dispozici plné znění, rád se podívám na to, zda se druhé daňové pásmo bude vztahovat i na daň sráženou u zdroje (např daň z dividend).
OT:
Poctivě se na změnu zákona připravuji, sleduji, co navrhla sněmovna, co schválil senát
a to, že prezident nepodepsal, jsem už oplakala, protože nemám sílu sledovat další změny. Ale myslím, že má na to právo, aby nepodepsal, a to že to dostal tak pozdě, je vinou někoho jiného, myslím že toho, který už nyní zapsal přechodná ustanovení, kdyby se to náhodou nestihlo. Je to pro obyčejné účetní a také pro programátory velice těžká situace. Myslela jsem, že je to jen česká výsada, ale za malé dostiučinění považuji zítřejší schvalování Brexitové dohody v anglickém parlamentu, ale i to bude mít těžké důsledky pro ty obyčejné.
v ústavě vidím pouze něco o vracení, o "nevetování či vetování" nic :-(
http://imgway.cz/v/1yCw.jpg
vrací=nevetoval?
vetuje=nevrací?
fakt nevidím nic v ústavě o vetování či nevetování. jasně napsal to, že zákon VRACÍ
Článek 50
(1) Prezident republiky má právo vrátit přijatý zákon s výjimkou zákona ústavního, s odůvodněním do patnácti dnů ode dne, kdy mu byl postoupen.
(2) O vráceném zákonu hlasuje Poslanecká sněmovna znovu. Pozměňovací návrhy nejsou přípustné. Jestliže Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat
kupodivu i odborníci na ústavní právo sdílí můj názor :-)
Domnívám se, že rozhodnutí prezidenta republiky, kde se explicitně hovoří o vrácení zákona, lze jen těžko interpretovat jinak než jako tzv. suspenzivní veto, tj. zákon se vrací k případnému přehlasovaní Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR,“ řekl Info.cz Ondřej Preuss, tajemník katedry ústavního práva na Právnické fakultě UK.
a není sám. ale aion je jinší expert a odborník na vše :-)
Pane Františku, kreativní a inovativní byl už prezident Klaus.
BTW: I já mám 2 děti, syna jsem měla během studia, manžel spolužák. A protože jsme se vzali během studia a já jsem přijala jeho přímení, na státnice jsme šli podle abecedy ve stejný den i hodinu (každý k jiné komisi). Kočárek s miminem byl zaparkovaný ve vestibulu v přízemí, my ve 3. patře. Každého, kdo odcházel, jsem požádala, ať ten kočárek pohoupá.
Dávno tomu.
K prezidentu Zemanovi se nechci vyjadřovat, ale dráždí mě to, že poslanci schvalují nejdůležitější zákony na poslední chvíli - nejlépe 31.12.2020. Kolik takových zákonů v tento termín již v minulosti schválili ? Teď se jim to vymstilo v plné parádě ! Samozřejmě z toho nemám radost, ale poslance lidi, co pracují v účetní oblasti vůbec nezajímají.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 12. 2020 12:15
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zeman-vratil-bez-podpisu-danovy-balicek-do-snemovny-nevetova/r~c19ae2f249c411eb9c800cc47ab5f122/