Zdravím, já bych se zeptal toho, kdo zavedl pravidlo "účetní odpisy až od dalšího měsíce", proč to udělal. Daňové odpisy (=úspora na dani) jsou ve vztahu k účetním (=finanční vyjádření opotřebení majetku časem/provozem) jako rozbité hodiny, které taky 2xdenně ukazují správný čas. Ale když nás nikdo (auditor) nenutí, rádi si tím zjednodušujeme účetní život.
Jednoduchá odpověď zní porušit toto pravidlo a účetně odpisovat taky od prosince. Možná nadbytečně podotýkám, že přerušit s daňovými i účetní odpisy bych obecně považoval za významnou chybu účtování.
Účetní odpisy bych nepřerušila, jen daňové. Takže si upravím směrnici, že se účetní odpisy provádějí od měsíce zařazení, mohu to změnit v prosinci, tedy v průběhu roku?
A jenom teoreticky, kdybych přerušila odpisy daňové v 2020, tak ten odpis 2020 už si neuplatním nikdy a budu pokračovat 2021 odpisem pro druhý rok, je to tak?
Moc jste mi pomohl, děkuji.
No tak ano, ale já řeším, to co je teď. Myslela jsem, že už tedy vím, co udělám, když mi odpověděl pan Brabec, ale už jsem zase v lese.
Takže pokud byste odpověděla na otázku, budu moc vděčná.
1. změním v prosinci interní směrnici - dám účetní odpisy od měsíce zařazení, v listopadu jsem zařazovala naposledy, bude to tak v pořádku nebo to nelze v průběhu roku? tím asi nejjednodušeji vyřeším svůj problém
2. nebo mám raději přerušit daňové odpisy hned v prvním roce, účetní i daňové začnou od 2021?
3. musím obhájit důvod pro přerušení odpisů nebo je to rozhodnutí účetní jednotky?
Předem mockrát děkuji a hezký večer.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
4. 1. 2021 20:11
Dobrý večer,
ještě jednou zkusím vznést tento dotaz a moc prosím o radu.
Zaúčtovala jsem technické zhodnocení u DHM v prosinci, máme nastaveno, že účetní odpisy začínají od měsíce následujícího po zařazení, daňový odpis je možné uplatit už v 2020, účetní mi program vypočte až od 2021, u veškerého majetku máme účetní odpisy rovny daňovým. Jak to prosím vyřešit? Mám přerušit daňové odpisy a začít až v roce 2021? Nebo pro jednou nedodržet, že účetní odpisy začínají od měsíce následujícího nebo nedodržet, že se účetní odpisy rovnají daňovým?
Děkuji za pomoc. Hezký den.