GDPR - mzdová účetní - moc prosím

• (neregistrovaný)

4. 1. 2021 20:33

Dobrý den, moc bych poprosila, začala jsem pracovat jako mzdová účetní v malé firmě a moc bych prosila nebyl by někdo tak hodný a neposlal mi na e-mail formulář pro zaměstnance, že souhlasí se zpracováním osobních údajů v rámci mezd pro GDPR. Moc by mi to pomohlo.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 1. 2021 21:05

horax

Standardní údaje nezbytné pro zpracování mezd potřebujete na základě obecně závazných předpisů, žádný souhlas nepotřebujete, jen si tím zkomplikujete práci.

• 4. 1. 2021 22:48

Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

V případě, že zpracování osobních údajů je nezbytné pro plnění právní povinnosti, souhlas se nepožaduje, neboť ten by byl nejen nadbytečný, ale též by uvaděl fyzickou osobu, které se osobní údaje týkají, v omyl, že je možné zpracování tohoto osobního údaje odvolat.

Nepředpokládám, že při zpracování mzdové agendy zpracováváte některé osobní údaje, pro které by bylo nutné vyžadovat souhlas, tzn., že pro jejich zpracování neexistuje žádný právní důvod ve smyslu GDPR. Pokud by však taková situace nastala, je potřeba, aby obsah souhlasu odpovídal konkrétním podmínkách (souhlas s čím, k jakému účelu, za jakých podmínek atd.).

• 5. 1. 2021 10:16

jana37 (neregistrovaný)

Moc Vám děkuja za odpověď. Zaměstnanec při nástupu vyplňuje osobní dotazník, je potřeba do tohoto dotazníku doplnit, že souhlasí se zpracováním osobních údajů? Nebo může být i bez této vědy. Dotazník je opatřen datem a podpisem nastupujícího zaměstnance, já pak na základě dotazníku dál pracuji. Předem moc děkuji. Jana

• 5. 1. 2021 10:32

Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

To záleží na tom, na co se ho v dotazníku ptáte. Pokud pouze na osobní údaje, které potřebujete pro plnění právní povinnosti, souhlas se nepožaduje - viz má předchozí odpověď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).