Podle mého názoru ne, 3.a 4. vlně nestihla vzniknout povinnost evidovat. Btw. já mám jenom krásné bločky a ty stály jen trochu běhání. Osobně věřím, že se EET v době pocovidové vrátí, teda pokud bude mít kam ... Srandičky stranou, jednou se ten Rubikon překročil, nějak to fungovalo, sleva by v tom případě propadnout neměla.
..off record..
Tázal jsem se na totéž vysoce postaveného pracovníka jednoho FÚ a bylo mi řečeno, že slevu uplatnit lze. Jenže mně to nedalo - právě kvůli tomu evidování tržby AŽ v povinnosti evidovat - tak to ventiluji i tady. Pochopitelně, nějaký telefonní hovor, to nemá žádnou právní závaznost.
Zítra volám metodikům na finanční ředitelství nebo na MFČR. A bude mi i to prd platné…
no oni ti vysoce postavení většinou už ty zákony tak dobře neznají. a kde chcete hledat metodiky na finančním ředitelství, které už od roku 2013 nejsou teda nevím :-) a proč budete zase volat? ....nějaký telefonní hovor, to nemá žádnou právní závaznost.
zkuste spíš napsat dotaz na Finanční úřad, a oni vám odpoví, a nejen do telefonu.
"finanční ředitelství"... jasně, jde o slovíčkaření, obecnímu úřadu také občas říkám "národní výbor" a našeho starostu (kamaráda) oslovuji zásadně "předsedo" :-D
Že telefonní hovor je nezávazný samozřejmě vím. I když si (pšt, GDPR!) ho nahraji. Smůlou (mou) je, že některá přiznání už musím mít hotové v 1/2021 a čekat do srpna, než mi ministrant z ministerstva odpoví, prostě nemohu. Nu, přinejhorším to budu řešit dodatečňákami..
Některé povinnosti se nemusely a nemusí plnit - konkrétně všechny, kromě ochrany certifikátu a účtenek proti zneužití a v posledním půlroce před restartem evidenční povinnosti (zasílání tržeb a vystavování účtenek) a vyvěšením tabulky "zde se evidují tržby"
Ne že bych tu slevu poplatníkům nepřál, když vyhodili peníze zatím pro nic. Ale ta sleva je výslovně vázaná na zaevidování první povinně evidované tržby. K tomu podle mého názoru u 3. a 4.vlny nemohlo dojít, dobrovolné/testovací zaevidování není přece plnění povinnosti.
Musím použít obvyklé konstatování "vyšší bere" a zařídit se podle toho. Zrovna tohle mi játra netrhá, ještě se nestalo. Můžeme být rádi, že aspoň zaujala stanovisko před a ne po termínu přiznání.
Ale svůj názor na danou věc si ponechám - prominutí povinnosti plnit evidenční povinnost nemá žádnou souvislost se zaevidováním tržby, kterou má povinnost (t.j. zda jí je nebo není) poplatník evidovat podle zákona o evidenci tržeb ve znění pozdějších předpisů (nezrušeného, nenovelizovaného, stále platného) a jejímž zaevidováním, přesně jak požaduje ZDP, získal slevu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 1. 2021 15:02
3. a 4. vlna EET byla nejprve na jaře pozastavena do konce roku 2020, později do konce roku 2022.
Jak to ale bude s uplatněním této slevy v daňovém přiznání za rok 2020? K 1.1.2020, až do okamžiku, kdy došlo k odložení, platilo, že 3. a 4. vlna bude zahájena k 1.5.2020. Někteří podnikatelé si začátkem roku začali pořizovat příslušná zařízení či software. Pak přišel koroňák a EET možná definitivně skončila... Náklady/výdaje ale vynaloženy byly, v té době pořizování jednoznačně daňově uznatelné a státem požadované. Teď se zdá, že to byly vyhozené peníze - ovšem stát tohle původně k 1.5.2020 vyžadoval zákonem.
K 1.1.2020 až do doby odložení platilo, že sleva 5000 Kč pro ty, kteří měli začít EET evidovat ve 3. a 4. vlně, by platit měla, pokud začnou tržby odesílat.
§ 35bc ovšem stav popisuje celkem vágně, "...(2) Slevu na evidenci tržeb lze uplatnit pouze ve zdaňovacím období, ve kterém poplatník poprvé zaevidoval tržbu, kterou má podle zákona o evidenci tržeb povinnost evidovat." Protože zákon o EET nebyl letos změněn, šťourám se v tom, ale nenacházím jasné LZE/NELZE. Já si zařízení pořídil někdy v lednu 2020 a během února a března "zkušebně" pár tržeb do EET (když se to ještě posílat nemuselo) odeslal. Poté, co bylo EET pozastaveno, jsem už nic neposílal.
Jaký na tohle máte názor? Je nárok na tu slevu? V únoru 2020 jsem povinnost evidovat tržbu ještě neměl (měla být až od 1.5.2020)
Sleva 5000 Kč na dani se hodí - a týká se spousty OSVČ 3. a 4. vlny, kteří nějakou daň vykáží. Nechat to jen tak státu se mi opravdu nechce.