OSVČ fakturace za brigádníka

• (neregistrovaný)

5. 1. 2021 23:03

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Jsem začínající živnostník(opravář motorových vozidel) a potřeboval bych poradit. Když budu občas potřebovat brigádníka, kterého bych měl na DPP do 10 000Kč. Jak mám vyfakturovat jeho práci? Musím každou "položku" zvlášť nebo stačí když uvedu ve faktuře pouze svou práci s vyšší taxou a jeho pak vyplatím podle sjednané hodinové sazbě z DPP? Doufám že je dotaz trochu srozumitelný. Děkuji předem za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2021 23:15

TR (neregistrovaný)

Dobrý den, pokud jsem správně pochopil, ptáte se na to, jak vystavit fakturu pod Vaším jménem, svému zákazníkovi?
      V tomto případě na faktuře pouze uveďte za co "chcete peníze", tj. fakturuji Vám za opravu vozu škoda Octavia:
      Filtr 1 ks = 1x 500,-
      Chladič 1 ks = 1x 2500,-
      Práce 3hod = 3*500,- = 1500,-
      Celkem k úhradě = 4500,-Kč

Vašeho zákazníka vůbec nemusí zajímat, jestli na voze dělal brigádník, kterého zaměstnáváte nebo Vy. Vy fakturujete za svou firmu (OSVČ, které má IČ a povolení k podnikatelské činnosti), to jakým způsobem vykonáváte svou podnikatelskou činnost (zda osobně nebo pomocí zaměstnance) nemusíte vůbec zákazníkovi na faktuře sdělovat.
      Zcela stejná je situace třeba, když jdete do banky, tam Vám naúčtují poplatek za vyřízení úvěru např. 2000,-, ale na faktuře nenajdete, že v poplatku je zahrnuta mzda zaměstnance banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).