Zdravím, na radu se bez konkrétní znalosti věci necítím, pouze na obecný názor;-)
A předesílám, jen asi 2x v životě jsem dělal "lepší účetnictví"= firmu s auditem.
Uplatněním odpisů jednoho majetku o měsíc dřív snížíte účetní VH 2020 o jeden měsíční odpis - nechci vyzvídat, jaký majetek to je a kolik je jeho hodnota, šlo by o izolovanou informaci.
Kdybych to měl řešit sám, rozhodovalo by na prvním místě - kolik je ten jeden odpis a jaký to má vliv na hospodářský výsledek. Absolutní-v Kč, i relativní - o kolik %.
Pokud by nebyl vliv významný, klidně bych směrnici porušil.
Jestli si dobře vzpomínám na minulou diskuzi, šlo o technické zhodnocení. Jestli se majetek už v prosinci používal, je podle mého názoru větší "účetní chyba" odpis neuplatnit.
Přerušení daňových odpisů je jen nástroj daňové optimalizace, pokud firmě hrozí daňová ztráta, nemá smysl ji prohlubovat, když její uplatnění v dalších letech je časově omezené a ztrátový rok se později promlčuje.
To je ještě důležitější u fyzických osob s daňovou evidencí, u nichž se ztráta neodečítá od základu pro pojištění.
To je 1,5%, nebral bych jako významnou položku, zejména pokud se majetek používal. Směrnice není nadarmo od slova směr, určuje, jak se jednotně dostat ke správnému cíli =věrné účetnictví. Pro mě to nebyla nikdy čára, ale koridor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 1. 2021 14:55
Dobrý den,
moc Vás prosím, před časem jste mi radil ohledně odpisů. Původní problém - Máme v interní směrnici nastaveno, že se odpisuje účetně až od měsíce následujícího a že daňové odpisy se rovnají účetním odpisům. Ptala jsem se jak z této šlamastyky ven, když mám majetek pořízený v prosinci, účetní se mi spočetly od ledna, daňový odpis za rok 2020. Vy jste mi poradil, že mám porušit pravidlo a začít účetně odpisovat už od prosince, tak jsem zajásala, že mám jasno, ale pak jsem si pročetla znovu směrnici a tam je napsáno, že se v průběhu účetního období nesmí změnit, změny se můžou provést až v následujícím účetním období. Tak jsem zase v lese, poradil byste mi znovu prosím?
1. mohu tedy ten jeden majetek začít odpisovat už do prosince a porušit tím směrnici? poslední majetek byl zařazen v listopadu, tudíž jsem si myslela, že od prosince 2020 bych tu směrnici změnila
2. musím mít nějaký důvod pro přerušení daňových odpisů a jejich zahájení až od roku 2021 nebo je to jen rozhodnutí účetní jednotky?
Jestli si znovu najdete čas, předem mnohokrát děkuji a přeji hezký víkend!