Odpisy - p. Brabec

• 9. 1. 2021 14:55

Dobrý den,

moc Vás prosím, před časem jste mi radil ohledně odpisů. Původní problém - Máme v interní směrnici nastaveno, že se odpisuje účetně až od měsíce následujícího a že daňové odpisy se rovnají účetním odpisům. Ptala jsem se jak z této šlamastyky ven, když mám majetek pořízený v prosinci, účetní se mi spočetly od ledna, daňový odpis za rok 2020. Vy jste mi poradil, že mám porušit pravidlo a začít účetně odpisovat už od prosince, tak jsem zajásala, že mám jasno, ale pak jsem si pročetla znovu směrnici a tam je napsáno, že se v průběhu účetního období nesmí změnit, změny se můžou provést až v následujícím účetním období. Tak jsem zase v lese, poradil byste mi znovu prosím?
    1. mohu tedy ten jeden majetek začít odpisovat už do prosince a porušit tím směrnici? poslední majetek byl zařazen v listopadu, tudíž jsem si myslela, že od prosince 2020 bych tu směrnici změnila
    2. musím mít nějaký důvod pro přerušení daňových odpisů a jejich zahájení až od roku 2021 nebo je to jen rozhodnutí účetní jednotky?

Jestli si znovu najdete čas, předem mnohokrát děkuji a přeji hezký víkend!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).