Předpokládám, že mluvíme o roce 2021. Z této měsíční odměny se SP odvádět nebude, protože je sjednaná jako ZMR (= zaměstnání malého rozsahu). Čili na základě tohoto nebudete pojištěná (nedostanete nemocenskou, kdybyste omarodila a marodila déle než 14 dní, nepůjde Vám tato doba "do důchodu").
ZP se odvádět bude. Ale pokud nemáte ještě jiný příjem, ze kterého by se platilo ZP (např. ještě jiné zaměstnání), tak si nejsem jistá, jestli se ZP bude odvádět pouze z této dosažené odměny nebo se bude srážet do minimální částky. Ta paušální daň je nová, je v ní obsaženo jak minimální ZP, tak SP. Takže bych si myslela, že odvod minimálního ZP tím splníte a z té jednatelské odměny by se mělo srážet ZP pouze ze skutečně dosažené odměny. Takto mi to přijde logické. Ale úplně jistá si nejsem.
Co se týká daně, tak pokud nemáte daňové prohlášení podepsané u nějakého jiného zaměstnavatele, můžete podepsat zde a vypočítanou daň Vám pokryje sleva na poplatníka, čili daň bude nula.
Aha, ty podmínky paušální daně přesně neznám. Takže nemůže podepsat daňové prohlášení a uplatňovat slevu u závislé činnosti, když jako OSVČ bude platit paušál? To znamená, že jí z toho bude sražena srážková konečná daň.
A co kdyby nešlo o srážkovou daň, ale o zálohovou daň bez podepsaného prohlášení? Jaké to má důsledky? V takovém případě by byla povinna podat přiznání, ale bez uplatnění slevy? A co pak s tím paušálem, při kterém se přiznání nepodává? Děkuji za objasnění.
Zmýlila jsem se v tom podepsání prohlášení a byla jsem tečkou opravena, za což jí děkuji. Uvedením na pravou míru těmi, kdo vědí více, se tady taky mnoho dozvíme, i od toho tady ta diskuze je. Jsem přesvědčena, že takovéto fungování diskuze za ta dlouhá léta mnohým vyhovuje a mnohým tato diskuze hodně dala.
A dále jsem položila další otázky, které mě zajímají a doufám v odpovědi.
Pokud víte, napište, pokud nevíte nebo nechcete poradit, nenapomínejte.
Ještě mi není jasné toto: Pročítám ten § 2a ZDP, z něj vyplývá, že může být plátcem paušálu, pokud mimo jiné : odst. 1 c) "k prvnímu dni rozhodného zdaňovacího období nevykonává činnost, ze které plynou příjmy ze závislé činnosti, s výjimkou příjmů, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně".
Ale nemůžu najít v odst. 4, že přestává být poplatníkem v paušálním režimu, pokud v průběhu toho zdaňovacího období bude vykonávat činnost, ze které plynou příjmy ze závislé činnosti s výjimkou příjmů daněných srážkou.
Pro pí. Karu
* "paušálové" platby - ano, zálohy na paušální daň se v případě následné povinnosti podat Přehled započtou do zaplacených záloh na pojistné.
Přehledně vysvětleno na stránkách ČSSZ ve článku "OSVČ v paušálním režimu".
https://www.cssz.cz/osvc-v-pausalnim-rezimu
* není to v ZDP § 2a, ale v § 7a odst. 1)
Ááááha, děkuji. Takže živnostník, který se k paušální dani přihlásí a pak v průběhu roku zjistí, že se mu nevyplatí (třeba proto, že si neuvědomil, že nebude moci uplatnit zvýhodnění na děti nebo se mu dítě v průběhu roku narodí) to vyřeší jen tím, že na konci roku bude mít příjem ze závislé činnosti daněný zálohovou daní, je to tak? Tím pádem bude muset podat přiznání, uplatní zvýhodnění na děti (a jiné slevy, případně odpočty od základu daně) a započte si již zaplacené "paušální" zálohy. Je to tak?
Odměna jednatele měsíčně 3499 Kč hrubého. Jde o ZMR. Daňové prohlášení nepodepsáno.
Z 3499 Kč 15% (524 Kč) srážková daň. SP se nesráží.
No a POKUD se ta paušální platba, kterou budete platit jako OSVČ považuje za zaplacené zdravotní pojištění v alespoň minimální výši, pak by se srazilo 4,5% z 3499 = 158 Kč.
A to je to, na co zde nikdo jasně neodpověděl. Posoudí se v tomto případě ta paušální platba tím způsobem, že je hrazeno ZP alespoň v minimální výši - a tím pádem se ZP srazí pouze z dosažené jednatelské odměny?
Potvrdí to někdo?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 1. 2021 12:57
Dobrý den,
ještě jednou moc prosím, jaká je čistá mzda při odměně za výkon funkce jednatele 3499 Kč. Zaplatím 2052 Kč min. ZP a ještě 525 Kč daň? Děkuji.