Děkuji za reakci, ale v té diskuzi nikdo paní defacto neodpověděl, jen jí zkopírovat vysvětlivky, takže jsem tam, kde jsem byla. paní volá o pomoc znovu, jak jsem zjistila, ale nikdo jí nevyslyšel, až mi přijde, že asi nikdo neví. anebo nemá čas.
jakž takž jsem z vysvětlivek pochopila, ale pořád nevím, zda u dodatečné žádosti musí vyplnit NOVÉ daňové prohlášení, kde bude uvádět XD nebo XD doplní do "starého" daňového prohlášení nahoře vlevo a dole doplní děti. Na to samé se původní tazatelka také ptala, ale bohužel žádná odpověď. Já se přikláním spíše k novému prohlášení, kde bude XD, myslím, že do "starého" DP 2020 nic nedoplňuji, resp. se v něm nežádá o dodatečné slevy a zvýhodnění?? Jste hodný), že jste reagoval(a). Ale naše otázka s kolegyní zůstává nezodpovězená. Předem děkuji, pokud si , kdo tomu rozumíte, najdete chviličku na odpověď. Hezký den.
Chtěla jsem sem vložit nahraný odkaz na postup s vyplněním, ale nešlo to, psalo mi to, že odkaz byl vyhodnocen jako spam. Nahraný postup byl možný dohledat na googel youtube.
Vkládám tedy alespoň odkaz, kde je to písemně. Je to sice starší, ale podle mne platí stále.
https://www.podnikatel.cz/clanky/vyplnujeme-novy-vzor-prohlaseni-k-dani-pro-rok-2018/
Heuréka!! Děkuji, paní xJ. Píší tam o n o v é m prohlášení, takže jsem tomu snad rozuměla dobře, když jsem si to tak myslela. sice v článku pí Kučerová mi to zase na konci zamotala, ale už to nechám. Myslím, že novým DP, kde z-ec požádá o dodatečnou slevu a zvýhodnění XD nic nezkazím.
Začátek článku, se kterým souzním:
Poplatník by eventuálně mohl uplatnit dosud neuplatněné daňové slevy ještě po skončení zdaňovacího období, tj. do 15. února následujícího roku. K tomuto účelu je možné podepsat nový tiskopis, označit „XD“ a uvést zde příslušnou dodatečně uplatněnou slevu spolu s vyčíslením měsíců, za které je dodatečně uplatněna. Např. „XD“ 5–12. Tiskopis se přiloží k tiskopisu Žádost o roční zúčtování.
Pokračování, kterému nerozumím. Proloženě jsem zdůraznila já. Tady je pokračování článku: Dodatečně uplatněnou slevu na dani je r o v n ě ž možné doplnit d o j i ž vyplněného řádného tiskopisu Prohlášení k dani. Opět se v příslušném řádku využije označení „XD“ a vyčíslí příslušný počet měsíců. Tento postup je stanoven pouze pro dodatečně uplatněné slevy po skončení zdaňovacího období.
Já jdu do nového tiskopisu pro dodatečné uplatnění :-D Děkuji za pomoc!!!
Já bych v tomto případu, kdy vše není na 100 procent jisté u proúčtování přes mzdy, použila vyhotovení Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a přes mzdy bych to nehnala. Raději za něj, ale jeho jménem, vyplnila formulář daně z příjmů FO. V potvrzení o ZP je uvedena skutečně uplatněná sleva na děti ve mzdách do konce roku 2020. Ve formuláři dani z příjmů FO jsou sice také jen 4 řádky, ale budete-li formulář vyplňovat přímo na serveru Daňové správy, tak si tam můžete přikliknout další řádky na děti navíc a napsat 12 měsíců uplatňování slevy u 6 dětí.. Nezapomeňte i úroky - ještě mně napadá u tolika dětí, neměl by možnost uplatnit i slevu na manželku?. Formulář na serveru daňové správy vypočítá dle zadaných parametrů daň i přeplatek a vy si můžete být jistá, že nemáte nikde chybu.
stano1, děkuji za názor, ale dle mého soudu zde není nic nejistého. Klasicky požádá o dodatečné slevy. Mně šlo jen o to, zda musí vyplnit nové Prohlášení a jak o tom dumám a přemýšlím, prostě podepíše nové DP na 2021 a zároveň nové DP XD na 2020, kde zpětně uplatní slevu na poplatníka a zvýhodnění na děti a Žádost o roční zúčtování 2020, kde uplatní ostatní slevy. O slevu na manželku nemůže žádat, protože ona pobírá odměnu pěstouna. Mějte se všichni pěkně a děkuji moc za konzultaci a za váš čas a názory :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 1. 2021 8:12
Dobré ráno, prosím o radu. Zaměstnanec bude žádat v ročním zúčtování dodatečně za leden-březe 2020 slevu na poplatníka a daňové zvýhodnění na 6 dětí. Jak to provede. Klasicky podepíše nové DP na 2021, požádá o RZ (uplatňuje úroky) a vyplní NOVÉ daňové prohlášení, kde nahoře bude doplněno za část zdaňovacíh období I-III 2020? Dopíše vlevo nahoře X a níže X u poplatníka a v dolní části n o v é h o ? prohlášení Podle § 35c a § 35d zákona uplatňuji / dodatečně uplatňuji také bude X a vyplní všechny děti, kde na konci řádku budou opět měsíce I-III/2021. tam se vejde jen 5 dětí. Je to tak prosím správně? A kam uvedete to šesté dítě?? Musí vyplnit další n o v é daňové prohlášení, kde bude vyplněna jen stejný začátek, "hlavička" a dole jedno dítě?
Shrnu, bude mít: 1x podepsané DP na 2021, 1x žádost o RZ (kvůli úrokům) plus 2x žádost o dodatečnné uplatnění slev a zvýhodnění??
Moc vám děkuji za pomoc a přeji pěkný den. Možná jsem to smotala. nevím :-(