Potvrzení OBZP

• (neregistrovaný)

18. 1. 2021 20:03

Dobrý den. Jsem OSVČ a má žena OBZP. Můj účetní po mě požaduje potvrzení o tom, že je má žena OBZP,. Nedaří se mi zjistit, kdo ji toto potvrzení vystaví. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 1. 2021 21:13

katka2 (neregistrovaný)

1. OBZP je škatulka, ve které je člověk ve zdravotní pojišťovně, takže jedině ZP ( například Svazu chovatelů poštovních holubů je to srdečně jedno, takže ti vám to sotva potvrdí)
      2. když to účetní požaduje, měl by vám říct, kdo vám to vystaví ( s potvrzením od Svazu by se spokojil?)
      3. k čemu mu to bude???

• 18. 1. 2021 21:23

Joe (neregistrovaný)

Díky za velice slušnou odpověď. Nás vždy učili, že na slušně položenou otázku se slušně odpovídá.

• 18. 1. 2021 22:04

. (neregistrovaný)

Nikdo takové potvrzení, že je Vaše žena osoba bez zdanitelných příjmů, nevystaví.

Max. zdravotní pojišťovna jí může potvrdit, že se nechala zařadit do kategorie OBZP (ale už nepotvrdí, že do této kategorie opravdu patří). Pokud tedy bude ZP ochotna, což velice pochybuji. Možností je si vygenerovat nějaké papíry z "Vitakarty" či podobných stránek příslušné pojišťovny.

PS. Zajímavé by bylo vědět, nač takové potvrzení Váš účetní potřebuje. Protože i osoba, která se nechá zařadit u ZP do této kategorie, může mít zdanitelný příjem klidně i 120.tis.Kč ročně a tak jako nějaké potvrzení k DAP manžela to bude k ničemu.

• 18. 1. 2021 23:14

Kara1 (neregistrovaný)

Tak to chce nesmysl, pokud chce opravdu to, co píšete. Slevu na manželku můžete uplatnit, pokud její příjem za celý rok nepřesáhl 68000 Kč. Do tohoto příjmu se započítává hrubá mzda, hrubá odměna z DPP a DPČ, příjem nájmu nebo pachtovného, dávky nemocenského pojištění, podpora v nezaměstnanosti, důchod a další. Pokud tedy její celoroční příjem nepřesáhl 68000, chce FÚ (podle mých zkušenosti) doložit její čestné prohlášení o tomto.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).