Výpověď

• (neregistrovaný)

20. 1. 2021 9:21

Dobrý den, bohužel i naše firma se dostala do situace, kdy už nemůžeme držet dál zaměstnance, finance došly. Musíme bohužel propustit 5 lidí. Nevím jak to řešit. Nyní jsou doma na 60%. To je výpověd pro nadbytečnost? odstupné jsem našel je dle odpracovaných let a jak je to s výpovědní dobou. To je vždy a musí být? tz. když jim dám dnes výpovědi, tak budou končit 31.3. a ještě jim zaplatím odstupné dle odpracovaných let?
    Dohoda by byla lepší, ale pokud půjdou na ÚP by je to poškodilo. Je nějaký jiný způsob jak je propustit rychle, ale zároven je nepoškodit ve vztahu k ÚP? Já je moc rád vezmu zpět, když se zase vše vrátí do normálu, ale už není kde brát a situace se nelepší. Už nedosáhneme ani na kompenzace, už jsme totálně na dně. Děkuji za rady. K.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2021 9:50

Jasná (neregistrovaný)

Ano, pokud dnes dáte lidem výpověď pro nadbytečnost, pak PP bude ukončen 31.3.2021 a v poslední výplatě jim zaplatíte odstupné. Napadá mě, navrhnout zaměstnancům ukončení PP dohodou a uzavření DPP do 10 000,-Kč. Vy ušetříte odvody a možná by na to někdo přistoupil. I když je to pro zaměstnance hodně nevýhodné, ale možná by to někomu nevadilo, hlavně pokud je daný zaměstnanec důchodce. Víc neumím poradit.

• 20. 1. 2021 9:55

Aion (neregistrovaný)

Zda to bude výpověď pro nadbytečnost, nebo z jiného důvodu, záleží na rozhodnutí zaměstnavatele. Kromě nadbytečnosti se nabízí i zrušení zaměstnavatele nebo jeho části.
      Bude-li uzavřena dohoda o rozvázání PP z tzv. vážných důvodů (viz zákon o zaměstnanosti), zaměstnance to nepoškodí, podpora v nezaměstnanosti jim krácena nebude.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).