Článek paní Kučerové je sice rok starý, ale je v něm odpověď na Vaši otázku.
https://www.podnikatel.cz/clanky/povinny-podil-zamestnavani-osob-se-zdravotnim-postizenim/
Osoby se zdravotním postižením
Mezi osoby se zdravotním postižením se řadí:
•osoby, které sice byly posouzeny, že již nejsou invalidní, ale započítávají se ještě 12 měsíců ode dne posouzení, že již invalidní nejsou (příklad: zaměstnanec byl posouzen, že od 25. září 2018 není invalidní. Zaměstnavatel si může započítat plnění povinného podílu i v roce 2019 od 1. ledna do 24. září.)
Mám zaměstnance, který OSSZ požádal o potvrzení, že je nadále invalidní (invalidita zanikla pouze z důvodu souběhu SD), s tímto potvrzením jsem jej poslala na FÚ a tam mu vystavili potvrzení, že může nadále uplatňovat slevu na invaliditu. A na ÚP mi řekli, že na základě tohoto potvrzení z OSSZ jej můžu započítávat do povinného podílu.
Zaměstnanec u posudkového lékaře znovu nebyl, pouze posudkový lékař OSSZ vydal potvrzení, že je nadále invalidní. Někteří invalidé již k posudkovému lékaře k posouzení nechodí, mají ID přiznán trvale. Má ho takto přiznán i můj manžel, ID má už asi 15 let a za tu dobu u posudkového lékaře nebyl, jeho diagnóze se nedá obrátit k lepšímu.
Je to tak, já jsem toto našla a poradila jedné paní a na základě tohoto si ji uplatňuje zaměstnavatel a ona má slevu na dani.
Mimochodem, k posudkovým lékařům se už nechodí, rozhoduje se "od stolu" podle zpráv od ošetřujících lékařů. Máme teď čerstvé zkušenosti, včetně úspěšného odvolání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 1. 2021 11:49
Dobré dopoledne, prosím o radu (rady). Zaměstnankyně pobírala do 2.4.2019 inv.důchod II. stupně. Od 3.4. 2019 začala pobírat starobní.
Ze žádného dokladu nevyplývá, že by ta její invalidita stále trvala, akorát místo inv.důchodu jí začali vyplácet starobní. Takže tu invaliditu považuji za ukončenou dnem 2.4.2019
Pro započítání do plnění povinného podílu za rok 2020 ji mohu brát ještě rok poté, tj. ještě ji mohu započítat jako invalidní za leden až březen 2020 plus ty 2 dubnové dny? Předpokládám, že pro účely výpočtu slevy z daně práv.osob také?
Nebo započítat jen leden až březen 2020 a ty 2 dubnové dny už ne?
Děkuji za odpovědi.