No... a proč ne? Když prodávají nová auta, berou od zákazníků jejich vozy na protiúčet nebo do bazaru. Vidí ve VTP jak dlouho ta vozidla vlastní a mohou je upozornit na skutečnost, že musí případný zisk z nich zdanit. Nevědí, za kolik ta auta pořizovali, tak mi to od nich přijde fajn, že je na to třeba upozorní. Nechápu, co vám na tom přijde divné.
Nezlobte se, ptám se zde, abych měla poznatky z více zdrojů, od více lidí z praxe.
Vaše uštěpačná poznámka je naprosto, ale naprosto zbytečná... Nechápu, i když v dnešní době se asi není čemu divit, lidé se k sobě chovají čím dál hůř. Nechci prudit, ale možná se trošku chytněte za čumáček...
Každopádně děkuji za vaši odpověď, přeji vám pěkný zbytek pátku.
Ano a já vám za ní slušně poděkovala.
Ale ve věci ohledně prodejců si s vámi dovolím nesouhlasit - kdyby to byli lidé, kteří stojí za kasou a pípají (tímto rozhodně nehaním tuto profesi), pak možná ano. Už jen to, že vůbec zákazníka na takovou věc upozorní není standardem všude a vypovídá o tom, že o své práci přemýšlejí a mají přehled. Ale o tomto diskuse rozhodně není. ;-)
prodejci přehled očividně o výkladu zákona nemají, když každý odpověděl jinak. a pokud někoho upozorní, že podle TP musí prodej přiznat a ten mu jako vy uvěří, protože přece o své práci přemýšlejí a mají přehled, a ten pak zbytečně zaplatí daň, tak to bude mít štěstí, že má nadstandardní přístup :-)
kdysi jeden takovej přemýšlivej nadstandardní bazarista řekl chlapovi, který tam prodával auta celkem často, že když je majitel déle než rok a nemá živnosťák na prodej motorových vozidel, tak to přece nemusí danit :-)
takže chlap vesele vyhazoval doklady, a pak se hodně divil, když mu to bylo dodaněno. těch pár set tisíc možná splácí dosud. tehdy za tu sumičku šel pořídit pěkný byt v Praze.
myslím, že na tuto diskuzi patří i takové upozornění, že ptát se má člověk lidí, kteří se v daném oboru pohybují. a tady nejde o prodej aut, ale o daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 1. 2021 8:59
Dobrý den všem,
ráda bych se s vámi poradila o následující situaci:
FO bez ič nakoupila v květnu auto v Německu, udělala se dovozová technická, poté proběhla nějaká oprava v ČR, klasika technická+emise a do VTP byl vlastník zapsán až v srpnu.
Jaké datum je směrodatné v případě prodeje tak, aby auto vlastnil 12 měsíců a nemusel z něj zisk danit? Květnové nebo srpnové?
Ptala jsem se dvou prodejců automobilů, a mám dva odlišné názory... Já osobně se přikláním k srpnu, co vy?
Děkuji za názory, pěkný dem?