Nevíte jakého mám zaměstnavatele takže těžko můžete soudit jestli mě má hanba fackovat jelikož nevíte v jaké situaci se nacházím a jestli jsou na mě v době epidemie kladeny úměrné nároky vzhledem k opatřením a situaci epidemie,ale děkuji za odpověď.
A v souvislosti s tím co můj zaměstnavatel čerpá jednak nevím,proč by mi do toho nemělo nic být,když se od toho má odvíjet moje výplata a za další jsem nevěděl,že je právně v pořádku,aby mě platil stát za to že musím být doma a nemůžu pracovat a můj zaměstnavatel tím pádem i přichází o zisky - což nedodržuji do zaměstnání docházím a tržbu zaměstnavateli odvádím i když jsem oficiálně na překážce. Přišlo mi to jako nerovné vůči státu . Proto jsem vznesl ty dotazy.
Děkuji za odpovědi.
Nemáte pravdu.
Už v dotazu máte omyl - váš zaměstnavatel nečerpá na mzdu za práci, kterou pro něho odvedete, takovou náhradu stát neposkytuje.
Takže platí: práce = mzda (nevím, proč neúměrné nároky vůči pandemii - nařizuje vám cestu do práce po 21.00 hodině?), překážka = náhrada mzdy.
Žádné "jsem oficiálně na překážce" není.
Pokud zaměstnavatel žádá o něco, na co nemá právo, je opravdu jeho vesta. Jste jeho účetní? Asi ne, když zřejmě přerovnáváte plyšáky.
Přišlo mi to jako nerovné vůči státu...
tak to je pak jiná, když vám jde o stát a ne o to, že musíte do práce, když ji pro vás zaměstnavatel má. to je chvályhodné a málokdy se to vidí:-)
aby mě platil stát za to že musím být doma a nemůžu pracovat …
ale vy píšete, že můžete pracovat aspoň částečně, ale prostě nechcete. a nezlobte se na mě, nejen, že je vám po tom, co bere od státu zaměstnavatel prd, ale navíc to ani přesně nemůžete vědět.
nároky vzhledem k opatřením a situaci jsou na vás kladeny stejné, jako na miliony dalších lidí, jen na rozdíl od mnoha z nich máte stále plnou mzdu a možnost alespoň občas jít do práce.
a vy víte, jestli pracuje? a jestli dostane náhradu nebo mzdu? on už má za leden výplatu a ví, kolik má náhrady a kolik mzdu? a zaměstnavatel už za leden dostal antivirus, že tazatel tvrdí, že stát mu zaplatil a on tak má být doma?
já z dotazu vidím, že prostě dělat nechce, takže možná ani nešel, takže o mzdě je zbytečné diskutovat.
Tak pro pořádek.Ptám se tady na stránkách ,kde můžu získat odpovědi od lidí kteří vědí víc než já, bylo by skvělé kdybych ty odpovědi získal bez projevů nevraživosti a domnělého odhadu mojeho charakteru,drzost solidní toto.
To že mě zajímají nějaká moje práva v souvislosti s nařízeními,protože nechci být zneužíván ze mě nedělá líného nevděčníka.Navíc jsem chtěl vědět více o tom jestli můj zaměstnavatel jedná v souladu se zákonem protože nedávalo mi to smysl, domníval jsem se,že když je pracoviště uzavřené z vládního rozhodnutí nemá být zároveň v provozu a výdělečné (jakousi obklikou hepldesku),když navíc čerpá podporu státu na mzdy zaměstnance( asi vím co můj zaměstnavatel čerpá a vycházím z toho jak to bylo předtím a co nám bylo řečeno,takže chytání za slovo jestli už jsem dostal lednovou výplatu není potřeba navíc píšu že do zaměstnání chodím pravidelně takže ano chodím jak správně slečna/pani pochodpila). Nevěděl jsem jestli se toto dá srovnat s výdejovým místem eshopu. Myslel jsem,že zavřená prodejna má být zavřená, bez aktivit souvisejících s prodejem,když je zaměstnanec na překážce na náhradě mzdy.Proto sem se ptal co všechno po mě zaměstnavatel má právo požadovat a zároveň nevím co je divného na tom,že mě vůči státu štve,když chce někdo s něčím vyčůrat navíc i na úkor slušných lidí kteří to odnášejí.Je epidemie,jsou vládní opatření a to že mimochodem pracuji už pár dekád v kuse nemění nic na tom,že pokud své zdraví ohrožovat nemusím,tak proč bych měl ,za to se nehodlám stydět.
co všechno po mě zaměstnavatel má právo požadovat - práci určitě :-)
že mě vůči státu štve, když chce někdo s něčím vyčůrat navíc i na úkor slušných lidí kteří to odnášejí - to, že se snaží zaměstnavatel udržet firmu alespoň v nějakém chodu je podle vás vyčůranost? to snad nemyslíte vážně. a kdo jsou ti "slušní lidé" kteří to odnášejí? jak to odnášejí?
asi vím co můj zaměstnavatel čerpá a vycházím z toho jak to bylo předtím a co nám bylo řečeno - přečtěte si nejdříve podmínky antiviru a ostatních podpor, a pak tu pište svá moudra
pracoviště uzavřené z vládního rozhodnutí nemá být zároveň v provozu a výdělečné - PRACOVIŠTĚ rozhodně nebylo žádné uzavřeno žádným vládním nařízením. obchody byly uzavřené pro veřejnost. a rozhodně nikde není to, že by nemělo být výdělečné, to už je naprostá blbost.
pokud své zdraví ohrožovat nemusím, tak proč bych měl ,za to se nehodlám stydět. - to jediné chápu, ale lékař pokud jste v rizikové skupině vám zajisté napíše neschopenku a můžete tu dobu přečkat zavřený doma. jen je štěstí, že takhle neuvažují řidiči, prodavači, zdravotníci, dělníci ve fabrikách a další miliony lidí, kteří do práce stále chodí.
Mám v rodině prodavačku v podobném sortimentu. Fungovali stejným způsobem od jara. Prostě neměli směny rozepsané na 40 hodin týdně, ale na kratší dobu, protože nemuseli chodit v plném počtu a nemuseli tam být až do 21,00 hod. jako normálně. Nikoho nás nenapadlo, že by to mělo (nebo mohlo) být jinak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
24. 1. 2021 19:45
Dobrý den,
zajímalo by mě jestli mi zaměstnavatel může nařídit nebo po mě jednoduše chtít práci v maloobchodě(například obchod hračkářství který je uzavřený vládním nařízením kuli snižování nákazy covid19) v následujících případech i přes to,že jsme jako zaměstnanci oficiálně na překážce a čerpá státní dotace 100% na mzdy.
1. docházení na uzavřené pracoviště kuli úklidu,poradám,práci se zbožím.
2. docházení na uzavřené pracoviště za účelem vydávání eshopových objednávek forma výdejové okenko.
3. pravidelného docházení na uzavřené pracoviště za účelem takzvaného helpdesku,přijmání telefonních objednávek a vydávání zboží.
Jedná v těchto případech v souladu se zákonem?
Mám právo v případě některého z výše uvedených bodů odmítnout přijít do zaměstnání vzhledem k tomu že je obchod uzavřený z vládního nařízení ?
Děkuji za pomoc .