Fond pracovní doby nerovnoměrně rozvržená pracovní doba

• 26. 1. 2021 6:17

Dobrý den, zavádíme nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu. Vyrovnávací období bude 37,5 hodin. Zaměstnanci mají ve smlouvě úvazek 37,5 týdně. Je správně, že za 26 týdnů VO bude činit jejich fond 26x37,5=975 hodin. Což je to co musí za těch 26 týdnů odpracovat. To co bude nad 975hodin bude proplaceno jako přesčas. Ve svátky pracují pouze pokud na ně vyjde směna, takže pokud nemají směnu naplánovanou na svátek, nepracují, nedostanou ho proplacený. Nemohu dohledav v zákoníku práce, nemohli byste mě, prosím, nasměřovat. Předem moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 1. 2021 9:40

Aion (neregistrovaný)

V dotazu jste se upsal/a - vyrovnávací období není 37,5 hodiny, to je stanovená týdenní PD
      VO bude, jak píšete, 26 týdnů. Jinak je to tak, jak píšete.
      Moje zkušenost: zaměstnancům je třeba vysvětlit, že svátky nenapracovávají, jak bývá často interpretováno.
      Nevím, co v ZP hledáte, vše se odvíjí od harmonogramu pracovních směn, který jste povinni vypracovat na celé VO a ve stanovené lhůtě s ním zaměstnance seznámit.
      Ještě pozor na délku VO - 26 týdnů nemusí být 6 měsíců, což má vazbu na odměňování.

• 26. 1. 2021 9:45

avokin

Dobrý den, moc děkuji. VO máme 28.12.2020-27.6.2021. Ano 37,5 hod je stanovená týdenní pracovní doba, to jsem napsala špatně. Mám zde názor od kolegy, že by měl zaměstnanec odpracovat za VO 952,5 hodin. Tj. odečetl vlastně všechny ty svátky. Že prý 975 hodin za 26 týdnů je moc. Tudíž pak plánují méně hodin na odpracování v plánu směn.

• 26. 1. 2021 9:51

Aion (neregistrovaný)

Při PD rozvržené nerovnoměrně se svátky pracuji jen tehdy, kdy měl zaměstnanec směnu.

• 26. 1. 2021 9:53

avokin

Ano to vím. Případně, pokud by jim naplánovaná směna odpadla, tak by ji měli proplacenou průměrem nebo v měsíční mzdě. Pokud ale naplánovaná není, svátek se neproplácí. Já jsem se chtěla jen ujistit, že neříkám blbosti, když je VO 26 týdnů, že by měli odpracovat při 37,5 hod/týdně- těch 975 hodin. Moc Vám děkuji. Pěkný den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).