aha....."přísluší dovolená za odpracované dny v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok za každých 21 odpracovaných dnů v příslušném kalendářním roce."
tedy kdyz se podivam na leden 2021, ma 20 pracovnich dnu + s svatek, tedy to dava 21 dnu a za-nec tedy ma narok na 1/12.... tak uz je mi to jasne....
diky za pomoc a nakopnuti ;-)
Víte, nemusíme zákonnému textu rozumět, ale nejhorší je, když si nevšimneme, že se právní úprava změnila.
Už jste dostala odkaz na § 213 odst. 3 ZP - pro posouzení nároku už nejsou rozhodné odpracované směny, ale odpracované násobky stanovené nebo kratší týdenní PD.
Aby zaměstnanci do konce 2020 vzniklo právo na dovolenou, musel odpracovat aspoň 21 dnů, podle nové právní úpravy se jedná o nejméně 4 násobky stanovené nebo kratší týdenní PD.
Ale to byste tam přečetla.
moc dekuji, taky uz hledam navody a vzorecky ;-)
tedy legenda, urcite pomuze i ostatnim, kteri proste nevi a hledaji ;-)
Počet týdnů výkonu práce (pocet tydnu odpracovanych v roce 2021) x týdenní PD (v nasem pripade23) /52 x počet týdnů dovolené (4 tydny). Nárok se zaokrouhlí na celé hodiny nahoru.
tedy: 4x23/52x4 = 7,04 zaokr. na 7. Tedy ma narok na 7 hodin dovolene?
pocitam spravne?
Dobrý den,
poprosím Vás o pomoc, mě dnes řekla mzdová účetní že nemám nárok na dovolenou, protože jsem nesplnila 4 týdny. Končím 31.1.2021 a nastupuji 1.2.2021 jinam. Syn má v pátek volno ve škole, mají pololetní vysvědčení.
Mám teda nárok na 13 hodin dovolené nebo ne? Chtěla bych ji vyčerpat 0,5 28.1. a 1 29.1.
Dovolenou jsem za leden jinak nečerpala, celou dobu mám odpracovanou (40 hodin/týden)
Děkuji za info
Mina
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 1. 2021 9:52
Dobry den,
prosim o pomoc.
Nas zamestnanec ma smlouvu od 1.12.2020 - 30.6.2021. Take ma 3 mesicni zkusebni dobu. Ovsem k 31.1.2021 pozadal o zruseni pracovniho pomeru.
Domnivam se (dle noveho ZP), ze narok na dovolenou za rok 2021, tedy za ten odpracovany 1 mesic nema. Mam pravdu?
Dekuji. Andrea