Do posledního sloupce (odvedeno) se správně uvádějí částky odeslané do 20-tého dne (u srážkové do "konce" měsíce). Určitě tam nenapíšete odvody třeba za leden a únor 2021, to by Vás nenapadlo. Pokud jste řešily tak, jak píšete, asi se nic neděje. Další rok jste byly "papírově" na nule. Ale vždycky se jedná o pozdní odvod. Zdravím
Ale kde je uvedeno, že se tam uvádějí částky "odeslané do 20-tého dne (u srážkové do "konce" měsíce)"? Kdysi tam bylo u jedné daně, že se má uvádět datum odvodu - ale to tam již nějakou dobu není.
Pokud odvedu daň roku 2020 v únoru 2021, Vyúčtování podám po datu odvedení daně - tak k datu podání Vyúčtování nic nedlužím.
Ano, papírově nic nedlužíte, ale stejně vám běží penále za pozdní odvod. Pokud neuvedete, tak si pracovnice může hned ověřit, že jste doplatili třeba v březnu - uvidí váš účet vedený u FÚ.
Ano, je to tak, múžete napsat do prosincového řádku (viz Poučení k formuláři), ale nemá to své opodstatnění, finančně nic nezachráníte a nemá to logiku. Příklad (přeženu):
Za leden 15.000 Kč, ostatní měsíce 12.000 Kč. Po mzdách za říjen zjistíte, že jste neodvedli za leden 15.000 Kč, takže 15.11. odvedete 15+12 samostatně. Otázka: Odvod 15.000 Kč v listopadu napíšete do kterého řádku Vyúčtování? Do ledna, října nebo listopadu? Zdravím Lindnerová
Sankce je jasná, pozdě zaplaceno. Pokud mám od klienta přístup do jeho DIS, tak si k podkladům pro Vyúčtování tisknu i přehled plateb, jak to mají zaevidováno na FÚ. U srážkové daně u odměn z dohod to bývá většinou v pořádku, občas jednatelé zapomenou zaplatit srážkovou daň z podílů na zisku.
Srážkovou daň, sraženou v lednu a zaplacenou až v listopadu, bych uvedla do lednového řádku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
30. 1. 2021 10:51
Dobrý den,
prosím o radu.
V 10/2020 jsem špatně vypočítala zálohou daň u jednoho zaměstnance (sraženo o 1 500,- Kč méně). Mzdu jsem opravila, zaměstnanec přeplatek mzdy vrátil. Na zálohové dani bylo tedy odvedeno o 1 500,- méně - ještě nebylo FÚ doplaceno. Zálohová daň měla být 46 448,-, uhrazeno 44 948,-.
Jak bude správně vypadat Vyúčtování zálohové daně?
Část I.
říjen/sl. 1 = 46 448,-/sl. 2 = 46 448,-/sl. 9 = 46 448,-/sl. 11 = 44 948,-
Část II.
ř. - 1 500,-
Je to správně?
Moc děkuji.
Ida