Presun majetku pod s.r.o. za ucelom optimalizacie dane

• (neregistrovaný)

31. 1. 2021 11:41

Dobry den, podnikam ako OSVC a uplatnujem pausalne vydaje. Realne vydaje mam cca 3% z prijmov takze viest uctovnictvo sa my naozaj nevyplati. Okrem toho obchodujem na kapitalovych trhoch (aktivne tj. casovy test 3 roky sa ma netyka). Na druhej strane ale nemoznost uplatnenia vydajov z predchadzajuceho zdanovacieho obdobia je znacne limitujuce a aj tento rok som musel zaplatit zbytocnu dan kedze prijmy z tohoto obchodovania som nijako nepotreboval pre sukromnu potrebu a vsetko som reinvestoval.

Zvazujem teda presun techto aktivit pod obchodny majetok ale ako vravim za ostatne sluzby ktore poskytujem ako OSVC chcem uplatnovat vydajovy pausal.

Najlepsia varianta mi vychadza zalozit za tymto ucelom s.r.o.. Spolocnost by sa venovala vyhradne obchodovaniu na kapitalovych trhoch. Moja otazka je ci tomu spravne rozumiem - za ucelom danovej optimalizacie by som pred koncom roka nakupil akcie a zapisal ich do financneho majetku. Cez rok by som obchodoval na konci roka zase nakupil do obchodneho majetku do vysky rocnych prijmov. Teoreticky by som nemusel z firmy nic vyberat kym mam prijem z cinnosti OSVC. Inak povedane firma by zvysovala svoj majetok kazdy rok ale nevykazovala by zisk.

Otazka - je to v poriadku podla zakona?

Druha otazka - v pripade ze by som chcel nieco z firmy vybrat vyfakturoval by som si to na OSVC. Jedna sa o vyfakturovanie realnej prace ktoru som realne urobil pre to aby firma zvysovala svoj majetok. (Ano, tie obchody sa nerobia same a strategie sa nevymyslaju same.) Takze neide o ziadne "fiktivne" faktury.
    Je toto v poriadku podla zakona?

No a posledna otazka - na toto som zatial neprisiel a stale mi to nie je jasne, tak este vaham pred finalnym rozhodnutim navstevy uctovnika s konkretnym planom.
    Co presne sa stane v pripadze ze povedzme pred ukoncenim cinnosti firmy chcem vsetok majetok previest na fyzicku osobu, alebo po nejakom case ked bude majetok firmy povedzme 10 milionov rozhodnem ze potrebujem 8 milionov na kupu vlastneho domu?

Dakujem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 1. 2021 12:07

xy (neregistrovaný)

představujete si to jak hurvínek válku :-) zejména ten závěr mě pobavil:

Co presne sa stane v pripadze ze povedzme pred ukoncenim cinnosti firmy chcem vsetok majetok previest na fyzicku osobu

alebo po nejakom case ked bude majetok firmy povedzme 10 milionov rozhodnem ze potrebujem 8 milionov na kupu vlastneho domu?

pokud budete jakkoli majetek z firmy vyvádět, tak prostě ty prachy zdaníte :-) vaše iluze o tom, že firma bude navyšovat majetek, ale nebude platit daně, protože vždy před koncem roku nakoupíte a nebude tedy podle vás ve zisku, je úsměvná.

mimochodem kroky, jejichž primárním účelem je pouze "optimalizace daně" bývají často posuzovány jako obcházení zákona či zneužití práva.
      doporučuji se se svými plány svěřit fundovanému daňovému poradci nebo alespoň účetnímu.

• 31. 1. 2021 12:23

otis (neregistrovaný)

Dobry den, dakujem za vasu reakciu.

> že firma bude navyšovat majetek, ale nebude platit daně, protože vždy před koncem roku nakoupíte a nebude tedy podle vás ve zisku, je úsměvná.

Mozete mi prosim priblizt ako to funguje? Necakam ze nebudem platit ziadne dane, ale rozhodne by som sa chcel vyhnut plateniu zbytocnich dani ktore platim ked mam tieto prijmy pod paragrafom 10.

> mimochodem kroky, jejichž primárním účelem je pouze "optimalizace daně" bývají často posuzovány jako obcházení zákona či zneužití práva

Nejedna sa len o optimalizaciu dane. Nakolko posledne roky prijmy z obchodovania na kapitalovych trhoch dosahuju vysku ze eventualne v buducnosti by mohli sluzit ako moj primarny zdroj obzvii prijde mi celkom logicke uvadzat ich ako primarny biznis v pravnej forme a nie len ako "ostatne prijmy". Vzhladom na to ze posledne roky som tieto prijmy riadne uvadzal v danovom priznani a danil a takto nadobunute prostriedky su zdanene nepride mi ako nejaky podvod pouzit ich na financovanie kapitalu spolocnosti ktoru chcem zalozit.

Fakturovanie skutocne odvedenej prace mi prijde ako ekvivalent HPP spolocnika vo firme. Aj teraz pracujem ako kontraktor pre firmy kde iny ludia vykonavaju rovnaku pracu na HPP. Mal som pocit ze ked sa jedna o skutocnu pracu tak nie je dovod sa na to pozerat ako na nieco nelegalne. Ale pytam sa preto lebo sa mozem mylit.

• 31. 1. 2021 12:40

xy (neregistrovaný)

zbytečné daně - to už tak prostě je, že se z většiny příjmů odvádí daně, nevím, co myslíte tím "zbytečné"

takto nadobunute prostriedky su zdanene nepride mi ako nejaky podvod - tohle jsem zrovna nemyslela, to je ok :-)

Fakturovanie skutocne odvedenej prace mi prijde ako ekvivalent HPP spolocnika vo firme
      - ekvivalent to určitě není, neb se vyhnete odvodům.
      pokud budete fakturovat stejnou činnost kterou má sro, stejně to zdaníte jako mzdu včetně odvodů.
      pokud ne (ale ze všeho vyplývá, že ano), tak musí být cena obvyklá.

Aj teraz pracujem ako kontraktor pre firmy kde iny ludia vykonavaju rovnaku pracu na HPP - ano, HPP problém není, problém je fakturace společníka či jednatele stejné činnosti, kterou vykonává sro.

• 31. 1. 2021 12:57

otis (neregistrovaný)

Dakujem za objasnenie,

Este dodam ze dotaz ktory som polozil bol mysleny ako to urobit podla zakona. Nepitam sa na ziadne obchadzanie zakona.

Ad "Zbytocne dane"

Priklad problemov ktore chcem vyriesit

Problem 1.
      Zjednoduseny priklad.
      Ked nakupim akcie v Decembri za 100000 a predam ich v Januari za 150000 platim dan z ciastky 150000 miesto 50000. (za predpokladu ze uz nemam ziadny dalsi obchod v dany rok) To je podla mna absurdne. Da sa to obist vystupenim zo vsetkych pozicii v Decembri, co nemusi byt vzdy vyhodne.

Problem 2.

Za predpokladu ze niekolko rokov vsetky zisky vyuzivam na reinvestovanie - daneine kazdy jeden rok vs. danenie az pri skutocnom vyuziti penazi.

Priklad. povezme ze zacinam z 1 milionom, generujem 20% rocne.

a) ak danim 15 percent kazdy rok po 5 rokoch mam 2,192,448 po zdaneni

b) ak danim 15 percent len pri vybere celeho majetku po 5 rokoch 2,265,072 (viem ze s.r.o. plati 19% priklad je len pre ilustraciu)

Mojim cielom je priblizit sa legalne co najviac k tej druhej sume. Vzhladom na to ze toto firmy legalne riesia napr. nakupenim zasob, materialu na dalsi rok uz v tomto roku, fakturovania prac az do dalsieho roku celkom bezne, nemal som pocit ze by to bolo nelegalne. Mal som prave pocit ze nakup financneho majetu je uplny ekvivalnt, predsa len material je takisto obchodny majetok.

• 31. 1. 2021 13:15

xy (neregistrovaný)

nevím, jak se daní obchodování s akciemi na slovensku, ale u nás rozhodně ne tak, jak popisujete v př. 1 :-( př. 2 už jsem ani nečetla.

• 31. 1. 2021 14:02

otis (neregistrovaný)

Dobre, ospravedlnujem sa asi som to uz riadne zamotal. Vydrzde este prosim so mnou, ved sa pytam preto lebo tomu uplne nerozumiem tak sa snazim. Este raz aby sme sa dostali na rovnaku vlnu. Vratim sa uplne na zaciatok - puzit obchodny majetok miesto §10.

Takto chapem ze sa teraz dania akcie podla §10: Sme v jedinom zdanovacom obdobi.

Kupim akciu A za 100 CZK, Kupim akciu B za 50 CZK. Predam akciu A za 150 CZK. Akciu B nepredam.

Na konci roka musim zaplatit 15% z 50 CZK napriek tomu ze mam "zainvestovanych" 100 CZK v akcii B. Je toto chapanie spravne?

Co bola moja predstava ze dosiahnem ak to presuniem do bochodneho majetku
      Kupim akciu A za 100 CZK, Kupim akciu B za 50 CZK. Predam akciu A za 150 CZK. Akciu B nepredam.

Na konci roka platim 15% z 0 CZK lebo som mal vydaje spolu 150 CZK a prijmy 150 CZK a v obchodnom majetku mam Akciu B v hodnote 50 CZK. Tu budem danit ako prijem az v momente ked ju predam.

Ale mozno to bolo len moje zle pochopenie financneho majetku.

Dakujem za vasu doterajsiu pomoc.

• 31. 1. 2021 14:04

otis (neregistrovaný)

Oprava vety

"Na konci roka musim zaplatit 15% z 50 CZK napriek tomu ze mam "zainvestovanych" 100 CZK v akcii B. Je toto chapanie spravne?"

mam "zainvestovanych" 50 CZK v akcii B

• 31. 1. 2021 14:15

xy (neregistrovaný)

nemáte se za co omlouvat, jen prostě pletete páté přes deváté a ještě k tomu blbě. zkuste si přečíst na netu něco o zdaňování prodeje akcií. třeba tuhle - https://www.tradecz.cz/trading-a-dane-aneb-jak-danit-prijmy-z-tradingu-a-investovani/#:~:text=Z%C3%A1kon%20o%20dani%20z%20p%C5%99%C3%ADjmu%20ozna%C4%8Duje%20toto%20osvobozen%C3%AD,za%20rok%20pod%20100%20000%20K%C4%8D,%20nic%20nedan%C3%ADte.

Sme v jedinom zdanovacom obdobi - u § 10 se nehraje na období, daníte v období prodeje, a dáte proti tomu výdaj na prodané akcie, bez ohledu na období.

pokud by to bylo sro, účtuje, a tudíž hraje roli časové rozlišení.

na internetu je opravdu hodně článků o tom, jak akcie danit, studujte místo vymýšlení nesmyslů :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).