Náhradní díly ke zboží - pan Emil nebo pan Brabec?

• 1. 2. 2021 14:18

Dobré odpoledne,

prosím pěkně o radu.
    1. případ, zaměstnanec při balení balíčku pro zákazníka poškodil zboží, dodavatel vyfakturoval náhradní díl, zaměstnanec opravil a zákazníkovi se odeslalo opravené, původní přijaté faktura v roce 2020, náhradní díl v roce 2021, jak prosím zaúčtovat náhradní díl, když je hotová inventura 2020?

2. případ, zákazníkovi přišlo poškozené zboží, nakoupili jsme pro něho náhradní díl (sám si opraví), ten jsme mu poslali zdarma, jak zaúčtovat na přijaté faktuře a na skladě? Opět faktura za zboží v 2020 a za náhradní díl v 2021.

Předem děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2021 19:09

Brabec František (neregistrovaný)

Zdravím, jestli jsem správně pochopil, v obou případech se dodává náhradní díl fakticky zdarma jako náhrada za něco poškozeného.
      Buď to nebylo "drahé", anebo bylo.
      A) Drahé to nebylo, respektive jedná se o úbytek do normy:
      A1+A2) Při účtování A přijetí na sklad 112/321, vydání do spotřeby 501/112 bez fakturace. Při způsobu B rovnou 501/321 a výdejka ve skladové evidenci bez fakturace.
      B) Drahé to bylo, respektive škoda je přes normu:
      B1) Pachatel známý (zaměstnanec) - místo 501 přijde 549 a škoda by se nárokovala vůči zaměstnanci 335/648, případně pojišťovně 315/648. Daňový výdaj 549 je do výše náhrady.
      B2) Pachatel neznámý - jestli vyšetřovala policie, 549 daňově, jinak nedaňově.

• 1. 2. 2021 22:24

Eva

Ano, pochopil jste to správně, v obou případech byl dodán náhradní díl zákazníkovi zdarma, akorát v prvém případě jsme opravili my a v druhém případě si opravil on sám. A bylo to 1 000 Kč, takže manko mi odpadává.
      Ale mě pořád trápí, jestli bych nějak neměla upravit to ocenění původního zboží, přece jenom to k němu patří, přemýšlela jsem nad variantou znovu přijmout na sklad ve vyšším ocenění a znovu vydat bez fakturace a na přijaté faktuře 504 - ale to je asi blbost, že?
      Udělám to asi jak píšete, na 501 a vydat ze skladu, udělat poznámku o co šlo.

Děkuji za odpověď.

• 2. 2. 2021 9:03

Emil2 (neregistrovaný)

Náhradní díly určené k použítí pro opravy jsou materiálem. Použití ND se účtuje jako spotřeba materiálu (při opravě zásob, ať ještě na skladu nebo již prodaných nebo ve spotřebě) na účet 501. Nakoupená oprava provedená na vlastním majetku (včetně použitých ND) se účtuje na účet 511, na cizím obvykle 518 nebo 548.
      Z hlediska daně z příjmů se za škodu považuje poškození vlastního majetku, který byl v důsledku škody vyřazen (§ 25 odst. 2) -> náklad na opravu prodaných zásob nemůže být takovou škodou, je daňovým nákladem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).