Bonus za odprac.roky a za doporučení

• (neregistrovaný)

2. 2. 2021 8:42

Dobrý den,
    obracím se na Vás s prosbou o konzultaci. Od ledna 2021 firma zavedla pro zaměstnance motivační bonusy, pokud doporučí nového zaměstnance. Pravidla nároku a vyplácení máme popsané ve směrnici. Váže se na odpracovanou dobu doporučeného zaměstnance, ale přímo s výkonem práce nesouvisí, tak si nejsem jistá, zda ho počítat do základu pro výpočet průměru na dovolenou.
    Bonus bude podléhat dani a odvodům, bude součástí čisté mzdy, tedy podléhá případným nařízeným srážkám, že?
    Dále řeším odměnu za odpracované roky (5,10,15,20 ) u firmy. Je to stejné jako s bonusem za doporučení?
    Děkuji moc za případnou radu nebo zaslání odkazu s danou problematikou.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 2. 2021 16:22

Aion (neregistrovaný)

Píšete o směrnici, tak odpověď hledejte v ní. Rozhodující je použitá formulace - "náleží" nebo "může náležet".

• 2. 2. 2021 19:42

Evča (neregistrovaný)

Děkuji za komentáře.
      Mohla byste mně prosím osvětlit rozdíl těchto pojmů ve vztahu, zda odměnu započítávat do průměru na dovolenou nebo ne? Bohužel jsem se ničeho nedopátrala.
      Ve směrnici máme uvedeno:
      1.Pokud nastupující zaměstnanec již při prvním jednání o zaměstnání uvede, že nastupuje na základě doporučení jednoho ze stávajících zaměstnanců, tak při splnění níže uvedených podmínek tento stávající zaměstnanec obdrží odměnu:
      -pokud nový zaměstnanec bude v prac. poměru min. 3 měsíce – odměna Kč 2 000,-
      atd..
      2.Zaměstnanec obdrží za nepřetržité trvání pracovního poměru v délce pěti let odměnu ve výši ..... a za každých dalších 5 let trvání pracovního poměru u firmy odměnu ve výši ....
      Tyto odměny budou vyplaceny v následující mzdě, po měsíci, kdy dojde ke splnění podmínek pro jejich přiznání.

Děkuji předem za Váš čas.

• 2. 2. 2021 19:57

Aion (neregistrovaný)

Z dikce je zřejmé, že obě odměny nijak nesouvisejí s hodnocením pracovního výkonu daného zaměstnance, ale při splnění stanovených podmínek se jedná o nárokové plnění = do průměru se tato "odměna" nezapočítává.
      Jinak by tomu bylo, pokud by byla použita formulace "může náležet", "může být vyplacena" apod. - zde by bylo zapotřebí, aby někdo kompetentní o přiznání odměny rozhodl, samozřejmě s přihlédnutím k pracovnímu výkonu.
      Prostě je mi 50 - v prvním případě (odměna se nezapočítává) je samotné dosažení tohoto věku titulem pro výplatu odměny (nikoliv pro přiznání).
      Je mi 50, ale je použita formulace "může náležet" - také musím dosáhnout požadovaného věku, ale nárok mi musí být přiznán (započítává se).

• 3. 2. 2021 6:54

Evča (neregistrovaný)

Děkuji moc za Váš výklad k mému problému. Moc jste mně pomohla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).