Jedna věc je rodičovský příspěvek. Druhá, že můžete přijít o zaměstnání u prvního zaměstnavatele.
ad 1/ Kdo se bude starat o dítě po dobu, kdy budete pracovat na nový pracovní poměr? ("HPP" se již pár let neužívá)
ad 2/ Budete u druhého zaměstnavatele vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti prvního zaměstnavatele?
https://businesscenter.podnikatel.cz/diskuse/1627311/#o1650766
Takže na žádné dovolené nejste, když nemáte zaměstnavatele. Vyplácení rodičovského příspěvku je omezené u dětí do dvou let dobou pobytu ve školce. Zaměstnáním rodiče ne.
Normálně jste na rodicaku !
Chtěla jsem radu,ale asi víte ,ješte min než já. :) Nic ve zlem. Že nemáte zaměstnavatele , neznamená , že nejste na rodičovské dovolené. Mateřská a rodicak je velký rozdíl. Mateřskou máte pokud máme zaměstnavatele , a je před porodem a cca půl roku po porodu a pak přecházíte na rodicak. Pokud jste na úřadu práce , tak jděte automaticky na rodicak a nemáte nárok na mateřskou. :) Já chtěla vědět podmínky výdělku na rodicaku. Hezký den.
Normálně jste na rodicaku !
Chtěla jsem radu,ale asi víte ,ješte min než já. :) Nic ve zlem. Že nemáte zaměstnavatele , neznamená , že nejste na rodičovské dovolené. Mateřská a rodicak je velký rozdíl. Mateřskou máte pokud máme zaměstnavatele , a je před porodem a cca půl roku po porodu a pak přecházíte na rodicak. Pokud jste na úřadu práce , tak jděte automaticky na rodicak a nemáte nárok na mateřskou. :) Já chtěla vědět podmínky výdělku na rodicaku. A do dvou let dítěte jste omezena pouze ,tím ,že dítě smí být max 96 hod v jeslích , či hlídání zletilou plnohodnotnou náhradou za Vas. :D vyplácení rodicaku, není zaměstnavatelem ,ale státem ,to si pletete s mateřskou. Rodicak je Danny státem 300 tis a dle toho zda jdete na 2/3/4 roky Vám na úřadě vyměří danou částku měsíční ,a když máte zaměstnavatele můžete si určit částku rodicaku sama , když jsme na pracáku můžete max 10 tis měsíčně. Hezký den.
Nicku Megi či 4Megina4@ - nemáte pravdu. Jen se zbytečně vztekáte. Paní Líba se v ničem neplete.
Vaše tvrzení "Že nemáte zaměstnavatele , neznamená , že nejste na rodičovské dovolené." - to není pravda.
Rodičovská dovolená je volno u zaměstnavatele, který se poskytuje podle Zákoníku práce.
Rodičovský příspěvek je sociální dávka, kterou poskytuje stát / prostřednictvím Úřad práce.
Takže pokud nemáte zaměstnavatele, u kterého byste mohla čerpat pracovní volno, tak nemůžete mít ani náhodou rodičovskou dovolenou. Je to jen Váš problém, že neznáte rozdíl mezi rodičovskou dovolenou a mezi rodičovským příspěvkem.
To odpovídáte sama sobě? Těch hodin v jeslích je 92 za měsíc.
Rodičovská dovolená je volno u zaměstnavatele a trvá maximálně do tří let věku dítěte.
Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory a s rodičovskou dovolenou nesouvisí. Rodič může pobírat rodičovský příspěvek a na rodičovskou dovolenou vůbec nenastoupit. Nebo naopak vybrat do dvou let rodičovský příspěvek a dál zůstat na rodičovské dovolené bez příjmu.
Ráda bych poděkovala , kdyby byla odpověď na mou danou otázku :) . A ano máte pravdu , preklik , 92 hod :) a nijak se nevztekam, zda jste si nevšimla :) psala jsem i nic ve zlem. A fanstasmagoricka , koukám, že máte též dobre vyjadřování , já nikoho ničím neurazila a vše co píšu mám i dnes z úřadu, krom prekliku s hod , což uznávám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 2. 2021 11:44
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat zda je možné při RD , vzít zaměstnání na HPP, malému je 17 měsíců , a měla bych možnost vzít práci v týdnu na pár hodin .
Abych nepřišla o příspěvek,Apod.
Děkuji