Výpočet hrubého průměrného výdělku

• (neregistrovaný)

2. 2. 2021 12:25

Započítává se do hrubého průměrného výdělku za čtvrtletí - svátek, odměna a 13. plat? Jestli se nemýlím tak třináctý plat se musí za ten jeden měsíc vydělit čtyřmi?
    Příklad výpočtu - mám to správně???

za měsíc září
    odpracováno 168 hodin za měsíc za 20664,-Kč
    1 svátek za 1048,-Kč
    přesčas 12 hodin 1869,-Kč
    odměna 2500,-Kč
    13. plat z předchozího roku činil 5000,-Kč (5000 : 4 = 1250)

20664 + 1048 + 1869 + 2500 + 1250 a to vydělíme/

168 hodin + 8 hodin za svátek + 12 hodin přesčas

= 27331/děleno 188 = 145,377 zaokrouhleno 145,38 Kč/ hod
    Hrubý průměrný výdělek za září je 145,38 Kč za hodinu.

Děkuji předem za odpověď.
    evamrazova123@pos­t.cz

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 2. 2021 6:07

Jasná (neregistrovaný)

Tak to teda nechápu. V poledne dáte dotaz a za celý den se nenamáháte odepsat. Ptala jsem se, zda jste účetní, protože u tohoto dotazu je třeba strávit více času a nemíním jej plýtvat tím, že budu odpovídat nějakému nespokojenému zaměstnanci, který si chce přepočítat průměr, od toho má svojí mzdovou účetní. Pokud by jste byla mzdová účetní, tak bych si ten čas našla, protože my účetní si musíme navzájem pomáhat. Ale nesnáším, když někdo dá dotaz a pak už nereaguje. Takže vás si taky píšu do seznamu, komu já už nikdy neodpovím.

• 3. 2. 2021 12:02

Mrázová (neregistrovaný)

Dobrý den,
      omlouvám se, že reaguji opožděně. Dělám si rekvalifikaci na mzdovou účetní. Během rekvalifikace jsem měla úraz kolene a dva měsíce jsem nemohla chodit. Tak jsem zameškala část školení. Mezitím se školení přerušilo kvůli koronaviru. Teď je školení on-line - ale spojení je občas špatné - je špatně slyšet a špatně vidět, když přednášející něco píše na tabuli. Momentálně skoro celé dni počítám revizní příklady a dělám domácí úkoly ze mzdového účetnictví.
      Jinak předem děkuji, pokud mi poradíte.
      S pozdravem
      Eva Mrázová

• 3. 2. 2021 12:24

Aion (neregistrovaný)

Já to po vás přepočítávat nebudu, jen několik poznámek.
      1. Rozlišujte plat a mzdu = § 109 odst. 3 ZP + ostatní.
      2. Do průměrného výdělku se nepočítává náhrada mzdy, takže u svátku záleží na tom, zda má zaměstnanec za něj mzdu nebo náhradu.
      3. Přesčasy - ano, zahrnout do odpracované doby.
      4. Odměny - záleží na tom, za jaké období jsou poskytovány (nejvýše Q vs. období delší než Q). Za období delší než Q - nutné rozpočítat do tolika Q, za kolik jich byla odměna poskytnuta. Zároveň je třeba korigovat výši této rozpočítané odměny dle doby odpracované v každém z těchto dalších Q.
      Příklad: roční odměnu dělíte 4, 1/4 se připočte ke mzdě za 4 Q. Pokud ale bude v některém Q po celou jeho dobu nemocen, 1/4 odměny připadající na tento Q se už nikdy ve výpočtu průměrného výdělku neprojeví.

• 3. 2. 2021 14:57

Mrázová (neregistrovaný)

Děkuji moc za vaši vyčerpávající odpověď.
      S pozdravem
      Eva Mrázová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).