Sleva na poplatníka se dává vždy za celý rok, nikdy se nekrátí. i kdyby zaměstnanec např. v únoru umřel a bude podáno daňové přiznání, tak přesto uplatní slevu na poplatníka za 12 měsíců.
Čestné prohlášení, že neměla příjmy se nedokládá. Doložit můžete něco co je, ale jak chcete doložit, že něco není?
Ale tak snad víte, jakým způsobem vyplňují mnozí zaměstnanci žádosti o RZD.
On- Tady mám potvrzení o zaplaceném životku a kde to mám podepsat?
Já- No tak označte tady ten příslušný řádek a vpište částku.
On- No dyť to máte na potvrzení.
Já- No ale musíte to v žádosti uvést, vždyť to tam máte předepsáno.
On- No však vy doplníte, co bude chybět.
Já- To byste měl doplnit vy, já nemůžu při tolika lidech to za ně vypisovat. Navíc uplatňujete děti, vyplňte na druhé straně oddíl o manželce.
On-To je stejný jako loni.
Já- Tak to řádně doplňte i pro tento rok.
On - A jak?
Já - no s manželkou děti pořád vyživujete? Tak zakřížkujte Ano. Je zaměstnaná - ano? Tak zakřížkujte ano. Vždyť se podívejte, co se tam píše. Sem napíšete jejího zaměstnavatele. Tak. Ale - vždyť je jiný, než loni.
On - no ona nastoupila jinam. Už loni. Nojo, já jsem zapomněl.
Já - tak dodejte potvrzení od jejího zaměstnavatele, že ona neuplatňuje.
Atd.atd.
Já - ale sem jste nastoupil až 15.6. - co bylo od 1.1. do té doby? Mám tu zápočťák, že do 31.3. jste byl u firmy A.
On - jo, tady je potvrzení o příjmech.
Já - dobře, takto sem toho zaměstnavatele vpište. A co od 1.4. do 14.6.
On - to jsem byl na pracáku.
Já - a zaměstnaný jste někde byl? Jestli ne, tak sem, pro jistotu, napište 1.4. do 14.6. - bez zaměstnání.
On - no měl jsem nějakou brigádu.
Já - aha, takže nám ještě chybí potvrzení. Měl jste tam podepsané daňové prohlášení?
On - no asi jo.
Já - od kdy dokdy jste tam byl.
On - no asi od půlky dubna.
Já - tak si obstarejte potvrzení o příjmech a přijďte a uvidíme.
Později:
On - tady je to potvrzení a byl jsem tam od 15.4. do 25.5.
Já - no vidím, že prohlášení tam bylo podepsáno. Takže toho zaměstnavatele vpište sem a od 15.4. do 25.5. Jiného jste neměl?
On - ne
Já - tak mi sem radši napište od 1.4. do 14.4. a od 26.5. do 14.6. - bez zaměstnání.
Nebo jiná varianta:
On - byl jsem tam od 15.4. do 25.5.
Já - tak toho zaměstnavatele sem vpište. Na tu zbývající dobu napište od - do a od - do - bez zaměstnání, ať je jasně "pokrytý" celý rok. Tady tu žádost podepište a datum.
Tak a je to všechno a to potvrzení pošlete. Ale jestli pošlete potvrzení se srážkovou daní, tak tu tam nemůžu zahrnout. A jestli se ukáže, že to byla zálohová, ale neměl jste podepsané prohlášení, musíte podat přiznání.
Později: Přijde od něj potvrzení, na něm záznam, že daňové prohlášení nebylo podepsáno.
Já volám nebo píšu - musíte podat přiznání, měl jste zálohovou daň bez podepsaného prohlášení.
On - a to mně říkáte takto na poslední chvíli? Uvědomujete si, jak je pozdě? Kdo mně to udělá?
-
Ale já jsem taky externí účetní, takto to vysvětluju po telefonu. Nebo přes dalšího prostředníka.
Taky už jsem letos řekla, ať si všichni pořádně přečtou tu žádost, vše doplní a jak nebude žádost řádně vyplněná a vše, co se má doložit, k ní nebude připnuto, nic nebudu shánět a doplňovat za něj, žádost odkládám, RZD neudělám a ať si podá přiznání. A prohlášení na letošek - jak nebude doplněný oddíl s tím druhým, který v domácnosti děti vyživuje, zvýhodnění zastavuju. Tak jsem zvědavá, v jaké stavu se to ke mně dostane.
To RZD mně vždycky vezme několik let života. A posuzování úroků - někdy je to o nervy.
Jak jste na tom vy ostatní?
OT. Někdy ani dopodrobna napsané pokyny nepomohou, když ze zaměstnance klienta pak "vypadne", že tu přílohu zaslaného mailu s informacemi ani neotevřel.
Před lety se mi stalo, že zaměstnanec klienta vyhodil do koše Prohlášení (tehdy ještě na 3 roky) s tím, že už ho přece nebudeme potřebovat, když vyplnil na další roky nové Prohlášení. V poslední chvíli se sice podařilo ho z koše zachránit, ale zmuchlané, špinavé,..
Ale naštěstí to není vždy tak černé.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 2. 2021 7:59
Prosím zkušenější o radu, mám zaměstnankyni, která nastoupila od března 2020, chce udělat roční zúčtování, ale příjmy z prvních z ledna a února nemá jak doložit. Byla doma s dítětem do 6 let věku. Mohu jí zúčtování udělat a čím mě ty 2 měsíce doloží, čestným prohlášením. Děkuji Kačka