Podívejte se na výklad ministerstva financí
jaké daňové dopady připadají v úvahu na straně zaměstnanců v případě benefitů poskytnutých zaměstnavatelem, je třeba hledat v ustanoveních § 6 ZDP. V ustanovení § 6 odst. 9 písm. g) ZDP je uvedeno, že od daně je, kromě příjmů uvedených v § 4 ZDP, osvobozena hodnota nepeněžního bezúplatného plnění poskytovaného z fondu kulturních a sociálních potřeb podle příslušného předpisu (vyhláška č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb, ve znění pozdějších předpisů (dále jen VFKSP)), u zaměstnavatelů, na které se tento předpis nevztahuje, hodnota nepeněžního…..
dejte si to do vyhledávače a uvidíte co se Vám objeví
Daňově uznatelné jsou zaměstnanecké benefity
Účet 548/004 - Ceny do veřejných soutěží
Poslední revize textu byla provedena k 01. 01. 2021.
Výklad (komentář) k položce
Na tomto účtu se účtují vyplácené, resp. vydávané výhry v reklamních soutěžích, reklamních slosováních, veřejných a sportovních soutěžích. Lze použít i účty 501-Spotřeba materiálu, 504-Prodané zboží, 518-Ostatní služby a někdy i 513-Náklady na reprezentaci. Pořadatel soutěže prezentuje dárce při předávání cen nebo je soutěž vyhlášena přímo obchodní firmou.
Účtování
• Na začátku účetního období při otevření účetních knih nemají výsledkové účty (tj. i účet 548/004) počáteční zůstatek.
• V průběhu účetního období
na straně MD účtu se zachycují postupně ostatní provozní náklady narůstajícím způsobem od počátku do konce účetního období.
• Na konci účetního období
při uzavření účetních knih se zůstatek účtu převádí ze strany D na stranu MD účtu 710-Účet zisků a ztrát.
Částka (v Kč) MD D
1) předpis nároku na výhru 170 000 548 379
2) srážka daně 15 % (nelze daň srazit, ale pouze zaplatit z navýšeného základu 200 000) 30 000 548 342
3) předpis DPH 35 700 548 343
4) předání výhry 170 000 379 211
5) odvod sražené daně 30 000 342 221
6) odvod DPH 35 700 343 221
uvidíme co kdo ještě odpoví
Pravidla soutěže jsou důležitá pro posouzení, zda-li se nejedná o hazardní hru - a to je otázka spíš na právníka, než na účetní.
Pořízení výhry se považuje za náklad na propagaci a inzerci, je to daňově uznatelné včetně DPH.
Na straně příjemce-fyzické osoby se daní zvláštní sazbou daně 15%, kterou odvede pořadatel soutěže.
Podrobnosti naleznete např. zde :
https://portal.pohoda.cz/zakon-a-pravo/legislativa-pro-podnikatele/nova-pra
vidla-u-marketingovych-a-spotrebitelskych/
https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/dan-z-prijmu/vyhry-v-ramci-sp
otrebitelskych-soutezi/
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 2. 2021 13:22
Dobrý den,
prosím o radu, jsem začínající účetní a dnes jsem byl na pohovoru, kde se mě zeptali na otázku - chtěli bychom nabídnout zákazníkům soutěž na eshopu a ten kdo vyhraje, získá poukaz na dovolenou, jak byste to ošetřil daňově, aby to bylo pro firmu uznatelné?
Nevěděl jsem, zajímalo by mě to, odpoví prosím někdo z Vás zkušených?
Děkuji moc.