Rodičovská dovolená a pracovní úvazek - ztráta RD?

• (neregistrovaný)

3. 2. 2021 14:54

Dobrý den,
    prosím o radu. Jsem na rodičovské dovolené do 4let věku dítěte a malé jsou 3roky. Mám HPP u 1. zaměstnavatele, kde čerpám rodičovskou dovolenou. U 2. zaměstnavatele mám DPP a podepsané prohlášení(je to do 10tis). Teď se mi naskytla příležitost mít čtvrtúvazek , tedy nějakých 12h týdně u 3. zaměstnavatele. Ale jedná se o klasickou smlouvu s odvody. Budu já odvádět odvody na sociální a zdravotní v plné výši(hrubou mzdu budu kolem 5700kč)? Daň platit budu u 3.zaměstnavatele s tím, že při vyúčtování bych si to ráda pokryla slevou na poplatníka. Nebo mi daň dají srážkovou kde nemam nárok na vyúčtování? Daňovy bonus na dítě nemůžu čerpat dokud nebudu vědět zda si za ten rok vydělám polovinu min.mzdy, takže to případně uplatním též při ročním zúčtování. Ale neztratím rodičovskou dovolenou a tím pádem bych měla nastoupit k zaměstnavateli č.1? Vím, že peníze se nesledují. Můžu si vydělat kolik chci, ale jde mi o stav rodičovské dovolené.
    Velice děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 2. 2021 15:02

. (neregistrovaný)

Rodičovská dovolená je pracovní volno čerpané u zaměstnavatele, můžete být nejdéle do věku 3 let dítěte. Jak máte domluveno s 1.zaměstnavatelem, že budete řešit dobu od 3 let věku dítěte? Poskytl Vám neplacené volno?
      Do 4 věku dítěte můžete pobírat rodičovský příspěvek od státu, s rodičovskou dovolenou to ale nesouvisí.

• 3. 2. 2021 15:09

Jituš (neregistrovaný)

No to nemám domluvené nic...bohužel ten pracovní poměr se bude ukončovat. Ale já myslela, že až po skončení RD a to jsem nevěděla že je do 3let. Ach jo. No moc děkuji.

• 3. 2. 2021 15:18

. (neregistrovaný)

Jinak, Prohlášení poplatníka daně můžete mít podepsané souběžně jen u jednoho zaměstnavatele. V tomto Prohlášení můžete uplatnit jak slevu na poplatníka, tak daňové zvýhodnění na dítě.

• 3. 2. 2021 15:31

Jituš (neregistrovaný)

Ano to vím, mám podepsáno jen u 2.zaměstnavatele, ale nemám uplatněnou slevu na dítě z ohledu na to, že nevím zda splním podmínku výdělku poloviční min. mzdy za rok.

• 3. 2. 2021 15:41

. (neregistrovaný)

Pokud byste neměla povinnost podávat Přiznání k dani z příjmu FO, nebo ho nepodala dobrovolně, tak by Vám stačilo, pokud byste měsíčně měla příjem ze zaměstnání vyšší jak polovina minimální měsíční mzdy. V tom případě při měsíčním uplatnění daňového zvýhodnění na dítě (daňového bonusu) - i kdyby jste nedosáhla za rok šestinásobek minimální mzdy - byste již vyplacené daňové bonusy nevracela. Ani pokud byste si pak požádala u zaměstnavatele o roční zúčtování daně.

ZDP § 35d odst. 6)
      ".... Jestliže u poplatníka úhrn těchto příjmů nedosáhl alespoň šestinásobku minimální mzdy, poplatník při ročním zúčtování záloh a daňového zvýhodnění na vyplacené měsíční daňové bonusy v kalendářních měsících, v nichž úhrn jeho příjmů dosáhl alespoň výše poloviny minimální mzdy, již nárok neztrácí."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).